shop.musicserver.cz
Passenger, Gregory Alan Isakov, Velký sál Lucerny, Praha, 2.10.2016

"Stěhuju se do Prahy!" burácel v Lucerně Passenger

Vydáno: 03.10.2016 09:39 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Po čtyřech extrémně nadšených reportážích z koncertů britského písničkáře Passengera by snad jen blázen očekával, že se vyznění té páté bude výrazněji lišit. Nebude. Autor hitu "Let Her Go" tentokrát velmi pěkně zaplnil popadanými bradami žasnoucích návštěvníků Velký sál pražské Lucerny.

Live: Passenger

místo: Velký sál Lucerny, Praha
datum: 2. října 2016
setlist: Somebody's Love, If You Go, Life's For A Living, When We Were Young, 27, Anywhere, Everything, Travelling Alone, Sound Of Silence (Simon & Garfunkel cover), I Hate, Young As The Morning Old As The Sea, Beautiful Birds, Let Her Go, Love Will Tear Us Apart (Joy Division cover), Scare Away The Dark, Home, Holes
Fotogalerie

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Pamětníci dva roky starého vystoupení ve vyprodaném SaSaZu si možná ještě vzpomenou na country-folkové trio The Once, které tehdy Passengerovi předskakovalo. Tentokrát to byl jeho nový kamarád Gregory Alan Isakov a ve srovnání s výše zmíněnou skupinou šlo o kvalitativní sešup. Čtyřicetiminutovka plná roztahaných plačtivých balad bez jediného světlého místa se zdála být nekonečnou. A ačkoliv u ní člověk vyloženě netrpěl, jako spíše doufal v silnější, expresivnější pasáže, které by chytly za srdce, tak pokud bychom na nedělním večeru najít nějaké zápory, byly to spolu s neukázněnými fanoušky právě tyto monotónní chvíle.

Sedmá řadovka "Young As The Morning Old As The Sea" už je přibližně týden venku a zatím nasbírala čísla 1 v albových hitparádách na Novém Zélandu (kde se natáčela), v Austrálii (kde zpěvák trávil buskingem většinu času ještě předtím, než se proslavil), ve Švýcarsku a hlavně také ve Velké Británii, kde se její autor narodil. Právě tam se o číslo jedna poprala s řadovkou "Chapter And Verse" od Bruce Springsteena a když ještě nebylo jasno, kdo zvítězí, natočil o tom Passenger vtipný song, jenž naleznete na jeho Facebooku.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Z nové desky toho v Praze zaznělo dost, konkrétně osm věcí a hned prvním singlem "Somebody's Love" koncert začínal. Hlavní hvězda večera tentokrát jede turné i s čtyřčlennou doprovodnou kapelou a právě ona byla jedním z největších taháků vystoupení. Oprávněně, protože rozzářený hit "Anywhere" by bez veselých riffů elektrické kytary byl jen poloviční a druhý vrchol večera v podobě dojemné "Beautiful Birds" by jen se španělkou také zněl jinak. Plnohodnotná kapela ale zvláště těmto písním dodala na působivosti a asi jen málokomu vadilo, že místo smyčců slyší pedálovou steel kytaru.

Passenger toho mezi skladbami opět hodně navykládal a i když už se v některých vtipech opakoval, publikum se smálo od srdce i na poněkolikáté. Asi jako kdyby si zase jednou udělalo maraton s x-krát viděným seriálem "Přátelé", kteří přece také nestárnou. I tentokrát ale byla spousta vtipů nových a zcela spontánních jako třeba ten, kdy se přirovnával k princeznám z Disneyovek, glosoval křiklouny z publika a označoval je za svou mámu nebo vyprávěl, jak dal dohromady singl "Travelling Alone" z minulé desky "Whispers II". Kdyby vás to zajímalo, tak to mělo co dělat s jeho návštěvou Kodaně, vyhnání buskera Mikea z náměstí policií a dlouhou rozpravou se starým vdovcem-cestovatelem, který se zaposlouchal do jeho písní. A také s podobným osudem zmítanou Australankou, s níž se zpěvák seznámil ve Švýcarsku.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
To všechno bylo krásné, úžasné a fantastické a bylo by to ještě lepší, kdyby se v davu nenacházeli i tací, kteří se tam přišli hlavně opít, pokecat si nebo obojí. Když hrála celá kapela, částečně se to ztrácelo, během akustické trojice písní, kdy bylo v sále hrobové ticho, byly ale rádoby vtipné poznámky během intimních, niterných balad jako je právě "Travelling Alone" a cover Simona & Garfunkela, o nějž byli čeští fanoušci oproti těm v jiných zemích obohaceni, jednoduše nesnesitelné. Jaká náhoda, že hned po nich následovala legrácka "I Hate", v níž právě o takových otravných remcalech písničkář zpívá.

Brzy nato přišel jeho největší hit, po němž následoval potlesk tak dlouhý a neustávající, že z toho zpěvák musel zvolat větu z nadpisu a po ní už jen plivanec na Donalda Trumpa a životabudič "Scare Away The Dark", jejíž sborové "óóó" volali do rytmu tleskající a hlasitě zpívající fanoušci ještě dlouho poté, co se po písni pánové odebrali do zákulisí.

Passenger, Lucerna Velký Sál, Praha, 2.10.2016
© Vojta Florian / Musicserver.cz
V přídavku si kamarád folkaře Stu Larrsena znovu zavítal k aktuálnímu počinu s baladou "Home" a výtečný koncert ve velmi dobře zaplněném sále Lucerny tradičně uzavřel písní "Holes". Byl to vynikající večer, o tom žádná, zajímavý fakt přišel ale vlastně už v jeho začátku, když se Velký sál téměř úplně zaplnil. To se až nechtělo věřit, jak Passenger za těch pár let vyrostl. Nezbývá než potěšeně konstatovat, že roste i nadále.

NÁZORY
  • Jak zabít koncert (Rapappa, 04.10.2016 02:09) Reagovat

    Passenger má bezpochyby co nabídnout, o tom žádná. Ale neměl by si koncerty sám bořit. Myslet si , že se dá na koncertě v Praze hovořit jako v anglicky mluvících zemích je omyl. Několikeré průpovídky jednoznačně shazovaly řemen dobře rozběhnutého koncertu. Dát si 8-10 minut povídání a pak nasadit dvě unylé skladby. Omyl. A to nic proti těm písním. Jen by měly mít trochu jiné místo a nebýt v takto smrtící kombinaci. To je také důvod toho o čem píše recenzent. Hlasitě mluvící publikum. Zkrátka lidé přišli na koncert a povídání, i když občas bylo i vtipné, je slabinou koncertu.
    Předskokan působil dojmem, že je tam hlavně proto, aby ukázal kvalitativní rozdíl. Klasický uspávač. Kladem koncertu byl na Lucernu mimořádný zvuk.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Fotogalerie: Koncerty Passengera a George Ezry zachycené objektivem fotoaparátu (22.02.2023 10:26)
- Naživo: George Ezra s Passengerem svým optimismem v Praze rozvlnili i kameramana (22.02.2023 09:35)
- Fotogalerie: Koncert písničkáře Passengera v obrazech (29.06.2022 16:01)
- Mimořádný úkaz Aldous Harding se představí v Praze, Passenger odkládá svůj koncert (19.06.2021 14:54)
- Nové desky 1/2021 - od Passengera přes Adolfeena po Vídeňskou filharmonii (11.01.2021 15:30)
- Passenger přijede do Prahy nakonec v září 2021 (19.11.2020 11:04)
- Video: Passengerova "Suzanne" je plná vzpomínek na mládí (16.11.2020 19:13)
- Procítěné písně a pomoc lidem bez domova: Passenger se vrací s aktuálním albem (28.01.2020 09:29)
- Naživo: Passenger si sladce pobrukoval i hlasitě burácel. V Roxy vyrazil nejeden dech (17.04.2019 14:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu