Light & Love na svém debutu míří ke hvězdám

10.09.2016 09:20 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Už dlouho se v tuzemském popu neobjevili tak jednoznačně talentovaní kluci, jako jsou bratři Honza a Lukáš Balcárkovi, kteří společně tvoří kapelu Light & Love. Jejich dlouho připravovaná debutová deska "Surrender To The Stars" má spoustu kladů, ale bylo by škoda ji pouze chválit, když potenciál bratrů slibuje věci ještě lepší.
7/10

Light & Love - Surrender To The Stars

Skladby: Under The Low Sun, Calling, Oh, Pretty Stars, True, Country Boy, Elevated, Blueberry Sky, Where Are You Now, Stars, Way Up, Surrender
Vydáno: 2.9.2016
Celkový čas: 36:11
Vydavatel: Warner Music
Ještě než Light & Love vyšla debutová deska, udělali si, buď společně nebo sám Honza aka Johnny Rainbow, produkcí skladeb pro Voxela, Adama Mišíka, Mirai či remixem pro Kryštof a podobně skvělé jméno. Ale už rok a půl starý první singl "Blueberry Sky" ukázal, že i jako kapela jsou v Česku opravdu ojedinělí. Spousta domácích formací totiž sice umí složit obstojné songy, ale až nějaký producent jim dokáže vdechnout život. A to, co bratrská dvojka dělá pro jiné, umí samozřejmě udělat i pro sebe.

Ještě než nahrávka vyrazila do světa, vypustili bratři do éteru hned čtyři skladby. Kromě zmíněné první hitovky to byly ještě klipy opatřené "True" a "Country Boy" a mezi tím i pomalá "Under The Low Sun", která desku otevírá. Na albu tak najdeme dalších šest nových písniček a jeden minutový předěl "Way Up", jehož funkce je bohužel zhola zbytečná.

V čem jsou tedy Light & Love od ostatních domácí kapel tak odlišní? Kromě toho, že díky jejich angličtině vás ani nenapadne je vůbec srovnávat s česky zpívanou produkcí, ale pouze tou zahraniční, jsou to dvě věci, které ovšem potěší hlavně hudební fanoušky se sluchátky na uších. Balcárkovi totiž těží z toho, že oba dva zpívají a že jejich doplňující se hlasy a práce s harmoniemi je u nás opravdu neslýchaná. Druhou výhrou je produkce a práce s aranžemi. Zapomeňte na trojici kytara / basa / bicí, a když je svátek, přijde i trocha kláves. Ve skladbách dvojice najdete tolik aranžérských vychytávek a detailů, že by to jiným vystačilo na několik desek. Díky tomu má hned několik skladeb opravdu velkolepý zvuk, který by vás dokázal zbořit, kdyby...

...kdyby to nebylo všechno tak sladké a vycizelované. Zvuky ježdění prstů po strunách na kytaře v "Oh, Pretty Stars" pak zní jako z jiného světa. Těžko popové kapele vyčítat pohodovou atmosféru a miloučké melodie, ale na konci i tak krátké desky se stejně vetře neodbytný pocit, že je to vše až moc přešlechtěné a že některé písničky ("Elevated", "Stars") by bez té bombastické produkce samostatně vlastně neobstály. Jako by snad Light & Love naprosto skvěle ovládali umění jak, ale už ne umění co. Někdy je také zbytečné tlačit až tolik na pilu - třeba "Calling" až moc zbytečně dusá a "Country Boy" je zase rozjuchaný tolik, až je to otravné.

Debut Light & Love každopádně nabízí deset zábavných popových písniček s úžasnou produkcí, která se směle může zařadit do jedné lajny vedle zahraniční nahrávky. Je pravda, že v jednotlivostech je kapela mnohem silnější než v rámci celého alba, ale i tak je celek nadmíru povedený. A hlavně slibuje ještě mnohem lepší věci příští.

P.S.: Jsem to jen já nebo závěrečná "Surrender" silně evokuje Owl City i někomu jinému?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY