shop.musicserver.cz
Death In Rome - Hitparade

Hitparádové odrhovačky přetavili Death In Rome na debutu "Hitparade" v hudbu

Vydáno: 14.08.2016 15:33 v sekci Recenze - Ondřej Michal | foto: deathinrome.lima-city.de/

Mnoho se toho o nich neví, svoji identitu si totiž pečlivě střeží. Přebírají největší hitparádové hity a přetvářejí je do podoby temných neofolkových balad. Mysteriozní uskupení Death In Rome však před časem vystoupilo z hudebního podsvětí na denní světlo a přineslo s sebou debutovou desku.

9/10

Death In Rome - Hitparade

Vydáno: 06.06.2016
Celkový čas: 66:35

Skladby: CD 1: Pump Up The Jam (Technotronic), Careless Whisper (George Michael), Love Is A Battlefield (Pat Benatar), Take On Me (A-ha), Diamonds (Diamonds), Barbie Girl (Aqua), Wrecking Ball (Miley Cyrus), What Is Love (Haddaway), Summertime Sadness (Lana Del Rey), Chandelier (Sia), Ragazzo Dell'Europa (Gianna Nannini), CD 2: Love Me Forever (Motörhead), Wonderful Life (Black), Destroy She Said (Circ),

Vydavatel: SPQR

Míchání žánrů byla odjakživa velká zábava. Když už se zdá, že v hudbě není odkud brát a co objevovat, zjeví se něco, co obrazně řečeno pohne horou. Zábava je to o to větší, čím více nespojitelné složky sloučíte dohromady. V případě Death In Rome jde o kombinaci nejotravnějších hitparádových hitů s hudbou hlubokého undergroundu - neofolkem.

Na této myšlence postavilo (zřejmě) německé uskupení Death In Rome svoji tvorbu. Slovo zřejmě v předchozí větě není náhodou, protože o kapele se toho ví velmi málo včetně toho, odkud pochází. Hudebníci si svoji identitu pečlivě chrání a na koncertech si zásadně zakrývají obličeje. Na diskusních fórech se dokonce vedou polemiky o původu názvu kapely.

Death In Rome totiž odkazuje jednak k neofolkovým legendám Death In June, zároveň však i k lucemburským Rome. Pravdou však je, že název je převzatý z knihy Roberta Katze pojednávající o Ardeatinském masakru na sklonku druhé světové války. V jednom z mála rozhovorů, které muzikanti poskytli médiím, svoji anonymitu vysvětlují coby způsob, jak se dokonale soustředit na hudbu samotnou. Současně dodávají, že řada dnešních hudebníků svoji minulost používá jako omluvu za současné mizerné výkony.

Vydáním debutu "Hitparade" způsobili na neofolkové scéně malé zemětřesení. A vlastně nejen tam. Základem jejich tvorby je totiž přebírání největších hitparádových trháků za posledních, řekněme, třicet let a předělávání k obrazu svému. Rozjuchanou kolovrátkovou vypalovačku "What Is Love" od pohaslé hvězdy Haddawaye přetavili do pomalé, smutkem prostoupené balady. Podobně dopadla "Pump Up The Jam" od Technotronic.

Formace se ale nezaměřuje jen na vyčpělé dancefloorové tancovačky. Do nového kabátu obléká i skladby novějšího data. Příkladem budiž "Diamonds" od Rihanny, "Wrecking Ball" od Miley Cyrus či "Chandelier" pod kterou je podepsaná Sia, která si mimochodem na publicitu také zrovna nepotrpí. Na hranici perverznosti se pohybuje cover "Barbie Girl" vypůjčený z repertoáru naštěstí dávno zapomenutého uskupení Aqua.

Tvorbu Death In Rome nelze brát na lehkou váhu. Nejde tady totiž o nějaké plytké parodie, u kterých se pousmějeme a jdeme dál. Muzikanti ke své práci přistupují maximálně odpovědně a berou ji naprosto vážně. Svoji hudbu chápou jako určitou formu exorcismu. Záměrně si vybírají skladby, které je odjakživa doslova rozčilovaly.

Nenávist vykrystalizovala v nutkavou potřebu uvést věci na pravou míru. Proměnu do zcela nové podoby chápou jako uměleckou formu duchovní očisty. Spasené skladby hrají podstatně pomaleji než původní verze s použitím akustických kytar a vojenských parádemaršů. K tomu si vypomáhají samplováním vícehlasých sborů, smyčcových nástrojů, klavírních partů či jiných ruchů a zvuků.

Teprve smícháním něčeho, co na první pohled dohromady nemůže fungovat, vzniklo paradoxně něco smysluplného. Vlastně se dá říct, že teprve nyní se z původních písniček stala opravdová hudba. Že ji ocení nejspíš pouze hudební podsvětí a milovníci dekadence, je věc jiná.


NÁZORY
  • Zajímavý počin (Adam, 17.08.2016 00:18) Reagovat

    Chandelier se povedla mimořádně.

  • 9 bodov? ua čo? max 3/10 (Maťo, 23.08.2016 14:50) Reagovat

    Veď je to totálně odfliaknuté a zvuk je prebasovany o 30 až 60 percent

  • Měl jsem je možnost vidět živě v Polsku... Na... (Dave666, 31.12.2018 21:10) Reagovat

    Měl jsem je možnost vidět živě v Polsku... Naprosto skvělý koncert a v závěru kytarista a zpěvák v jedné osobě pěkně rozmlátil kytaru :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sia uvádí nové album duetem s Paris Hilton (23.04.2024 17:23)
- Audio: "I Forgive You". Sia láká na novou desku zatím nejsilnějším singlem z ní (14.04.2024 12:07)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu