"The Singles" dokazují, kolik má Phil Collins skvělých hitů

25.10.2016 16:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Reedice řadových alb jsou u konce, zbývá tedy zesumarizovat veškeré singly Phila Collinse a vydat je pěkně v jednom balíčku. Díky jeho bohaté kariéře na "The Singles" nevystačí jedno CD, ale je potřeba nosičů víc. Ty podávají jasný důkaz, jak důležitý byl a stále je pro světový pop.
9/10

Phil Collins - The Singles

Skladby: CD1: In The Air Tonight, I Missed Again, If Leaving Me Is Easy, Thru These Walls, You Can't Hurry Love, I Don't Care Anymore, Don't Let Him Steal Your Heart Away, Why Can't It Wait 'Til Morning, I Cannot Believe It's True, Against All Odds, Easy Lover, Sussudio, One More Night, Don't Lose My Number, Take Me Home / CD2: Separate Lives, A Groovy Kind Of Love, Two Hearts, Another Day In Paradise, I Wish It Would Rain Down, Something Happened On The Way To Heaven, That's Just The Way It Is, Hang In Long Enough, Do You Remember?, Who Said I Would, Both Sides Of The Story, Everyday, We Wait And We Wonder, Dance Into The Light, It's In Your Eyes / CD3: No Matter Who, Wear My Hat, The Same Moon, True Colors, You'll Be In My Heart, Strangers Like Me, Son Of Man, Two Worlds, Can't Stop Loving You, The Least You Can Do, Wake Up Call, Look Through My Eyes, No Way Out, (Love Is Like A) Heatwave, Going Back
Vydáno: 14.10.2016
Celkový čas: 68:55 + 72:27 + 60:36
Vydavatel: Warner Music
Vydání reedic všech řadových alb Phil Collins zdůvodnil hlavně tím, že chtěl, aby se mimo hitů vzpomnělo i na písně, které nejsou tolik známé, ale přitom si zaslouží pozornost fanoušků. Kolekce "The Singles" přináší zase důkaz, že málokterý umělec světového formátu tolikrát atakoval vrchní příčky hitparád jako on.

Všelijaké kolekce s výběry největších hitů tento multiinstrumentalista, skladatel, zpěvák a Bůh ví co ještě do této doby poměrně odbýval. Aktuální výběrovka ale vyšla hned ve třech verzích - na 2CD, 3CD i 4LP. Naše recenze se zabývá tou rozšířenou edicí. Je chronologicky seřazena, proto začíná písničkou "In The Air Tonight" a končí titulním songem poslední desky "Going Back".

Taktéž jako u předchozích disků svěřil výsledný zvuk kompilace do rukou mistrům z Abbey Road, především Nicku Davisovi. Je neuvěřitelné, jak produktivní Collins v osmdesátých a devadesátých letech byl. Mimo sólovou tvorbu totiž ještě byl součástí kapely Genesis, psal soundtracky k filmům, byl součástí mnoha různých projektů, spolupracoval s různými kolegy a kolegyněmi z branže. A k tomu jen tak mimochodem napsal a z velké části i nahrál a nazpíval několik desítek hitů, z nichž mnohé se v našich rádiích s velikými úspěchy hrají dodnes.

Tři disky stačí tak tak, aby stihly pokrýt vše podstatné, s čím byl Phil Collins úspěšný. Písním jako takovým nelze vytknout vůbec nic. Nabízí sice čistý pop, ale v mnoha odstínech a barvách, takže nemohou být po chvíli monotónní. Bubeník si totiž procházel velkými turbulencemi ve vztazích, proto měl obrovskou inspiraci pro skládání nezapomenutelných hitů, které občas odlehčil srandičkami typu "Wear My Hat".

Recenze reedic Phila Collinse na musicserveru

Na musicserveru vyšly recenze všech rozšířených reedic alb Phila Collinse, přečíst si je můžete na těchto odkazech:

"Dance Into The Light"
"Hello, I Must Be Going"
"Face Value"
"Both Sides"
"No Jacket Required"
"Testify"
"But Seriously"
"The Essential Going Back"

Že dokáže vydávat dokonalé věci, jsme se mohli přesvědčit třeba na DVD "Finally... The First Farewell Tour", kde nechybělo vůbec nic. Proto u této trojalbové kolekce lehce zamrzí opět booklet, který sice čítá uspokojivých čtyřiadvacet stran, ale obsahuje grafiku ze vzpomínaného DVD a také čtvrtinu naprosto prázdných stran, které by mohly být zaplněny například faktografickými údaji jednotlivých skladeb. Ty jsou zde na velmi slabé úrovni. Potěší naopak fotky obalů všech singlů.

Collinsova hudba, obzvlášť na těchto discích, je téměř jako droga. Ochutnáte a už se jí nemůžete zbavit. Disky točíte do omrzení, i když mnohé písně velmi důvěrně znáte a říkáte si, jaká je to škoda, že musel ze zdravotních důvodů svoji kariéru přerušit. Aktuální autobiografie se však jmenuje "Ještě nejsem mrtvý (Not Dead Yet)", a tak nezbývá nic jiného, než se těšit na to, co bude následovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY