Špionátorův soundtrack č. 3

04.10.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dobrodružství neodolatelného superšpiona Austina Powerse dospěla ke třetímu pokračování. A jako i dvě předchozí, má i "Austin Powers In Goldmember", jak se film jmenuje, svůj soundtrack, opět se skutečně známými jmény. Tak jdeme na to, bejby?
6/10

Různí - Austin Powers In Goldmember (soundtrack)

Skladby: Work It Out - Beyonce Knowles, Miss You (Dr. Dre Remix 2002) - The Rolling Stones, Boys (CO-ED Remix) - Britney Spears feat. Pharrell Williams of N.E.R.D., Groove Me - Angie Stone, Shining Star - Earth, Wind and Fire, Hey Goldmember - Foxxy Cleopatra feat. Devin & Solange, Ain't No Mystery - Smash Mouth, Evil Woman - Soul Hooligan feat. Diana King, 1975 - Paul Oakenfold, Hard Knock Life (Ghetto Anthem-Dr. Evil Mix) - Dr. Evil, Daddy Wasn't There - Ming Tea feat. Austin Powers, Alfie (What's it all About, Austin?) - Susanna Hoffs, Daddy Wasn't There (video)
Celkový čas: 39:59
Filmy Mika Myerse v sobě neobsahují hudbu jen jako postradatelný doplněk či vatovou výplň. Oba díly "Waynova světa" se točily kolem hudby a ve filmech o Špionátorovi Austinu Powersovi tvoří velmi důležitou imidžotvornou složku příběhů. Minulý film, "Špion, který mě vojel", zrodil celosvětový hit Madonny "Beautiful Stranger" a nutno říci, že aktuální soundtrack "Austin Powers In Goldmember" podobnou hitparádovou šupu nemá.

První polovina alba "Goldmember" trpí jednotvárností. Ačkoliv interpreti jsou různí, rytmus je stále strojově stejný a snaha být za každou cenu "groovy" se jaksi míjí účinkem. Singlová "Boys" Britney Spears s Pharrellem Williamsem je dle mého názoru jen rádobyhit, nuda bez lehkosti. Dr. Dre svým remixem sice zahustil spodek pod stounovskou "Miss You", ale jinak invence nic moc. Jak osvěžujícím dojmem pak působí starobylá "Shining Star" od Earth, Wind & Fire, protože tohle funky je plnokrevné - živé bicí a basa, sezpívané vícehlasy.

Druhá půlka desky je mnohem zajímavější - jednak je pestřejší a také originálnější. Elektronické hrátky Oakenfolda ("1975") i Soul Hooligana s Dianou King (coververze čtvrtstoletí staré pecky ELO "Evil Woman") jsou velmi zábavné. Myersova kapela Ming Tea obstarala jediný kytarový kus alba "Daddy Wasn’t There" (je na disku obsažena i jako videoklip v multimediální stopě). Závěrečná předělávka "Alfie (What’s It All About, Austin?)" zpěvačky byvších The Bangles Susanny Hoffs je zase jediným slaďákem desky.

Najde se pár vypečených jednotlivostí, ale celkově je soundtrack "Goldmembera" nepříliš výbušný, jen lehce nad průměr. Možná by pomohlo více vykopávek (vždyť Austin je ztělesněné retro) a více pestrosti v rytmech a žánrech. Místa na CD zůstalo dost, stopáž je jen čtyřicet minut. Jinak proti Powersovi nic nemám, právě naopak. Jeho taškařice a šílenosti jsou "groovy" až až. Asi i ta hudba ze soundtracku funguje ve filmu lépe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY