shop.musicserver.cz
Lenny - Přestala jsem se bát, že na mě nepřijdou lidi

Lenny - Přestala jsem se bát, že na mě nepřijdou lidi

Vydáno: 12.09.2016 08:00 v sekci Rozhovory - Karolína Stránská | foto: Matúš Tóth, Universal Music

Zpěvačka Lenny je slibnou tváří na naší hudební scéně. Po studiu ve Velké Británii a dvou vydaných EP přichází s dlouho očekávanou debutovou deskou "Hearts". Na podzim vyjíždí na turné spojené právě s novým albem. Do jakých měst se chystá a jak se hraje před britským publikem, nám prozradila v rozhovoru.

Gratuluji k dokončené desce. Předcházela jí v roce 2013 dvě EPčka. Kdybyste měla porovnat cestu ke kompletní desce a nahrávání před třemi lety, jednalo se o komplikovanější proces?

Určitě to bylo komplikovanější. Musela jsem se hodně soustředit. Sama totiž nemám ráda desky, na nichž si lidi pustí singly, které znají, pak pár písniček přetočí a mezi posledními skladbami je nějaký zajímavější bonus. Samozřejmě počítám s tím, že každý má jiný vkus, je v pohodě, když někdo nějakou písničku přepne.

Právě u singlů je u nás cítit tlak. Každý usiluje o ten jeden letní rádiový hit.

Přesně kvůli tomu jsem i přehodnocovala svoje myšlení a rozhodli jsme se vydat více písniček. Ne najednou, ale po kratších periodách. "All My Love" nám tehdy vystačilo třeba půl roku. Teď nastala doba, kdy YouTube každý den přetéká novou hudbou a lidi ji chtějí. Byla by škoda si ji syslit pro sebe.

Lenny

Lenny je dvaadvacetiletá česká zpěvačka, písničkářka, hudební skladatelka a dcera Lenky Filipové. Doprovázela ji na koncertech jako host na světovém turné. Skladba "You're My Everything" se v soutěži "International songwriting competition" umístila v semifinále. V červnu roku 2013 vydala své první autorské EP "All My Love" se čtyřmi skladbami. V prosinci stejného roku vydala druhé EP s názvem "Fighter" s pěti skladbami. V září 2016 následovalo dlouho očekávané debutové album "Hearts", jemuž předcházel singl jménem "Hell.o". Je také držitelkou ocenění Objev roku z předávání cen Český Slavík a Anděl z roku 2013.

Nedávno vám vyšel nový klip ke skladbě "My Love". Působí hodně spontánně, nestrojeně, což je příjemná změna v porovnání s přeprodukovanými videy, se kterými se setkáváme čím dál tím častěji. Chtěla jste se této dokonalosti vyhnout?

Určitě byla snaha o změnu. Klipy bývají hodně vyleštěné a leckdy začínají splývat. Samozřejmě i já takové mám. Na "Hell.o" se podílela obrovská produkce a jsem za ten klip vděčná. Musím přiznat, že když jsem natočila první verzi videa k "My Love", řekla jsem si, že teďka už to půjdu natočit doopravdy. Ale v každém dalším pokusu už chyběla přirozenost, kterou písnička vyžadovala.

Mnoho lidí má tendence zpěváky škatulkovat, ve vašem případě je to určitá odnož indie-folku. Deska na mě ale po prvním poslechu působí jako slušná směs lehce klubového zvuku i rockových balad.

Bylo to trochu o tom dělat si, co se mi zamane. V rámci možností, samozřejmě. Nechtěla jsem, aby z toho vznikl nesmyslný mišmaš. Skladby jsou propojené hlasem, když už ničím jiným. Každé písničce jsem se snažila dát interpretaci, kterou si zasloužila. Náročné to bylo po náladové stránce. Leckdy jsme museli nahrávání odložit, protože na to nebyla správná chvíle. "Release Me" jsme překvapivě nahrávali, když už jsem byla poměrně unavená. Skladba si to žádala.

Album nese název "Hearts". Je ústředním motivem láska?

Název jsem měla vymyšlený, ještě když jsem neměla tušení, že nějaká deska vznikne. Každý má srdce jiné. Někdo statečné, někdo smutné. Pro mě je srdce symbolem určité spokojenosti sama se sebou, uvědomění si sebe sama.

Dočetla jsem se, že za minimalistickým obalem stojí kapacita ve svém oboru. Navrhoval už i pro Pearl Jam a Blink 182. Jak došlo ke spolupráci?

Lenny - Hearts
© facebook interpreta
Já jsem si ho našla sama, protože se mi líbily designy alb některých kapel. Dalo mi dost zabrat, než jsem vylovila, kdo je navrhoval. Říkala jsem si, že to bude určitě někdo nedostupný a že nemá ani cenu se ptát. Přemlouvala jsem se, že jeden mail mi přece neublíží. Ukázalo se, že je to v pohodě mladý kluk a moc rád pro mě obal navrhl.

V Londýně jste dokončila školu. S kapelou vystupujete i tam, že?

Většinou nepřevážím celou kapelu. Maximálně Ondru Fiedlera, který desku produkoval a ví, jak má co vypadat. Mám taky výhodu v tom, že si vystačím sama s piánem. Půlhodinový set tak pro mě nepředstavuje problém.

Jak vás Londýňané přijali?

Bylo to super. Hrály jsme tam jednou i s mamkou pro československé publikum. To bylo divoký. (smích) Briti jsou vřelí. Jsou zvyklí na novou hudbu a podněty, nikdo nikdy neví, odkud vzejde talent.

Na podzim chystáte turné. Kam se chystáte?

Lenny
© Matúš Tóth, Universal Music
Do osmi větších měst. Sama jsem si vzala mapu a říkala si, že zatím nemá cenu vystupovat v menších městech, kde by právě třeba mohla být problémem i angličtina. Napadlo mě to zhruba před rokem, dvěma, když jsme vystupovali v Kopřivnici. Jeli jsme tři a půl hodiny z Prahy a diváci mi po koncertě říkali, že na mě přijeli z Plzně. Pochopila jsem, že mám to štěstí, že pokud se lidem moje hudba líbí, tak se ke mně vždycky nějak dopraví. Přestala jsem se bát, že nepřijdou lidi. Z toho jsem na festivalech mívala hrůzu, že pod pódiem bude pět lidí. Paradoxně v Anglii to občas takhle je. Hrála jsem už v kavárně i pro hrstku posluchačů.

Čas od času vydáte coververzi. Zazní nějaká i na koncertech?

Zazní určitě celá nová deska v různých pojetích. Dojde i na moje spolupráce. Honza Muchow mi napsal krásnou písničku "All Of This" do filmu "My 2". Cover zatím ještě vybírám. Určitě něco bude, ale v nějakém netradičním podání. Turné plánuji podle toho, co bych sama jako divák od koncertu očekávala.

Zmínila jste, že Briti jsou otevřeni nové hudbě a různým žánrům. Posloucháte taky od všeho něco?

Snažím se nasávat nové vlivy. Briti jsou specifičtí tím, že mají pochopení i pro ultradivné projekty. Já třeba dost poslouchám Mumfordy a na pražském koncertě měli předskokana, který byl úplně nepochopený. Já toho kluka znám, jmenuje se Bill Ryder-Jones a shodou okolností je to příbuzný mé londýnské učitelky. Sama mi říkala, že mimo Británii ho nikdo nechápe. Pravdou je, že on vypadá, že na tom pódiu umře. (smích) Je to dost depresivní, ale zároveň děsně zamyšlené. Já si osobně ráda poslechnu vše od Skrillexe po Eda Sheerana.

NÁZORY
  • Lenny dávám šanci, ale musí dřít! (Anonym, 17.09.2016 22:41) Reagovat

    Lenny se skutečně snaaží a pokud neustane ve výkonech, mohla by se do deseti let propracovat do první desítky a zaujmout důstojné postavení ve špičce našich zpěvaček! Ale bude to jistě vyžadovat již od dnešního dne velké odříkání a dril a trénink!

    • Re: Lenny dávám šanci, ale musí dřít! (Jura, 24.11.2016 06:52) Reagovat

      Prosim tě co ty o tom víš pišeš o ni jak kdyby byla sportovec.zkus se zěřit na něco jineho třeba na kuličky nebo čáru hudba neni tvoje parketa

      • Re: Lenny dávám šanci, ale musí dřít! (jarecek, 24.11.2016 07:01) Reagovat

        na cary se nezamerovat! do toho clovek spadne, ani nevi jak ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Lenny odstartovala svou Heartbreak Tour. Největší hity i novou desku představí napříč republikou (31.03.2023 09:01)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Lenny po úspěšném koncertu v O2 universu ohlašuje klubové turné (15.12.2022 18:24)
- Naživo: Lenny si s O2 universem ukousla příliš velké sousto (25.11.2022 16:20)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu