Petr Bende točí nové album. Podpoří ho již dvacátým vánočním turné

11.09.2016 14:52 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Respektovaný hudebník a zpěvák Petr Bende v posledních dnech opravdu nelení. Rádiové vlny brázdí s kapelou Gazdina Roba a hitem "Nehtem hladí", formou písní se snaží pomáhat dobrým věcem (viz song "Romantik", natočený pro lidi bojující s roztroušenou sklerózou nebo skladba "Poslední ráj", kterou se spřízněnými hudebníky snaží zachránit údolí řeky Oslavy) a nyní je zavřen v nahrávacím studiu DC Sound ve Frýdštejně, kde v produkci Dalibora Cidlinského Jr. vzniká jeho novinkové album. To vyjde u Supraphonu už za pár týdnů.

"Výběr producenta byla pro mě opravdu klíčová otázka, kterou jsem se zabýval na prvním místě. V mých začátcích mě skvěle nasměroval slovenský producent Juraj Kupec, největší školu mi dal producent mých prvních dvou alb výtečný Milan Cimfe. Zkusil jsem i zahraniční produkci s Carmenem Rizzo, který dělal třeba desku zpěváka Seala, nebo produkci poslední desky s basistou skupiny Buty Petrem Vavříkem. Ale již několik let jsem chtěl udělat album právě s Daliborem Cidlinským. Líbí se mi jeho cit pro písničku i to, jak je schopný dělat mnoho různých stylů. Věřím, že Dalibor dá nahrávkám nový směr, nový rozměr, díky kterému se posunu kupředu," vysvětlil Petr Bende, proč padla volba zrovna na Dalibor Cidlinského.

Bende vydal poslední řadové album "Trojka" před pěti lety, ale své fanoušky zásoboval nosiči v průběhu tohoto období celkem pravidelně. Hned tři koncerty vydal v obrazovém i zvukovém provedení. Jelikož si za celou dobu nedal žádnou delší přestávku ve skládání, měl připraveno k nahrávání asi čtyřicet písní. Z nich nakonec svému producentovi nabídl pětadvacet skladeb a na výsledný disk jich bude nahráno tucet. "Nyní mám tu správnou energii, kterou můžu poslat ven, skládal jsem s radostí i mrazením v zádech, že se mi daří. Je fajn tvořit svobodně, bez vnějších tlaků a tíže nějakého termínu," líčí své pocity Bende a dodává: "Je to jako napnout plachty tím správným směrem. Chytit nový vítr, na který se musí chvíli počkat."

Ani letos nebude chybět tradiční vánoční turné, které Bende pojede už podvacáté. "Opravdu je to taková dlouhá historie... Každý rok měníme program od základu a každý rok překvapujeme své posluchače něčím novým. Letos chceme udělat vyloženě akustické koncerty. Vánoční náladu budou dotvářet filmové projekce na desetimetrové led stěně. Koncertů bude letos osmnáct, v každém městě zahrajeme i písně z nového alba a samozřejmě ho pokřtíme. Moji šestičlennou kapelu doprovodí Shadow Quartet a hlavním hostem bude folková legenda Jaroslav Samson Lenk. Díky tradici těchto koncertů víme, že turné uvidí vice než patnáct tisíc návštěvníků," dodává Petr Bende.

Petr Bende & Band Vánoční turné 2016:

27. 11. Miroslav u Znojma
30. 11. Ostrava
1. 12. Hranice na Moravě
2. 12. Karviná
3. 12. Otrokovice
4. 12. Blansko
6. 12. Praha - Divadlo Kalich
8. 12. Znojmo
9. 12. Břeclav
10. 12. Pozořice
11. 12. Brno SONO 14:00, 18:30
13. 12. Třebíč
14. 12. Polná
16. 12. Uherský Brod
17. 12. Tvrdonice okr Břeclav
18. 12. Velké Bílovice
20. 12. Velká Bíteš
21. 12.  Zbraslav u Brna



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY