Bob Dylan získal Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2016

13.10.2016 15:47 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal zpěvák, textař a básník Bob Dylan. Je to vůbec poprvé, co akademie tímto význačným oceněním vyznamenala hudebníka. Dylan se tak postavil po bok velkých literátů, jako jsou John Steinbeck, Samuel Beckett, Orhan Pamuk nebo český básník Jaroslav Seifert. Bob Dylan je držitelem rovněž význačné Pulitzerovy ceny - i v tomto případě byl prvním rockerem, který tuto cenu, udělovanou za žurnalistiku a beletrii, získal. Stalo se tak v roce 2008.

Udělení letošní Nobelovy ceny za literaturu právě Dylanovi akademie odůvodnila tím, že "dokázal vytvořit novou formu básnického vyjádření založeného na americké písničkářské tradici". Tento dozajista kontroverzní krok by konečně mohl vést ke zrovnoprávnění písňového textu vedle klasické poezie.

Bob Dylan se na hudební scéně pohybuje už více než polovinu století a ani ve svých pětasedmdesáti letech nepřestává tvořit (zatím poslední album "Fallen Angels" vydal letos) a objíždět svět se svým nekonečným turné. Neustále se se svou hudbou snaží pracovat, své písně naživo mění takřka k nepoznání. Bob Dylan zůstává žijící legendou, jejíž status dnešní udělení prestižní Nobelovy ceny jen podtrhlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY