shop.musicserver.cz
Passenger - Young As The Morning Old As The Sea

Passenger na "Young As The Morning Old As The Sea" zase naskládal pár krásných písniček

Vydáno: 02.10.2016 18:03 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: utopmusic.wordpress.com

Sedmá studiová deska znamená v diskografii řady umělců jen přešlapování na místě, případně dávno vyčpělé vykrádání sebe samého. Nevyhnulo se to ani Passengerovi, klady ale naštěstí stále převažují a nabízejí dostatek důvodů, proč byste autorovi miliardového megahitu "Let Her Go" měli dát opět šanci.

8/10

Passenger - Young As The Morning Old As The Sea

Vydáno: 23.9.2016 (ve světě)
Celkový čas: 41:51

Skladby: Everything, If You Go, When We Were Young, Anywhere, Somebody's Love, Young As The Morning, Old As The Sea, Beautiful Birds (feat. Birdy), The Long Road, Fool's Gold, Home

Vydavatel: Black Crow

Rok a čtvrt utekl jako festivalová sezóna a Passenger je po dvoudílné kolekci "Whispers" zpátky s novou deskou. Písničkář řídící se heslem, že být slavným muzikantem není tak důležité jako být dobrým člověkem, ale novou muziku vlastně nikdy vydávat nepřestal, což potvrdí každý, kdo průběžně sleduje jeho Facebook. Nové písničky tam přidává občas i ob týden. A nejsou to žádné odřezky, ale plnohodnotné skladby, jež by si kolikrát vydání na některé z jeho řadovek zasloužily více než kusy, které se tam regulérně dostaly.

Na toto tvrzení si při poslechu vzpomenete hned několikrát. "Fool's Gold", lovesong "If You Go" nebo retrospektivní "When We Were Young", v níž folkař vzpomíná na to, že se chtěl jako malý učit španělsky a cestovat po Jižní Americe, se jen stěží mohou řadit k jeho nejlepším dílům.

Deska, na níž tradičně hraje prim jemný vokál Mikea Rosenberga a španělka, kterou tu a tam doplňují smyčce, klavír, perkuse nebo bicí, je hudebně, řekněme, tradičnější a spíše nepřekvapí, při pohledu na číselné hodnocení je ale jasné, že něco na tom albu být musí.

Texty tvoří páteř písniček, a i když Passenger tu a tam sklouzne k obyčejnosti, má i na svém sedmém albu pořád co říct. Je znát, že tentokrát ubral na písních postavených na reálných historkách ("Riding To New York") a vlastních názorech ("I Hate", "Scare Away The Dark") a spíše se snaží o panoramatické obrazy a univerzální sdělení, s nímž se posluchač snáze ztotožní. To byl ostatně i jeho záměr, když se vydal čerpat inspiraci na Island a následně nahrával ve studiích na Novém Zélandu, v Austrálii i ve Spojeném království.

Jako první singl byla zvolena těžká balada "Somebody's Love", v níž pojednává o stárnutí a vzrůstající potřebě mít se o koho opřít v horších časech, což je samo o sobě nosné téma, ale podobně jako "Heart's On Fire" z předminulé kolekce jen těžko zaboduje v komerčních hitparádách a druhé "Let Her Go" se tak rozhodně nekoná.

Co by se mohlo chytit, je aktuální singl "Anywhere". Optimistická píseň o zamilovanosti vykouzlí rozzářený úsměv a roztancuje i ty největší morouse. "Ať už budeš lézt po horách, tancovat v dešti, projíždět se ve fáru a cítit vítr ve vlasech nebo si na tváři necháš hřát kalifornské slunce, budu s tebou," zpívá Passenger a instantní dávka endorfinů s dobrou náladou se v těle rozpouští jako kakao. Hádat, zda se z "Anywhere" konečně stane písničkářův druhý velký hit, je spíše asi jen doufání v zázrak, nicméně ze všech nových písní má největší potenciál právě ona.

Titulní "Young As The Morning Old As The Sea" byla postavena na hrátkách s přírodním bohatstvím v různých evropských státech, závěrečná "Home" zase na filozofující a sebezpytující hře se slovy a frázemi, za zmínku ale stojí také lítostivá "The Long Road", v níž písničkář za pomocí pedálové steel kytary rekapituluje svůj život a vzpomíná na všechny ty Vánoce v hotelových pokojích a silvestrovské oslavy s lidmi, které nezná, což jsou postřehy, s nimiž se jistě ztotožní nejeden umělec.

Vůbec nejlepší okamžik desky ale přichází v už na Colours Of Ostrava odehrané baladě "Beautiful Birds", v níž se blízký kamarád Eda Sheerana spojil s Birdy a dohromady dali skladbu, která dojme nadvakrát. Poprvé, když si poslechnete, jak krásně smutnou píseň se za pomoci klavíru, houslí a kytary podařilo složit a podruhé, když si přeložíte, o čem oba zpívají. Písní, jež metaforicky přirovnávají lásku dvou lidí k dvojicí ptáků, jsou tisíce, namátkou vzpomeňme například na "O" od Coldplay nebo z českých zástupců kupříkladu "Dvě labutě" Xaviera Baumaxy. V drtivé většině se také jedná o nejemotivnější díla jejich autorů. Pointu skladby vám nevyzradíme, jen tajemně naznačíme, že Passenger není výjimkou.

"Young As The Morning Old As The Sea" jako celek není nejsilnější sbírkou, jakou dosud britský rodák vytvořil, i tentokrát ale nabízí dostatek silného materiálu na to, aby si vysoké hodnocení obhájila. Nezapomeňte proto na koncert, který v neděli 2. října proběhne ve Velkém sále Lucerny. Jistě to i tentokrát bude neopakovatelný zážitek.

NÁZORY
  • 8/10 (Jméno, 04.10.2016 15:20) Reagovat

    Jeho hudbu začínam milovať. Najviac vydarené sú asi Beautiful Birds a Home. A páči sa mi, že napriek tomu že aj on má miliardový hit, ostáva klasickým "folkařem" a skladá a žije si po svojom. Narozdiel od svojho dobrého kamaráda Eda - ktorý nadšene spadol do mainstriemovách vôd a jeho hudba tým značne utrpela.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Audio: Birdy vzdává v "Paradise Calling" hold popovým osmdesátým létům (15.07.2023 16:52)
- Recenze: Proměna Eda Sheerana. "Subtract" je jeho první snahou o skutečné umění (30.05.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu