Freddie Mercury posílá z nebes prostřednictvím "Messenger Of The Gods" své sólové singly

21.11.2016 18:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Freddie Mercury by letos v září oslavil sedmdesáté narozeniny, proto je pochopitelné, že se na trhu objevila kompilace mapující jeho práci mimo domovskou kapelu Queen. Nejde o tvorbu natolik strhující, ale dostatečně průkaznou, že i bez kapely dokázal Freddie překvapovat a udivovat.
7/10

Freddie Mercury - Messenger Of The Gods

Skladby: A-sides: Living On My Own, The Great Pretender, In My Defence, Love Kills, Barcelona, Made In Heaven, Time, Love Me Like There's No Tomorrow, I Was Born To Love You, The Golden Boy, I Can Hear Music, How Can I Go On, Living On My Own (Radio Mix) / B-sides: Goin' Back, Let's Turn It On, My Love Is Dangerous, She Blows Hot And Cold, Living On My Own, Stop All The Fighting, Time (Instrumental), Exercises In Free Love (Freddie's Vocal), Exercises In Free Love (Montserrat's Vocal), The Fallen Priest, Overture Piccante, Love Kills (Wolf Euro Mix)
Vydáno: 02.09.2016
Celkový čas: 51:29 + 46:11
Vydavatel: Universal
Umělec s tak obrovským egem a schopnostmi, jakým byl Freddie Mercury, se zajisté musel občas cítit být svázaný kapelními zákonitostmi. Prostě žádná totalita, ale demokracie a nutnost dělat ústupky druhým, tak jak je dělají oni vám. Zkusit sólovou dráhu je však jiný šálek čaje. Tam si děláte všechno po svém a také případná chvála či kritika se nevalí na nikoho jiného, jenom na vás.

Proto se Mercury nebál vsadit na převážně čistý pop, kde kytary až na pár čestných výjimek absolutně neměly své místo. Na b-straně singlu "Made In Heaven" se objevila skladba "She Blows Hot And Cold" s kytarou Briana Maye a hodně zajímavě zní i Wolf Euro Mix "Love Kills". Ta se na kompilaci objevuje i ve známější pop verzi, fakt, že vznikla během nahrávací session Queen k albu "The Works", částečně omlouvá její nejaktuálnější verzi, která se relativně nedávno objevila na výběru ploužáků Queen "Forever".

Fanoušci Queen znají písně "Made In Heaven" a "I Was Born To Love You" z posledního regulérního řadového alba "Made In Heaven", zde jsou jejich původní diskotékové verze, které neznalým mohou připadat jako chléb bez sádla. Jenže Mercury prostě byl mužem více tváří. Miloval i coververze. S Queen se u nich vyžíval během koncertů, jenže ve studiu nikdy žádnou nenahráli. Proto si v roce 1987 vzal na paškál hit The Platters z roku 1956 "The Great Pretender" a měl pravdu, že název skladby se k málokomu hodil víc než k němu. Ve svých sólových písních mohl bez jakýchkoli okolků lidem ukázat, jaký opravdu je. Klip k "Living On My Own" byl v Americe zakázán, protože prý podporoval promiskuitu a nespoutanost, se kterou slavil ve videu své devětatřicáté narozeniny.

Totálně se zamiloval do opery a usmyslil si, že se musí potkat s Montserrat Caballé. Stalo se, vznikla "Barcelona", skladba, která se stala jednou z mála hymen olympijských her, která nebude zřejmě nikdy zapomenuta. Tím měl Mercury spolupráci za uzavřenou, načež ho operní diva šokovala s nápadem natočit celou desku. Propojení operního a rockového hlasu zafungovalo fenomenálně a vůbec by nebylo od věci, kdyby se celé album objevilo někdy v pořádně vybavené reedici. Zde je zastoupeno polovinou písní a k tomu ještě je na bonusovém disku "Exercises In Free Love" nejprve pouze s Mercuryho falzety a posléze s vokálem Caballé.

Právě bonusový disk otevírá "Goin' Back". Skladbu Garry Goffina a Carole King jsme nedávno recenzovali v podání Phila Collinse, zde ji Mercury prezentuje stejně jako další píseň "I Can Hear Music" ještě jako Larry Lurex s Rogerem Taylorem za bicími a kytaristou Brianem Mayem. Až týden poté vyšla debutová deska a singl Queen "Keep Yourself Alive".

Nová kolekce obsahuje poprvé všechny singly pohromadě, obohacené množstvím rarit a zajímavostí, perfektním bookletem s množstvím zajímavých příběhů jednotlivých písní, ale také dokazující, že sólová Mercuryho dráha nebyla bezednou studnicí skvělých a prvotřídních hitů. Druhý disk je proto spíše úlitbou fajnšmekrům, nicméně výběr jako takový pro ty, kteří nepotřebují mít doma pohromadě kompletní sólovou kariéru zpěváka, je naprosto dostatečnou a všeříkající procházkou po sólových Mercuryho únicích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY