Desáté album Skillet "Unleashed" si oblíbí rockeři i fanoušci popu

24.08.2016 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Američtí Skillet jsou jednou z nejúspěšnějších rockových skupin současnosti. Jejich poslední desky se lesknou platinou či zlatem i nejrůznějšími oceněními. Největší popularitu mají ovšem stále v rodné Americe. Evropská pódia se pokoušejí dobýt novinkou "Unleashed".
8/10

Skillet - Unleashed

Skladby: Feel Invincible, Back From The Dead, Stars, I Want To Live, Undefeated, Famous, Lions, Out Of Hell, Burn It Down, Watching For Comets, Saviors Of The World, The Resistance
Vydáno: 5.8.2016
Celkový čas: 42:48
Vydavatel: Atlantic Records
Sestava Skillet se v průběhu let často měnila. Ta současná, po angažování kytaristy Setha Morrisona v roce 2011, je však tou nejsilnější. Co se naopak nikdy příliš nezměnilo, je styl, jakým se Skillet prezentují na svých deskách. Ani novinka "Unleashed" žádný odklon od křesťanského rocku nenabízí. Přesto jde o svěží a silnou nahrávku, kterou ocení všichni milovníci moderního rocku a metalu.

Skillet mají oproti jiným žánrovým kolegům výhodu v tom, že si dokázali vytvořit charakteristický zvuk. Ve škatulce moderního rocku to není věcí až tak samozřejmou, jak by se mohl zdát. Lídr a jediný původní člen skupiny John Cooper tuhle loď uměl vždycky dobře vést a jeho um napsat dobrý hit je pro ni nepostradatelný.

Novinka "Unleashed" se však neomezuje jen na rockové písně. Na albu nalezneme několik popových až tanečních skladeb, mezi které patří třeba jeden ze singlů "Stars" či píseň "Lions". Pro konzervativnější rockery to jsou jen těžkou skousnutelné kusy, ale jako výbava rádií nepochybně obstojí a neurazí.

Nejvíc Skillet ale sluší jejich energický, tancem napumpovaný rock, který je jako stvořený pro koncerty. Otevírák "Feel Invincible" je skutečně úderným nástupem a žádná další skladba alba ho už nepředčí. Masivní kytary doplňují výrazné klávesy Korey Cooper, které dodávají písni onen typický taneční groove. Dle slov frontmana se jedná o píseň bojovou. Při jejím poslechu se tomuto tvrzení jen těžko odporuje. Pořádné metalové koule má ale i taková "Out Of Hell" se stadiónovým refrénem.

Další devízou Skillet jsou doprovodné vokály obou členek kapely, manželky Johna Coopera Korey Cooper i bubenice Jen Ledger, která se k americké partě připojila v roce 2008 jako tehdy osmnáctiletá teenagerka, plnící si svůj americký rock'n'rollový sen. Obě dámy sice nemají u mikrofonu hlavní roli, tu si pečlivě hlídá frontman, jejich význam ale není malý. Jinak průměrná balada "Watching For Comets" je díky ženskému vokálu opravdu příjemnou záležitostí. Stejně je tomu tak u sborových zpěvů v další taneční pecce "Saviors Of The World".

Memphiská parta pro svou jubilejní desátou řadovou desku angažovala hned několik renomovaných producentů. Počínaje Brianem Howesem, který s formací spolupracoval již na minulé nahrávce "Rise", přes Kevina Churka (Ozzy Osbourne, Five Finger Death Punch, ale i třeba Britney Spears či Ring Starr) až po neméně protřelého Neala Avrona (Twenty One Pilots, Simple Plan). Armáda producentů však nezpůsobila roztříštěnost nahrávky a zvuk novinky je kompaktní. Cooperovým cílem bylo najmout pestrou škálu profíků, z nichž každý přinese svůj osobitý pohled. Snad i díky tomu je "Unleashed" žánrově nevyhraněná a pestrá.

Skillet mají v USA mocný zástup fanoušků a fanynek. V Evropě to tak slavné ještě není, ale právě novinka by to mohla změnit. Američtí křesťané se pokoušejí získat na svou stranu i české fanoušky. Letos odehráli velmi dobrý koncert na festivalu Rock For People, na který naváží koncem roku ještě dvěma samostatnými vystoupeními v Brně a Praze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY