Alter Bridge na "The Last Hero" neriskují. Zatím jim to ale vychází

19.10.2016 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká rocková parta Alter Bridge se po třech letech hlásí s novou deskou "The Last Hero". I tentokrát se na ní podíleli zejména dvě ústřední persony kapely, Mark Tremonti a Myles Kennedy, kteří svým fanouškům nadělili ve třinácti skladbách opět pořádnou porci hudby.
8/10

Alter Bridge - The Last Hero

Skladby: Show Me A Leader, The Writing On The Wall, The Other Side, My Champion, Poison In Your Veins, Cradle To The Grave, Losing Patience, This Side Of Fate, You Will Be Remembered, Crows On A Wire, Twilight, Island Of Fools, The Last Hero
Vydáno: 07.10.2016
Celkový čas: 66:42
Vydavatel: Mystic Production
Alter Bridge se znovu sešli, aby navázali na úspěchy svých dosavadních čtyř nahrávek. Stejně jako ony má i novinka kolem hodiny nového materiálu, který se ovšem tentokrát více soustředí na problémy společensko-politického světa či životního prostředí. Jedná se tak o návrat po třech letech, kdy Alter Bridge vydali své dosud poslední album "Fortress".

V mezidobí se zpěvák Myles Kennedy věnoval kapele Slashe, se kterým vydal slušné album "World On Fire". Právě Kennedy i díky svému rozpoznatelnému a stále jistějšímu zpěvu vytáhl sólovku kytaristy obnovených Guns N' Roses z průměru. Činil se i kytarista Mark Tremonti, který stačil vydat své dvě sólovky "Cauterize" a "Dust", přičemž druhá zmíněná je na pultech obchodů stále ještě horkým zbožím. Letos v lednu se ale sešli ve studiu Barbarosa, aby konečně natočili novinku "The Last Hero" pod hlavičkou Alter Bridge.

Během procesu nahrávání na ně dohlížel osvědčený producent Michael "Elvis" Baskette, který s kapelou spolupracoval i na předchozích deskách i sólových počinech Slashe a Tremontiho. Není proto překvapením, že páté album nepřináší vlastně nic nového. Poslední hrdina je především rockovým počinem se silnými melodiemi, zpěvnými, až arénovými refrény s plejádou výrazných kytarových riffů Marka Tremontiho. Mnohé může zamrzet nulová snaha o vývoj ve zvuku skupiny, tradičnější a konzervativnější fanoušky zase potěší typický rockový a v některých momentech až metalový sound.

Hned otevírák a zároveň první singl "Show Me A Leader" mnohé naznačuje a o jeho hitových ambicích není žádný pochyb. Stejně tak tomu je i u ekologické agitky "The Writing On The Wall" či melodické "Poison In Your Veins". Když přijmete fakt, že se u Alter Bridge žádných experimentů nedočkáte, otevře se před vámi hodinová kolekce vysokojakostní rockové hudby, které lze vytknout jen máloco. Album mnoho slabých momentů nemá a snad těsně před koncem celé desky může posluchač na chvíli ztratit pozornost u trochu otřepaně pojaté balady "You Will Be Remembered".

Ačkoliv se jedná o skvělou nhrávku, po jejím poslechu vyvstanou pocity, že se tak trochu jedná o sériovou výrobu. O tom, že má kapela skutečně kvalitní recept na skládání hitů, netřeba polemizovat, ale oné plejádě hitů často chybí něco, pro co by se k nim posluchač vracel ještě mnoho týdnů a měsíců po prvním setkání. Jediné skutečně výraznější změny se dočkaly texty, které jsou více angažované, než tomu bylo v minulosti. Kennedy zpívá o politických a ekologických problémech, naštěstí však s mírou a s určitou hranicí snesitelnosti. Ale aby se z Alter Bridge stala skutečně velká rocková kapela jednadvacátého století, měla by více zariskovat. Časy AC/DC jsou pryč a sázka na jistotu může ukolébat i ty nejlepší hudebníky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY