Nečekaná nahrávka Franka Oceana se za oceánem stala hitem

02.09.2016 23:23 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Čekané-nečekané album "Blonde" Franka Oceana i přes exkluzivitu u Applu odstartovalo na zlatě s třetím nejlepším číslem letoška. R'n'b zpěvák tak získal své první americké prvenství. V singlech podruhé zvítězili The Chainsmokers, do Top 10 se dostal Shawn Mendes. twenty one pilots napodobili Beatles a Elvise.
The Chainsmokers + Halsey - Closer
© facebook interpreta
SINGLY - "Closer" tria The Chainsmokers + Halsey si upevnilo první příčku, když se mu navýšily downloady o 23 % na 143 tisíc, streamy rostly ještě o procento více na 28,6 milionů a v rádiích měl 60 milionů impresí, o 19 % více.

Na stříbro se vrátili Major Lazer, Justin Bieber a s "Cold Water". Poprvé tak došlo k tomu, že první dvě skladby žánrového Hot Dance/Electronic Songs dominovaly i celému Hot 100.

Sia spadla na bronz a v rádiích už dosáhla maxima, když ztratila 3 % a skončila týden s 154 miliony impresí.

Čtyřku si udrželi twenty one pilots s "Heathens" jako Airplay Gainer, a protože na pětku postoupilo "Ride", stali se teprve třetím rockovým interpretem historie s dvěma hity v Top 5 současně. Dosud toto zvládli pouze The Beatles a Elvis Presley. To stejné platí v případě hudebních dvojic: stejnou věc dokázali pouze Macklemore & Ryan Lewis a OutKast.

Calvin Harris s Rihannou spadli na šestku, naopak Drakea přeskočili The Chainsmokers s "Don't Let Me Down". Adele byla tentokrát devátá. Top 10 opustil Justin Timberlake.

Kdo nám elitní desítku zavírá? Je to nově Shawn Mendes a jeho povedené "Treat You Better". V Digital Songs byl dokonce bronzový. Předchozí hit "Stitches" to dotáhl až na bramborovou medaili, tak uvidíme.

Do Top 10 má nakročeno i Charlie Puth, "We Don't Talk Anymore" se Selenou Gomez najdeme již na třináctce. Do první dvacítky pak opravdu postoupila Kiiara s "Gold". Novinky najdeme až okolo 80. místa a jedná se o jednotlivé Oceanovy skladby.

    Top 10 - singly:
  1. The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
  2. Major Lazer feat. Justin Bieber & - Cold Water
  3. Sia feat. Sean Paul - Cheap Thrills
  4. twenty one pilots - Heathens
  5. twenty one pilots - Ride
  6. Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
  7. The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
  8. Drake - One Dance feat. WizKid & Kyla
  9. Adele - Send My Love (To Your New Lover)
  10. Shawn Mendes - Treat You Better

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Frank Ocean - Blonde
© facebook interpreta
DESKY - Čtyři roky uběhly od dokonalého debutu Franka Oceana "channel ORANGE". V minulosti to už několikrát vypadalo, že další deska je blízko. Až v posledních týdnech ale bylo jasné, že už se konečně dočkáme. Výsledek však má trochu divnou příchuť.

Zpěvák se rozhodl vypéct svůj label Def Jam, a napřed vydal vizuální album "Endless", aby dokončil kontrakt na dvě desky, načež následně vypustil i regulérní druhou desku "Blonde" na svém vlastním labelu. O výdělky z "Blonde" se tak nebude s vydavatelstvím dělit.

Oba počiny jsou ze začátku dostupné výhradně na Apple Music/iTunes Store. Mohl tak inkasovat i slušnou sumičku za exkluzivitu, něco ale zase ztratí tím, že deska pro mnohé fanoušky v podstatě nebude dostupná - ať už to byli milovníci fyzických kopií nebo uživatelé Spotify. Mimochodem, velká vydavatelství včetně Universalu již uznala, že exkluzivity jsou špatnou cestou.

Každopádně "Blonde" jen přes jablíčka oddebutovalo s 276 tisíci jednotkami, což je letošní nejlepší číslo po Drakeovi a Beyoncé. 232 tisíc z toho bylo v prodeji celých desek - nezvykle hodně, protože deska šla koupit pouze jako celek. Zbytek jednotek tedy mají na svědomí přepočtené streamy skladeb.

Dva týdny vedoucí soundtrack ze "Suicide Squad" spadl na bronz, stříbro totiž bral klasicky Drake.

Na čtyřce a pětce se s minimálním odstupem seřadily dvě novinky: hiphopový Tory Lanez s debutem "I Told You" a moderní americká houslistka Lindsey Stirling s druhým počinem "Brave Enough".

Jestli jste zvědavi, zdali Britney Spears příště vyhraje žebříček, tak spíše vás musíme zklamat. Bude bojovat o stříbro s Barbrou Streisand, na zlato míří Florida Georgia Line.

    Top 10 - alba:
  1.  N Frank Ocean - Blonde (276 tisíc jednotek)
  2. Drake - Views (77, +9 %)
  3. ▼ Různí - Suicide Squad: The Album (76, -18 %)
  4.  N Tory Lanez - I Told You (52)
  5.  N Lindsey Stirling - Brave Enough (49)
  6. twenty one pilots - Blurryface (33, -19 %)
  7. Adele - 25 (28, -1 %)
  8. Rihanna - ANTI (27, -2 %)
  9. DJ Khaled - Major Key (27, -19 %)
  10. ▲ Original Broadway Cast - Hamilton: An American Musical (23, -3 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY