Nové desky pro 37. týden

18.09.2016 12:36 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hlavní hvězdou hudebních novinek příštího týdne nebude popař ani rocker, ale klasik Lang Lang, který si na své newyorské album pozval několik slavných přátel. O stylové vyvážení se postarají metalisté Heaven Shall Burn, jazz-bluesová Madeleine Peyroux, elektroničtí AlunaGeorge, rocker Steven Wilson a s moravským folklorem Jitka Šuranská Trio.
Pokud se v pondělí 19. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Casting Crowns - The Very Next Thing (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Casting Crowns - The Very Next Thing
Úspěšná a Grammy ověnčená formace Casting Crowns přichází s novým počinem. "The Very Next Thing" je v pořadí osmou studiovou deskou nejúspěšnější formace s křesťanskou tématikou současnosti od jejího vzniku v roce 20036. "Díky tomu, že jsme nadále zůstali věrní kostelu, ze kterého jsme vzešli, vidíme, čím i lidé prochází. Jsou to věci, které ovlivňují každého z nás," prozradil frontman Mark Hall. Novinka je proto plná intimních skladeb, které posluchačům přináší jasná poselství. O síle skladeb se přesvědčte sami poslechem traileru na stránkách YouTube.com.


Tip týdne

Lang Lang - New York Rhapsody (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: tradiční pop / vážná hudba / muzikálová hudba

Lang Lang - New York Rhapsody
Čínský klavírní virtuos Lang Lang dosud nahrával alba poskládaná především ze skladeb tradičních autorů, které v minulosti doplnil čínskou hudbou a několika vlastními kompozicemi, a především si obvykle vystačil sám, respektive s některým ze světových orchestrů. Jeho nové album "New York Rhapsody" je ale jiné. Jak už napovídá název, skládá s ním poctu americké hudbě minulého století - do klaviatury se mu dostaly skladby z "West Side Story", z filmů "Spider-Man" a "Snídaně u Tiffanyho", ale i Gershwinova "Rapsodie v modrém", či hit Alicie Kyes "Empire State Of Mind". K tomu všemu si ke spolupráci přizval hned několik hostů. Ve zmíněné "Rapsodii" svedl souboj s Herbiem Hancockem a dále ho ve studiu doplnila zpěvačka Kandace Springs, herec Jeffrey Wright, americký kytarista a zpěvák Jason Isbell, r'n'b zpěvačka Andra Day, vokalistka Rolling Stones, Stinga a Luthera Vandrosse Lisa Fischer, houslistka Lindsey Stirling, dnes zmiňovaná Madeleine Peyroux a jazzový trumpetista Sean Jones. Na desku se ve výsledku vešlo deset skladeb v celkové stopáži sedmdesáti minut. Dvě ochutnávky z nahrávky servíruje Lang Lang na speciální stránce. Pokud budete žádat vinyl, budete si muset počkat do druhé poloviny října.


Madeleine Peyroux - Secular Hymns (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues jazz

Madeleine Peyroux - Secular Hymns
Nepočítáme-li výběrovku "Keep Me In Your Heart For A While", čekají fanoušci Madeleine Peyroux na její sedmé album již více jak tři roky. Nyní se dočkali a americká blues jazzová písničkářka jim servíruje desku "Secular Hymns", která je v mnoha ohledech jiná než předchůdci. Celkem deset písniček totiž poprvé produkovala sama bez Larryho Kleina a navíc jej natočila pouze v triu, jehož členy jsou mimo ní kytarista Jon Herington a kontrabasista Barak Mori. Poněkud také pozměnila styl a nově do své kombinace jazzu a blues pustila také soul, funk a prvky gospelu, americany a dub reggae. Co se týče autorů, trio lovilo jak v bluesových vodách u Willieho Dixona a Lil Greena, tak v gospelu u Sister Rosetta Tharpe, nebo u osvědčených muzikantů, jako jsou Tom Waits, Townes Van Zandt, či Allen Toussaint. První dvě písničky z desky prezentuje zpěvačka na svém VEVU.


Heaven Shall Burn - Wanderer (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: extrémní metal

Heaven Shall Burn - Wanderer
Německá exrémní metalová formace Heaven Shall Burn připravila pro své fanoušky osmou studiovku a nástupce tři roky starého alba "Veto". Nahrávka s titulem "Wanderer" obsahuje dvanáct skladeb, které produkoval kytarista Alexander Dietz za pomoci dalšího kytaristy Maika Weicherta. Nahrávání probíhalo z části ve studiích Chameleon Studios v Hamburgu a ve studiích Chemical Burn Studios v Bad Kösen. Finální úpravy pak obstaral vyhlášený Tue Madsen. Tématem alba je cesta do samého nitra - člověka i přírody. A právě proto dostal přebal desky svůj obal, který obstaral fotograf Christian Thiele. Ukázku v podobě kousku "Downshifter" najdete na YouTube.com.


Steven Wilson - Transience (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Steven Wilson - Transience
Britského hudebníka a umělce Stevena Johna Wilsona si můžete pamatovat jako zpěváka a skladatele formace Porcupine Tree. Nyní je však na sólové dráze a fanoušci od něj na podzim dostanou kompilaci "Transcience". Kolekce písní nahraných v letech 2013 až 2015. "Dříve jsem mohutně využíval práce hudebního vydavatelství a výběry je nechával sestavovat. Teď jsem se do toho ale obul sám a úplně si to užil. Vybíral jsem kratší skladby, takže pokud bych sám sebe měl prezentovat někomu, kdo mě vůbec nezná, pustil bych mu tuto kolekci," prozradil autor. Na desku ale nezapomněl přidat i novou nahrávku, kterou je skladba "Lazarus". Možná, pokud budete mít štěstí, se vám do rukou dostane jedna ze stovky kopií podepsaných samotným umělcem. Rozhodl se, že je rozešle k různým prodejcům na celém světě.


Toto - Live At Montreux 1991 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Toto - Live At Montreux 1991
Většině rockových fanoušků bude formace Toto známá díky skladbám jako "Africa", "Rosanna" a "Hold the Line". Nyní ale míří na pulty záznam z vystoupení kapely odehraného v roce 1991. Živák "Live At Montreux 1991" bude k dostání na blu-ray, DVD a samozřejmě i na CD. Koncert se členům formace i návštěvníkům zapsal do paměti díky neskutečné energii, kterou se ze scény šířila a musela uchvátit každého. Bohužel pro jednoho ze členů Jeffa Porcaro byla koncertní šňůra, v rámci které proběhlo i toto vystoupení, poslední. Rok na to zemřel. Pro ukázku navštivte YouTube.com.


AlunaGeorge - I Remember (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronická hudba / synth pop / hip hop

AlunaGeorge - I Remember
Tři roky trvala britskému duu AlunaGeorge příprava nástupce debutu "Body Music". Aluna Francis a George Reid v mezidobí potěšili fanoušky remixovém albem a spoluprací s několika kolegy, ale od minulého roku se věnovali přípravě novinky "I Remember". Výsledkem je celkem dvanáct skladeb, k jejichž nahrání přizvali také několik hostů. Jejich pozvání do studia přijali dancehallový rapper Popcaan, americký houseový muzikant čínského původu Zhu, rapperka Dreezy, australský producent a remixér Flume a méně známí Pell a Leikeli47. Část těchto spoluprací už nyní uslyšíte na VEVU dua.


Jitka Šuranská Trio - Divé husy (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folklór

Jitka Šuranská Trio - Divé husy
Houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská před dvěma lety našla vynikající spoluhráče - mandolinistu Martina Krajíčka a kontrabasistu Mariana Friedla. Nyní takto v triu vydávají své debutové album "Divé husy", jehož základním kamenem jsou východomoravské lidové písně doplněné o autorské skladby Mariana Friedla. Celkem jedenáct skladeb natočili ve zlínském Studiu V pod producentským dohledem slovenského hudebníka Stana Palúcha. Během nahrávání přicházely další nápady na instrumentální oživení alba, a tak na nahrávce uslyšíte i další nástroje, jako jsou malý cimbál, píšťaly, bačovská trúba, platerspiel, oktávová mandolína a drobné perkuse, přičemž většinu z nich obstaral opět Martin Friedl. Jak to vše nakonec dopadlo, zjistíte z ukázek na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Mac Miller - The Divine Feminine (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / funk

Mac Miller - The Divine Feminine
Americký rapper Mac Miller, kterého svět zná také pod producentským pseudonymem Larry Fisherman, po loňském albu "GO:OD AM" nijak neotálel a prakticky na rok přesně přichystal svou čtvrtou albovou navštívenku, kterou nazval "The Divine Feminine". Zařadil na ni celkem deset skladeb, s nimiž mu vypomohlo několik jeho kolegů. Svoje vokály přidali Bilal, Kendrick Lamar, CeeLo Green, Anderson Paak, Ty Dolla Sign a také Ariana Grande, jejíž hlas figuruje v aktuálním singlu "My Favorite Part". S produkcí mu pak vypomohli Dâm-Funk, Frank Dukes, Vinylz, Kaan Gunesberk, JMSN, I.D. Labs, Tae Beast, DJ Dahi a další. Klipy k prvním třem singlům sdílí Mac Miller na svém YouTube.com profilu.


Dhafer Youssef - Diwan Of Beauty And Odd (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: ethno jazz / world fusion / urban music

Dhafer Youssef - Diwan Of Beauty And Odd
Jak už třeba návštěvníci ostravských Colours dobře vědí, tuniský jazzman Dhafer Youssef žijící trvale v Evropě, vládne nástroji zvaný úd, což je arabská loutna bez pražců. Na tento nástroj pak hraje jazz s arabskými a dalšími motivy a vlivy a také styl Sufi. Svoji osmou sólovou desku nazval "Diwan Of Beauty And Odd" a je v jeho diskografii první, kterou natočil čistě s americkými hudebníky. Těmi jsou klavírista Aaron Parks, kontrabasista Ben Williams, bubeník Mark Giuliana a trumpetista Ambrose Akinmusire. Jakým způsobem se podařilo propojit Sufi s americkým pojetím jazzu, zjistíte z ukázek v internetovém obchodě Amazon.


Různí - Bridget Jones's Baby (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / filmová hudba

Různí - Bridget Jones's Baby (soundtrack)
Ve čtvrtek měl premiéru třetí díl příběhu Bridget Jones s názvem "Dítě Bridget Jonesové", kde si vedle Renée Zellweger a Colina Firtha zahrál nově i Patrick Dempsey a dokonce i Ed Sheeran. Ačkoli scénickou hudbu k tomuto filmu složil Craig Armstrong, na soundtracku "Bridget Jones's Baby" najdete především písničky, které ve snímku zazní. Vedle již známé "Still Falling For You", kterou si střihla Ellie Goulding, se na sešly písničky od Years&Years, Jess Glynne, Lily Allen, Annie Lennox, House Of Pain, Marvina Gaye, The Isley Brothers, Dionne Warwick, The Temptations, nebo již zmíněného Eda Sheerana. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek naleznete na stránkách britského Amazonu.


Jiří Suchý - Kdykoliv, kdekoliv (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / swing / současný jazz

Jiří Suchý - Kdykoliv, kdekoliv
V říjnu oslaví Jiří Suchý své pětaosmdesáté narozeniny a k jeho oslavě vydavatelství Supraphon přispěje dalším dílem Zlaté kolekce "Kdykoliv, kdekoliv". Pětasedmdesát písní nabídne průřez Suchého tvorbou od mladistvé parafráze Voskovce a Wericha až po soudobé verze amerických spirituálů. První disk obsahuje slavné hity šedesátých let, včetně několika alternativních dobových verzí, druhý pak méně známé písně z normalizačních let sedmdesátých a osmdesátých. Na třetím disku se objeví předělávky tvorby V+W, písně s texty básníka Josefa Kainara či bývalého ministra kultury Pavla Dostála, americké swingovky, skladby Kapitána Kida, spolupráce s Jaroslavem Uhlířem, skladba "Klaustrofobik" z alba "Blázinec" Jana Lstibůrka a Robina Krále, Suchého verze "Tante cose da veder" dua Hapka - Horáček a další rarity. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek nabízí Supraphonline.cz.


V krátkosti - Soundtracky

Vedle výše zmíněného soundtracku k filmu "Dítě Bridget Jones" vychází ještě další dva se scénickou hudbou.

  • Prvním ze soundtracků je album k předělávce slavného filmu "Sedm statečných". Hudbu k němu těsně před svoji smrtí složil James Horner. Nestihl jej však dodělat celý, a tak zbytek dopracoval Hornerův producent a přítel Simon Franglen. Deska, která je třetí a poslední posmrtnou Hornerovou nahrávkou, nakonec zaplnilo celkem šestadvacet jejich kompozic.
  • Druhý soundtrack má na svědomí Craig Armstrong, který složil hudbu k filmu "Snowden". Ke skládání se nnavíc přizval kolegu Adama Peterse. Na CD najdeme celkem čtrnáct jejich skladeb, včetně jedné v remixové verzi od Boys Noize.


Dále vychází:

Anne Dudley - Poldark (Deluxe Version) (Sony Music)
Colony House - Only The Lonely (Sony Music)
Gábor Boldoczki - Oriental Trumpet Concertos (Sony Music)
Charles Munch - Charles Munch - The Complete RCA Album Collection (Sony Music)
Pretty Yende - A Journey (Sony Music)
York - Traveller (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Alunageorge - I Remember (Universal)
Casting Crowns - Casting Crowns (Sony Music)
Casting Crowns - The Very Next Thing (Sony Music)
Colony House - Only The Lonely (Sony Music)
Heaven Shall Burn - Wanderer (Sony Music)
Helena Vondráčková - Vodopád (Universal)
Madeleine Peyroux - Secular Hymns (Universal)
NAO - For All We Know (Sony Music)
U2 - October/Remastered (Universal)
U2 - The Joshua Tree (Universal)
Willie Nelson - For The Good Times: A Tribute To Ray Price (Sony Music)

Reedice:
Enigma - Love Sensuality Devotion (Universal)
Peter Gabriel - Growing Up Live (DVD) (Universal)
Peter Gabriel - Growing Up Live &../Cd (BluRay) (Universal)
Peter Gabriel - Still Growing Up Live &... (DVD) (Universal)
Semafor - Největší hity 1+2 (Supraphon)
Willie Nelson - For The Good Times: A Tribute To Ray Price (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY