Klasická hudba se bude oceňovat na Classic Prague Awards

12.10.2016 09:19 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Tuzemská klasická hudba se po dlouhých letech dočkala historicky prvního ocenění, které ji reflektuje v celé její šíři a konvenuje zvučnosti, jaké se těší doma i ve světě. Premiérově se budou udělovat křišťálové sošky z nižborské sklárny Rückl Crystal dne 21. ledna 2017 v budově HAMU, a to ve třech tzv. nominačních kategoriích (Talent roku, Celoživotní přínos a Propagace hudby v zahraničí). Rozhodnutí o nominacích a vítězích v těchto prestižních kategoriích bylo svěřeno porotě složené z významných osobností klasické hudby, sopranistce Gabriele Beňáčkové, houslovému virtuózovi Václavu Hudečkovi, skladateli Ondřeji Soukupovi, klarinetistovi Jiřímu Hlaváčovi, a klavíristovi Ivanu Klánskému.

Vedle zmíněných tří kategorií pořadatelé Classic Prague Awards zařadili sedm tzv. soutěžních kategorií (Sólistický výkon, Komorní výkon, Orchestrální výkon a Vokální výkon, Crossover projekt, Soudobá kompozice, Nahrávka roku), které jsou otevřené přihláškám. Z přihlášených uchazečů do konce letošního roku odborné poroty vyberou ty nejlepší, které budou v roce 2017 průběžně sledovat a po jejich celkovém zhodnocení vyhlásí vítěze v lednu 2018 na dalším slavnostním ceremoniálu. Již nyní ale hlavní porota oznámila jméno první držitelky ocenění, a to v kategorii Celoživotní přínos, za kterou jednohlasně zvolila celosvětově oceňovanou cembalistku a pedagožku Zuzanu Růžičkovou.

Na vítěze v soutěžních kategoriích kromě moderní sošky čeká také zajímavé finanční ocenění. Zájemci, kteří chtějí změřit síly s dalšími kolegy a zasoutěžit si o cenu, mohou přidat podávat přihlášky do 30. listopadu letošního roku. "Classic Prague Awards jsou určeny všem hudebníkům, interpretům, dirigentům, hudebním tělesům či hudebním skladatelům tuzemské scény. Za jedinou výjimku lze označit cenu za propagaci české hudby v zahraničí, která se bude udělovat cizincům a pouze výjimečně českým umělcům, kteří dlouhodobě a výrazně působí za hranicemi naší země," upřesnil ředitel soutěže Jiří Besser.

Více informací k podmínkám a organizaci soutěže naleznete na webu www.classicpragueawards.eu .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY