Post-dubstepové veličiny Mount Kimbie v MeetFactory otestují nové tracky

09.10.2016 11:49 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Někdo hraje podle pravidel, jiní je vytvářejí a v hudbě tomu není jinak. V pražském klubu MeetFactory již 13. října vystoupí londýnští Mount Kimbie, kteří jsou majiteli smýšlení dost progresivního nejen k tomu, aby si razili nejen svoji vlastní cestu, ale postavili důležitý milník současné elektronické scény.

Na sklonku minulé dekády se dvojice Dominic Marker a Kai Campos původem z Brightonu zařadila k interpretům, kteří pomalu chřadnoucímu dubstepovému fenoménu dodali druhý dech. Zadumanější verze jednoho z posledních velkých elektronických stylů zacílená na detail a atmosféričnost vyfasovala přídomek post-dubstep a nalezla pevné místo v srdcích posluchačů i přesto, že samotní protagonisté viděli svoji budoucnost skepticky. "Na naši hudbu se nedá tancovat a je nám jasný, že už jsme hodně odlišní kvůli prvkům v naší hudbě," konstatovali před několika lety. Právě jejich odlišnost a žánrová pestrost se ale jeví jejich největší konkurenční výhodou.

V produkci Mount Kimbie se mísí prvky dubstepu/wonky, IDM, hip hopu nebo 2stepu, které rozehrávají na otevřených plochách okouzlujícího temného ambientu a doplňují živými nástroji. Stálou součástí formace je pouze ústřední tandem Marker a Campos, na koncertech ale mají ve zvyku přibírat další členy, mezi nimiž v nejvíce zazářila mega star alternativní scény James Blake. Pozornost široké veřejnosti projektu pomohla získat také podpora Paula Rose (alias Scuba ), sepětí s prestižním labelem Warp Records nebo výrazné remixy pro skupiny jako Foals nebo The XX.

Prvotní hype, který Mount Kimbie obklopoval v jejich začátcích, už možná opadl, i po opěvovaném dlouhohrajícím debutu "Crooks & Lovers" ale mají co říct. U druhé desky udělali zásadní krok, když začali pracovat s vokály (např. v pecce "Made to Stray") a nebojí se spolupráce s hosty (např. Kinga Kruleho). Lze tak očekávat, že i nadcházející, zatím nepojmenovaná deska, přinese opět něco nového a čerstvý materiál otestují již při své další pražské návštěvě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY