Priessnitz krasosmutní v nádherné baladě "Tam na poli"

07.10.2016 17:52 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

U příležitosti dnešního (tj. pátek 7. října) vydání nového alba "Beztíže" uveřejňuje jesenická kapela Priessnitz po singlu "Mrzáci" další ukázku z něj. Tou je píseň "Tam na poli", jímavá a čistá melancholická balada, jíž dominuje jemná poetická metaforika: "Tam na poli stojí starý strom. Když na něj vylezeš, vidíš za obzor." Skladba byla doprovozena podobně lehce pojatým a povedeným animovaným lyric videem, jež má na svědomí grafik a muzikant Tadeáš Haager a které dokonale dotváří atmosféru písně.

Ona lehkost a z toho vyplývající autentičnost a čistota byla ostatně jedním z celkových cílů, kterých Priessnitz chtěli na desce dosáhnout. "Chtěli jsme natočit pravdivé album, tedy aby hrálo tak, jak to hrajeme na podiu, nic víc, nic míň. Bylo jasné, že k tomu budeme potřebovat velké studio a velkého producenta. Proto padla volba na SONO a producenta Dušana Neuwertha, který měří bezmála 190 cm a patří ve svém oboru k tomu nejlepšímu, co tu máme. Celý koncept nahrávání vymyslel on, tedy od přípravných prací ve zkušebně, přes natáčení nástrojů v Sonu a posléze vokálu u mě na baráku v Jeseníkách, až po závěrečný mix," říká Jaromír Švejdík.

Zároveň přiznává, že Neuwerthův vliv na finální zvuk "Beztíže" byl zásadní: "S Dušanem se známe spousty let, takže přesně ví, co jsme za kapelu a co potřebujeme. Ač má album 'Beztíže' neuvěřitelně přirozený zvuk, jen Dušan ví, kolik práce a pochybností ho to stálo." To všechno jako by se v "Tam na poli" prolínalo.

Album je již dvanáctou a dost možná také, jak ostatně stojí v tiskové zprávě, poslední řadovou nahrávkou Priessnitz. Představuje tak v jejich tvorbě důležitý milník. A to i proto, že poslední nahrávka "Stereo" kapele vyšla před dlouhými deseti lety. Novinka je dostupná od pátku 7. října v digitálním i fyzickém vydání, které stojí za pozornost obzvlášť. Album je totiž zabaleno do průhledné DVD krabičky tak, aby maximálně vynikl grafický koncept vytvářený speciálními nástroji Laboratoře Petra Babáka a Matěje Hanauera. První živé realizace se nahrávka dočká hned v sobotu 8. října, kdy Priessnitz zahrají v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku.

Nádhernou symbiózu hudby a obrazu s mrazivě gradujícím závěrem můžete zhlédnout níže. Jedinou politováníhodnou skutečností, která se nové desky týká, je to, že vznikla za podpory organizace OSA.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY