Nové desky pro 35. týden

05.09.2016 12:15 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Počátek září vám nabídne hned dva jazzové trumpetisty Tilla Brönnera a Nilse Pettera Molværa nebo vycházející britské hvězdy - countryové Ward Thomas a soul-jazzovou Izzy Bizu. Fanoušci opery jsou již jistě natěšení na novinku Anny Netrebko. Rockery potěší kolekce singlů Freddieho Mercuryho a milovníci populární hudby dají přednost Jamiemu T.
Pokud se v pondělí 5. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Nils Petter Molvær - Buoyancy (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: fusion jazz

Nils Petter Molvær - Buoyancy
Norský jazzový trumpetista Nils Petter Molvær po předloňském albu "Switch", které naživo představil i českým fanouškům, příliš dlouho neváhal a připravil další nahrávku s názvem "Buoyancy". Ta je de facto pokračováním svého předchůdce; Molvær ji totiž natočil se zcela identickou sestavou, v níž je pedal steel kytarista Geir Sundstol, pianista Morten Qvenild a bubeník Erland Dahlen. Rozdílem je především to, že muzikanti tentokrát pracovali více jako celek a daleko více skladeb vznikalo spontánně ve studiu. Na desku se jich ve výsledku vešlo deset a jejich zvuk by měl být poměrně barvitý, vrstevnatý a založený na minimalistických melodiích. Zda to odpovídá realitě, můžete zjišťovat prostřednictvím traileru na YouTube.com. Album bude k sehnání také na vinylu.


Jamie T - Trick (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Jamie T - Trick
Po dvouleté pauze vydává Jamie Alexander Treays, alias Jamie T, novou studiovou desku. Nahrávka s titulem "Trick" přináší posluchačům dvanáct skladeb a tři z nich můžete znát z rádia: "Tinfoil Boy", "Power Over Men" a "Drone Strike". K první ze zmíněných písní vznikl i videoklip, který najdete ke zhlédnutí tady YouTube.com. Nahrávání alba probíhalo v Londýně a Detroitu a podle oficiálního tiskového prohlášení jde o "smělý a eklektický počin na hranici rocku, punku, reggae, rapu a popu, který dokáže udělat jen Jamie T". Podle dosavadních recenzí se záměr nad míru povedl. Jestli tomu však tak je, posuďte sami po poslechu ukázek na stránkách obchodu amazon.co.uk.


Tip týdne

Izzy Bizu - A Moment Of Madness (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soul / pop / r'n'b

Izzy Bizu - A Moment Of Madness
Anglická dvaadvacetiletá zpěvačka Isobel Beardshaw, která si říká Izzy Bizu, na sebe poprvé upozornila v roce 2013, v soutěži, kde v publiku seděla i Emeli Sandé a Naughty Boy. Následovalo první EP "Coolbeanz", kde si jejího mixu popu, soulu, r'n'b, jazzu a funku všimli i slavnější kolegové jako Sam Smith, Jamie Cullum, nebo později Foxes a Rudimental, kteří jí brali jako předskokanku na svá turné. Díky tomu se tato Londýňanka zviditelnila natolik, že byla i jednou z nominovaných na BBC Sound Of 2016. Ačkoli se do poslední pětky nedostala, nebrání jí to vydat debutové album, které nazvala "A Moment Of Madness". Pro něj připravila celkem třináct písniček, z nichž nemalou část prezentuje formou videoklipů na svém VEVU.


Freddie Mercury - Messenger Of The Gods (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Freddie Mercury - Messenger Of The Gods (Universal)</b><br>
Letos je tomu sedmdesát let, co se narodil uznávaný zpěvák a lídr slavných Queen Freddie Mercury. Právě na jeho počest vychází dvoudisková kompilace jeho největších sólových hitů "Messenger of the Gods: The Singles Collection". Na prvním disku najdete na třináct velkých hitovek a na druhém dvanáct "béčkových" skladeb. Součástí limitované edice je také booklet s některými doposud nepublikovanými fotografiemi. Pokud se řadíte mezi sběratele vinylů, jistě oceníte obsáhlý boxset. Nechte se zlákat a podívejte se na trailer YouTube.com.


Till Brönner - The Good Life (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / klasická hudba / alternativní hudba

Till Brönner - The Good Life
Trumpetista Till Brönner je aktuálně nejúspěšnějším německým jazzovým interpretem všech dob; zvlášť po albech, kde spolupracoval s řadou světových muzikantů, po nominacích na Grammy a zisku několika Echo Awards. V Německu se navíc stal ještě populárnějším coby porotce X Factoru. Pro své aktuální album "The Good Life" tentokrát vybral celkem třináct svých nejoblíbenějších jazzových standardů jako například "Come Dance With Me", "I Love You Porgy", nebo "Sweet Lorraine". Nahrával je ve studiích v Los Angeles, kde mu dělali společnost špičkoví muzikanti - kontrabasista John Clayton, bubeník Jeff Hamilton, pianista Larry Goldings a kytarista Anthony Wilson, tedy pánové, kteří spolupracovali s Dianou Krall, Paulem McCartneym a dalšími. První úryvky z desky představuje Till Brönner na svém VEVU.


Styx - Live At The Orleans Arena (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Styx - Live At The Orleans Arena
Americká rocková formace Styx se svým fanouškům připomíná s novým živákem "Styx: Live At The Orleans Arena Las Vegas". Záznam z koncertu, který kapela odehrála v červenci roku 2014. Záznam nyní vychází na DVD a Blu-ray disku. "Turné jsme si zatraceně užili! Bylo to něco nezapomenutelného!," vzpomíná zpěvák a kytarista Tommy Shaw. Že byla atmosféra úžasná, se můžete přesvědčit sami. Stačí se na https://www.youtube.com/watch?v=KAJNYmRc2p0 podívat na záznam skladby "Renegade".


Ward Thomas - Cartwheels (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Ward Thomas - Cartwheels
Ve Velké Británii i přilehlém Irsku je country velmi oblíbené a není zde problém vidět koncerty i těch největších amerických hvězd. Dosud ale chyběla výraznější domácí interpret. Tím se teď ale pomalu stává sesterské duo Ward Thomas. Catherine a Lizzy Ward Thomas svůj debut natočily již před dvěma roky a odnesly si za něj ocenění Britské album roku na předávání British Country Music Awards. Nyní prvotině připravily následovníka s názvem "Cartwheels" a čtrnáctkou písniček, v nichž najely na moderní pojetí country. O tom, že se tyto dvě mladé dámy vyrovnají americkým kolegyním, se můžete přesvědčit na jejich VEVU, kde již z nového alba představily několik písniček.


Anna Netrebko - Verismo (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: opera / klasická hudba

Anna Netrebko - Verismo
Aktuálně jedna z největších operních světových hvězd, ruská sopranistka Anna Netrebko představuje velmi očekávané album "Verismo". Pro něj nahrála celkem šestnáct nejslavnějších operních árií italských autorů konce devatenáctého století. Vedle sebe tak v jejím podání uslyšíte árie z oper Giacoma Pucciniho, Ruggera Leoncavalla, Amilcara Ponchielliho, Arriga Boita, Umberta Giordana a dalších. Mezi nimi nechybí pochopitelně takové kousky jako "Turandot", "Tosca", "Madama Butterfly", "Mefistofele", "La Gioconda" či "Manon Lescaut". Album natáčela ve spolupráci s Orchestra dell Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod taktovkou Sira Antonia Pappana a podílel se na něm i její manžel, slavný ázerbajdžánský tenor Yusif Eyvazov. Vydáním tohoto alba žijí oficiální stránky této divy a ucelený pohled na "Verismo" může nabídnout Supraphonline.cz.


Jan Spálený - Terčino milé údolí (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues / jazz

Jan Spálený - Terčino milé údolí
V polovině července zavítal český bluesový pianista Jan Spálený na hrad Cukštejn ležící v Terčině údolí u Nových Hradů v jižních Čechách, aby zde nahrál živé album, které vychází již nyní pod názvem "Terčino milé údolí". Na Cukštejně s ním pochopitelně zahráli také dva další členové jeho tria - trumpetista Michal Gera a tubista a baskytarista Filip Spálený. Společně hráli jednak skladby dlouho nehrané a pak také zcela nové. Na desku se jich ve výsledku vměstnalo šestnáct a o pozadí jejich nahrávání si můžete poslechnout rozhovor na stránkách Českého rozhlasu.


The Odd Gifts - Migrant Songs (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop

The Odd Gifts - Migrant Songs
The Odd Gifts je projekt zakládajícího člena Eggnoise Ondřeje Galušky. Přichází na trh s novinkovým CD "Migrant Song", ze kterého představili titulní a stejnojmennou píseň. Atmosféru písně do velké míry také dotváří hostující perkusista Moustapha Faye ze Senegalu a o pěvecké party se podělili James Harries a Alasdair Bouch, dva Angličané žijící v Praze. "Pro tento projekt mne zajímala energie lidí, kteří mají podobnou zkušenost jako já s delším pobytem v jiné kultuře, který může obnášet i jistou krizi identity," říká k volbě hostů autor písně. Samotné album pojal nejen jako reflexi současného světa, který se dal do pohybu ("Písně migrantů"), ale také jde o pohyb písní a zvuků samých mezi autory, interprety a také zpracováními. Z tohoto druhého hlediska je pro album příznačná účast mnoha hostů a mezi nimi i například Justin Lavash, Bijou Camara, Samantha Twigg Johnson, Ondřej Slavík z kapely Zrní nebo Marie Puttnerová z kapely Jablkoň. Klip k titulní písni najdete na YouTube.com/a>.


Divadlo Járy Cimrmana - Cimrman sobě (DVD) (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Divadlo Járy Cimrmana - Cimrman sobě
Jak už jste již možná zaregistrovali, pomalu se blíží padesáté výročí založení Divadla Járy Cimrmana. U této příležitosti je plánováno několik akcí a očekává se vydání několika titulů. Jak první vychází speciální DVD "Cimrman sobě aneb Odhalení pamětní desky z platiny". Jde o televizní záznam z roku 1991, který vznikl u příležitosti předání Platinové desky Supraphonu za 450 000 prodaných zvukových nosičů Divadla Járy Cimrmana. Mimořádné představení se odehrálo v tehdejším Divadle hudby a Ladislav Smoljak se Zdeňkem Svěrákem k této příležitosti sestavili pásmo ukázek z jednotlivých her. Vycházeli ze zkušenosti, že velká část posluchačů zná jejich hry jen ve zvuku, a proto na scéně předvedli zvláště ony pasáže, které sázejí především na vizuální zážitek. Soustředili se na místa, kde cimrmanovský vtip znají posluchači desek jen ze smíchu diváků představení. Na DVD je tak k vidění například proměna Zlatovlásky z muže v ženu a obr Koloděj ve stereu – dva obři, každý z jedné strany, anebo třeba souboj blanických rytířů v nitru hory Blaník.


Dále vychází:

Agnostic Front - Original Album Collection: Discovering Agnostic Front (Sony Music)
Capella De La Torre - Fire Music (Sony Music)
Devin Townsend - Original Album Collection: Discovering Devin Townsend (Sony Music)
Dionne Warwick - Original Album Classics (Sony Music)
Dream Evil - Original Album Collection: Discovering Dream Evil (Sony Music)
Evgeny Kissin - Evgeny Kissin - The Complete Rca & Sony Classical Album Collection (Sony Music)
Exodus - Original Album Collection: Discovering Exodus (Sony Music)
Juan Diego Florez - The Ultimate Collection (Universal)
Kristjan Järvi - Wagner: The Ring - An Orchestral Adventure (Sony Music)
Maître Gims - Contrecoeur (Sony Music)
Michael Bolton - Original Album Classics (Sony Music)
Miriam Makeba - Original Album Classics (Sony Music)
Pain Of Salvation - Original Album Collection: Discovering Pain Of Salvation (Sony Music)
Roger Mcguinn - Original Album Classics (Sony Music)
Různí - The Last Night Of The Proms: The Ultimate Collection (Sony Music)
Steve Hackett - Original Album Collection: Discovering Steve Hackett (Sony Music)
Teodor Currentzis - Mozart: Don Giovanni (Sony Music)
The Erwins - Only Faith Can See (Sony Music)
The Goodmans - Live In Texas: An Unforgettable Evening (Sony Music)
The Guess Who - Original Album Classics (Sony Music)
Ulrike Hofbauer - Leonardo Leo: Sacred Works (Sony Music)
Wolfgang Petry - Original Album Classics (2nd Edition) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Cure - Entreat Plus (Universal)
Cure - Faith (Universal)
Cure - Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me (Universal)
Cure - Pornography (Universal)
Cure - Seventeen Seconds (Universal)
Cure - The Top (Universal)
Cure - Three Imaginary Boys (Universal)
Glove - Blue Sunshine (Universal)
Izzy Bizu - A Moment Of Madness (Deluxe) (Sony Music)
Jamie T - Trick (Universal)
Nils Petter Molvaer - Buoyancy (Sony Music)
Pearl Jam - No Code (Sony Music)
Pearl Jam - Yield (Sony Music)
Till Brönner - The Good Life (Sony Music)
Ultravox - Ha! Ha! Ha! (Universal)
Ultravox - Systems Of Romance (Universal)
Ultravox - Ultravox! (Universal)
Ward Thomas - Cartwheels (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY