Switchfoot na "Where The Lines Shines Through" i podesáté ohromně baví

08.08.2016 08:49 - Jan Trávníček | foto: http://switchfoot.com/wp-content/uploads/2015/10/section-image8.jpg

Studnice nápadů Jona Foremana a jeho smečky zdá se býti bezednou. Dvacet let na scéně a jedno album lepší než druhé. Nikdy zásadně neodbočili z cesty a tisíce fanoušků zejména v USA dlouhodobě těší fantastickými koncerty. Jestlipak se s novým albem vrátí šest let po skvělé show znovu do Evropy?
9/10

Switchfoot - Where The Lines Shines Through

Skladby: Holy Water, Float, Where The Lines Shines Through, I Won't Let You Go, If The House Burns Down Tonight, The Day That I Found God, Shake This Feeling, Bull In A China Shop, Live It Well, Looking For America (feat. Lecrae), Healer Of Souls, Hope Is The Anthem
Vydáno: 8.7.2016
Celkový čas: 49:33
Vydavatel: Vanguard
Kapela, která nikdy nezklame. To byl titulek, který si američtí Switchfoot vysloužili za svou poslední desku "Fading West". A i jejich desátá (!) řadovka "Where The Light Shines Through" tehdejší tvrzení potvrzuje a kapelu z kalifornského San Diega zas a znovu řadí do poprockové extraligy. V dávno zatuchlém a vyčerpaném žánru tak milovníci surfování opět otevírají všechna okna a dokazují, že ještě nebylo všechno vymyšleno a pořád je možné přicházet se zcela novými věcmi, což předvádí například v provzdušněném singlu "Float" s tepající rytmikou a funky nádechem. Zkuste prstem ukázat na píseň z jejich starších desek, která se novince podobá. Nenajdete ji.

A podobně se to má i s dalšími kousky. Titulní, jihem lehce načichlá "Where The Lines Shines Through" je postavená na postupně uvolňovaném refrénu, před kterým jako by zpěvák vždy na chvíli zadržel dech a pak s úlevou vydechl jeho slova. A stejně jako na předchozích počinech, i tento refrén zůstává v hlavě dlouho po dohrání stopáže. Procítěná a postupně gradovaná expresivní balada "I Won't Let You Go" si po prvním poslechu okamžitě bere místo v síni slávy nejlepších ploužáků formace (a že jich za ty roky mají!) a po čtvrté písničce je tak jasno. Zase to dokázali.

Můžete se na to dívat z kolika úhlů chcete, ale Switchfoot jsou jednoduše neuvěřitelní. Poslouchat kterékoliv album z jejich sbírky je jako čirá oslava toho nejryzejšího pop rocku. Tolik melodických nápadů, průzračně upřímných a autentických textů, perfektních aranží a úžasných písní, které dojímají, ale zároveň královsky baví, jinde nenajdete. Je úplně jedno, co si od nich vyberete. Na novince za vypíchnutí určitě ještě stojí "If The House Burn Down Tonight", jejíž refrén při poslechu v autě vybízí k rychlé jízdě, propracovaně rostoucí "Shake This Feeling", cinkající balada "Hope Is The Anthem" se špičkovým finišem nebo první singlová ochutnávka "Live It Well", v níž Jon Foreman zpívá, že život je krátký a chce ho prožít, jak nejlépe dokáže.

Produkce probíhala pod taktovkou Johna Fieldse, což je člověk, s nímž kapela dělala už na deskách "The Beautiful Letdown", "Nothing Is Sound" a "Oh! Gravity", tedy na těch nejlepších, které dosud natočila. A i když mohou mít někteří posluchači opět problém s křesťansky zaměřenými texty, o nichž jsme vám dříve přinesli podrobnější studii, novinka se k nim i přes pár nepatrně slabších skladeb ("Bull In A China Shop", trefně kritická, ale hudebně méně zajímavá "Looking For America") bez problému opět zařadí. Nedá se nic dělat. I podesáté jsou Switchfoot kapelou, která nikdy nezklame.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY