Zbytečná kompilace "Chapter and Verse" Bruce Springsteena neví, co vlastně chce

12.10.2016 14:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Bruce Springsteen vydal obsáhlou autobiografii a k ní jako doplněk pod názvem "Chapter and Verse" i album, na které osobně vybral osmnáct skladeb z celé své kariéry. Pět z nich dosud nikdy nevyšlo. Deska je tak jakýmsi soundtrackem, který by mohl četbu knihy doprovázet.
6/10

Bruce Springsteen - Chapter And Verse

Skladby: Baby I (The Castiles), You Can't Judge A Book By The Cover (The Castiles), He's Gulity (Judge Song) (Steel Mill),The Ballad Of Jesse James (The Bruce Springsteen Band), Henry Boy, Growin' Up, 4th Of July, Ashbury Park (Sandy), Born To Run, Badlands, The River, My Father's House, Born In The U.S.A., Brilliant Disguise, Living Proof, The Ghost Of Tom Joad, The Rising, Long Time Comin', Wrecking Ball
Vydáno: 23.9.2016
Celkový čas: 78:01
Vydavatel: Sony Music
To se ovšem celkem špatně posuzuje, máme-li k dispozici pouze nahrávku a kniha zůstává zatím nepřeložená do češtiny. Pokud skutečně existuje nějaká korelace mezi textem autobiografie a výběrem skladeb - a já v to pevně doufám - je to skvělé a četbu o životě Bruce Springsteena to bezpochyby obohatí. Samostatně totiž "Chapter And Verse" působí jako další z mnoha kompilací, která vznikla jako prostředek k tahání peněz z kapes fanoušků: Kupte a dostanete se vám pěti nových skladeb.

Tato archivní pětice desku otevírá a skutečně sahá nejhlouběji do Springsteenovy hudební minulosti. Dvěma skladbami jsou zastoupeni The Castiles, první zpěvákova kapela. Potěší garážový zvuk a vysoké nasazení, z budoucího Bosse však objevíme jen náznaky. "He's Guilty" od další kapely Steel Mill připomene svým sociálně-kritickým ostřím jeho pozdější tvorbu. Charakteristický Springsteen se vyloupne z následující "The Ballad of Jesse James", do southern-rockových zvukových barev zabalená převelice charakteristická skladba, která by se neztratila ani na pozdějších albech. Rozhodně máme co dočinění s nejlepší raritkou na "Chapter and Verse". Poněkud postradatelná je pátá novinka, akustické demo "Henry Boy", dobou vzniku spadající těsně před oficiální Springsteenův debut "Greetings From Ashbury Park, NJ".

Zbytek alba je chronologickým průřezem studiovou diskografií od debutu až k poslední oficiální studiovce "Wrecking Ball". Vyložené rádiové hity ("Born In The U.S.A.") se proplétají s intimnějšími skladbami, které zůstávají na albech spíše na okraji zájmu ("Brilliant Disguise"). Kompilace ukazuje Springsteena na obou pólech jeho hudební osobnosti - jako stadionového rockera ("Born To Run") i introvertního folkaře ("My Father's House"). Přesto - mám ten dojem - ledacos zajímavého či reprezentativního chybí.

Na "Chapter and Verse" dostaneme k dispozici solidní porci kvalitní muziky - o tom není pochyb. Co mi však poněkud uniká, je smysl celé kompilace. Fanouškům dodá pár raritních novinek, ale jinak vlastně nic navíc. Pro ty posluchače, kteří teprve chtějí Bruce Springsteena poznat, je sestava skladeb až nepříjemně nehitová. To už lépe funguje dvacet let stará výběrovka "Greatest Hits". "Chapter and Verse" je bohužel poněkud rozpačitým výběrem, který se může báječně doplňovat s knihou. Samostatně je ale tak nějak zbytečný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY