Disclosure se svými hity roztančili Prahu

21.08.2016 10:22 - Jaroslav Hrách | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Po zrušeném únorovém koncertu britské elektronické kapely Disclosure se bratři Lawrencovi konečně vrátili zpět do Prahy a přichystali si pro české publikum svěží mix svých hitů. Vystoupení se zpočátku drželo přístupných tanečních pecek, ke konci však skupina přitvrdila a rozjela celkem slušnou taneční párty.

Live: Disclosure + Après

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 18. srpna 2016
setlist: Intro, White Noise, F For You, Jaded, Magnets, Omen, You & Me, Echoes, Nocturnal, Willing & Able, Bang That, When A Fire Starts To Burn, Boss, Holding On, Latch
Fotogalerie

Disclosure, Forum Karlín, Praha, 18.8.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Britské elektronické duo Disclosure u nás vystupovalo již podruhé. Před dvěma lety představilo českým posluchačům svůj debut "Settle" v pražském klubu SaSaZu. S novou deskou "Caracal" se k nám měli vrátit v únoru. Tento koncert v Malé sportovní hale byl ale nakonec z údajných bezpečnostních důvodů zrušen těsně před samotným vystoupením kapely. Promotéři naštěstí zařídili náhradní koncert, který se uskutečnil tento čtvrtek, tentokrát ovšem ve Foru Karlín.

Role předskokana se ujal neznámý britský DJ a producent Après. Ačkoliv se mu podařilo roztančit část publika, jeho set nebyl vůbec ničím zajímavý a zněl natolik tuctově, že se jen stěží hledají slova, kterými by se dal popsat.

Pár minut po půl desáté přivítala salva světel bratry Lawrencovi na pódium. Guy a Howard obsadili své DJské pulty, jež připomínaly řídící panel kosmické lodi. Po krátkém intru odstartovali taneční show hitem "White Noise" z debutové nahrávky "Settle".

Disclosure, Forum Karlín, Praha, 18.8.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Během vystoupení zazněly songy z první i druhé desky. První album je víc klubové, obsahuje mnoho tanečních skladeb, na druhém naopak převažují popové singly, které stojí na hostujících zpěvácích a zpěvačkách. "Caracal" cílí ještě víc na mainstreamového posluchače, nepřináší nic nového a naopak zní dost jednolitě, při poslechu nudí. S tím si však Disclosure celkem dobře poradili a přichystali si pěkně pestrý setlist.

Taneční koncerty většinou trpí tím, že se soustředí pouze na hudbu, případně na osvětlení. Disclosure však bavili i na pódiu, nejednalo se o žádné statické vystoupení. Oba bratři se občas ujali zpěvu a Guy průběžně hrál na kytaru. Nechyběly ani různé projekce k jednotlivým songům. Jedna z nejvydařenějších projekcí přišla během písně "Nocturnal", ve které hostuje americký zpěvák The Weeknd. Pódium se rázem zahalilo do tmy, na projekci se promítaly hvězdy a bílé osvětlení kroužilo všude možně a dodávalo skladbě šmrnc.

Disclosure, Forum Karlín, Praha, 18.8.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Ta nejlepší pasáž přišla po půlce vystoupení. Jednalo se o speciální singl "Bang That", který z produkce Disclosure celkem výrazně vyčnívá. Koncert se od popových mainstreamovek dostal k trochu tvrdšímu a tanečnějšímu elektru a pod pódiem to konečně začalo pořádně žít. Po přibližně čtvrthodinové intenzivní jízdě kapela plynule najela na všemi známý text "When a fire starts to burn, right, and it starts to spread...". Tuto pasáž nepřekonal ani přídavkový "Latch", který poněkud vyčpěl.

Forum Karlín jako volba místa nebyla vůbec špatná. Ze zkušenosti mohu říct, že je tam velmi často dobré ozvučení. Disclosure zněli až na pár vokálů, které se v hlasité hudbě párkrát ztrácely, hezky čistě. Bylo vidět, že si návštěvníci koncert opravdu užili. Rozhodně se jednalo o mnohem lepší a zábavnější show než před lety v SaSaZu. Disclosure zřejmě za tu dobu nabrali koncertní zkušenosti a ví, jak s publikem pracovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY