shop.musicserver.cz
4 + 1 věcí, které můžeme (ne)očekávat na sobotním koncertě The Cure

4 + 1 věcí, které můžeme (ne)očekávat na sobotním koncertě The Cure

Vydáno: 20.10.2016 10:10 v sekci Publicistika - Aleš Lochman | foto: facebook interpreta

Britští rockoví veteráni The Cure zavítají 22. října už po šesté do České republiky, tentokrát se jejich vystoupení uskuteční v pražské O2 areně. A protože by si koncert neměl nechat ujít žádný hudební milovník, sestavili jsme seznam toho, na co se v sobotu můžeme těšit. A nebo taky ne.

The Cure nejsou žádná ořezávátka. I ve svém věku muzikanti vyjíždějí na několikaměsíční náročné turné, během kterého vystřídají doslova desítky setlistů. Letošní jarní část po Spojených státech a Austrálii (a už i ty evropské zastávky) by mohly o programu večera leccos nastínit. Kdyby se jednalo o kteroukoli jinou skupinu, správný fanoušek by už tušil, v jakém duchu se koncert ponese. Ne však u družiny okolo páně Roberta Smitha.

Každé vystoupení je originál a žádný večer se co do výběru písní neopakuje. Kapela ve složení Robert Smith (zpěv a kytara), Simon Gallup (basa), Jason Cooper (bicí), Roger O'Donnell (klávesy) a Reeves Gabrels (kytara) za více než padesát koncertů odehrála několik desítek skladeb napříč celou třináctialbovou diskografií. Co nás tedy možná čeká?


1. Tříhodinový koncert

Ano, čtete správně. Fanoušci vědí, pro ty ostatní je to něco nepochopitelného. Robert Smith a spol. budou na pódiu stát a hrát téměř (nebo možná i přes) tři hodiny! Stejný model byl zaveden už před osmi lety, kdy The Cure vyrazili na celosvětové turné naposledy (a zahráli i v pražské Sportovní hale) - dvě hodiny trvající hlavní koncert byl následován několika sériemi přídavků, celkový čas se mnohdy na ony tři hodiny (nebo i více) dostal. The Cure ale umí i víc. V zasvěcených kruzích je často vzpomínáno vystoupení v Mexico City z 21. dubna 2013, kdy se kapela z pódia nedostala přes čtyři a půl hodiny a zahrála celých padesát skladeb! V evropských poměrech si takovou poctu ale zasluhují většinou jiná města - Paříž, Berlín nebo Řím.

Je samozřejmé, že se nedočkáme nějakých pódiových veletanců, skotačení nebo snad energických skoků. Kapela své tři hodiny většinou odehraje ve stoje na jednom místě, ale ti, kteří by se snad pohledem na pět stárnoucích pánů nudili, nebudou ochuzeni a budou moci vzít zavděk pódiovou projekcí. K temněji laděné a melancholické muzice této kapely však minimum pohybu sedí, posluchači se do ní alespoň mohou nerušeně ponořit.


2. Málo hrané nebo nikdy nehrané skladby

Ohlašované ještě před turné se stalo skutkem. The Cure vybírají ze své sedmatřicetileté kariéry nejenom ty největší hity, ale sáhli i do míst, odkud často písně nevytahují. Tak se mohli američtí fanoušci vůbec poprvé pokochat živě zahranou "This Twilight Garden" ze singlu "High", který vyšel v roce 1992, dále třeba "The Perfect Girl", kterou kapela zahrála živě naposledy v roce 1990, a "All I Want" v roce 1987 (obě z alba "Kiss Me Kiss Me Kiss Me") nebo další b-side "The Exploding Boy" ze singlu "In Between Days", ta byl dokonce koncertně předvedena naposledy před dlouhými jednatřiceti lety.

Samozřejmě, že kapela hraje i ty rádiové pecky, které posluchači tak důvěrně znají. Perličkou je, že ta snad nejvíce známá a nejchytlavější hitovka "Friday I'm In Love" se zrovna často v setlistech Britů neobjevuje. Dočkáme se jí v Praze?


3. Nové písně

The Cure své poslední studiové album "4:13 Dream" vydali v roce 2008. Původně bylo zamýšleno jako dvojalbum, nakonec ale na nátlak vydavatelství Robert Smith dílo osekal a vydal jen třináct skladeb, ty ostatní se měly objevit rok poté. Bohužel na desku s pracovním názvem "4:14 Scream" čekáme osm let marně, kapela ale na tomto turné ale představuje alespoň dvě úplně nové písně. Těžko soudit, jestli skladby "Step into the Light" a "It Can Never Be the Same" patří mezi ty nevydané kousky nebo jestli se jedná o úplně nový materiál, jisté je, že se s největší pravděpodobností s oběma v Praze seznámíme. Dle mnohých se jedná o nejlepší songy kapely za poslední roky, čas ukáže, jestli je máme chápat jako předzvěst nového alba. Nedočkavci písně v nekvalitních verzích najdou třeba na YouTube.


4. Burn

Tato píseň si bezesporu zaslouží samostatnou kapitolu. Nahrána pro soundtrack ikonického komiksového filmu "Vrána" v roce 1996 se do koncertního setlistu dříve nedostala, i přesto, že si ji fanoušci dlouhé roky žádali. Nejvíce chtěná a podle mnohých (autora tohoto textu nevyjímaje) patřící mezi vůbec nejlepší skladby souboru byla zahraná živě úplně poprvé 3. listopadu 2013 v New Orleans a nekvalitní záznam obletěl po sociálních sítích téměř celý svět. A nebyla to nakonec ojedinělá příležitost, skupina vyslyšela volání po této hitovce a skladbu "Burn" zařadila do setlistů letošního turné. Tak snad nebude Praha výjimkou.


5. The Twilight Sad

Bez předkapely by to nebylo ono. Nebo možná bylo, ale když si předkapelu vybírá sám Robert Smith, o kvalitu je postaráno. Není tedy divu, že povolal jako support skotské The Twilight Sad, jedny z pokračovatelů odkazu The Cure. Shoegazem načichlá postpunková sebranka má na svém kontě čtyři řadová (a ne moc veselá) alba, z nichž výběr toho nejlepšího představí pražskému publiku vůbec poprvé. Co chtít víc?

Abych nezapomněl, The Twilight Sad jsou Skoti jako poleno, takže se bude jednat o jedinečnou příležitost slyšet pořádnou skotskou angličtinu na vlastní uši.


Že je to málo? Že se během sobotního koncertu můžeme těšit třeba na kompletní průřez diskografií těchto velikánů melancholického rocku a slyšet bok po boku rádiové hitovky i depresivní písně? Že bychom neměli zapomenout na nezaměnitelný Robertův look v podobě rozcuchaných vlasů, černých linek a červené rtěnky? Že tohleto nebo támhleto? O The Cure by se dalo napsat tisíc vět a stejně by je nedokázaly dostatečně popsat. Přijďte se tedy podívat v sobotu do O2 areny a přesvědčte se sami, že se bez přehánění jedná o jednu z nejdůležitějších a největších kapel na světě. Možná to bude vůbec poslední příležitost je u nás vidět.

NÁZORY
  • Však už se nemůžeme dočkat :-)... (Luke, 20.10.2016 13:24) Reagovat

    Však už se nemůžeme dočkat :-)

    • Re: Však už se nemůžeme dočkat :-)... (Je nás 5, 22.10.2016 14:24) Reagovat

      ...však my také...již vyrážíme, máme před sebou okolo 100 kiláků...i kdybychom měli jet 500 nebo 1000, "kjuři" za to prostě stojí...tak na viděnou:)

  • Osobně se mnohem víc těšim na nový věci, ne (Já, 20.10.2016 14:20) Reagovat

    Osobně se mnohem víc těšim na nový věci, než na odrhovačky Friday, I`m in love apod. To jsou Cure, který mě nikdy nebavili :)

    • Re: Osobně se mnohem víc těšim na nový věci, ne (Anonym, 20.10.2016 21:01) Reagovat

      To mě pobavilo :-) Friday, I`m in love jsou pro mě nové CURE ....
      V podstatě nic novějšího neznám. Moje Cure bylo: The Hanging Garden,Let's Go To Bed,
      A Forest,Killing An Arab,Primary atd. Prostě věci vydané do roku 1989 ,pak už to šlo mimo mě.
      Temnota se ztratila a přišla diskotéka do rádia :-(

  • úplně zbytečný reklamní článek. ... (Anonym, 20.10.2016 20:44) Reagovat

    úplně zbytečný reklamní článek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- The Cure oslaví třicáté narozeniny "Wish" luxusní reedicí (30.07.2022 16:06)
- Video: CHVRCHES a Robert Smith zahráli živě "How Not To Drown" a "Just Like Heaven" (12.03.2022 10:59)
- The Cure v říjnu 2022 vystoupí v Praze, přivezou i The Twilight Sad (06.12.2021 13:34)
- Basák Simon Gallup opouští The Cure. Bude to pro kapelu konec? (17.08.2021 12:34)
- Robert Smith připravuje noisovou sólovku, s The Cure pak vydá hned dvě alba (05.06.2021 12:14)
- Record Store Day bude letos ve třech fázích (03.06.2020 09:31)
- Video: Behemoth se hlásí o slovo coververzí "A Forest" od The Cure (16.05.2020 08:49)
- Video: Živě: The Cure se vracejí ke 30. výročí alba "Disintegration" třemi živými skladbami (12.12.2019 09:45)
- Naživo: Finální den Colours Of Ostrava patřil The Cure, Rosalía předčila všechna očekávání (21.07.2019 22:54)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu