Magické "Lásko, voníš deštěm" Marie Rottrové bylo tím nejlepším začátkem dalšího ročníku Prázdnin v Telči

30.07.2016 01:54 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Rok uplynul jako voda a s koncem července začínají v Telči již po čtyřiatřicáté folkové Prázdniny. Letošní výběr vystupujících je opět neskutečně pestrý - od čisté alternativy až po mainstream. Mimo stálic se zde objevují i nové festivalové tváře. Hned ta úvodní byla hodně nečekaná.

Live: Marie Rottrová a Neřež

místo: Prázdniny v Telči, Nádvoří zámku Telč
datum: 29. července 2016

Marii Rottrovou si guru Prázdnin Milan Kolář přál dle svých vlastních slov velmi dlouho. Po předčasném ukončení kariéry zpěvačky se tento sen zdál nesplnitelným. Rottrová však své rozhodnutí přehodnotila a znovu se rozhodla vrátit na pódia.

Zdeněk Vřešťál
© facebook.com/prazdninyvtelci
Publikum jí rozehřála kapela Neřež, která Rottrovou doprovází již víc jak patnáct let. Formace má však i svou kariéru, která je delší než trvání samotného festivalu a osobnosti, o které se opírá, ji táhnou silou nebývalou. Celým večerem se nesla vzpomínka na Zuzanu Navarovou, která jako by byla stále přítomna ať už v notách a textech starších písní, které Neřež představil ve zhruba půlhodinovém bloku před vystoupením hlavní hvězdy, nebo ve vzpomínkách. Při pročítání si kariér jednotlivých muzikantů kapely je jasné, že to nejsou žádní nazdárci a podle toho to na pódiu taky vypadalo. Dokázali zaujmout i lidi neznalé jejich repertoáru (autora reportáže nevyjímaje) a připravili živnou půdu pro Marii Rottrovou.

Marie Rottrová malá
© facebook.com/prazdninyvtelci
Ta začala své vystoupení celá v bílém skladbou "Skořápky ořechů". Její repertoár tvořil především výběr největších hitů, ale sáhla i ke své zatím poslední velmi vydařené řadovce "Stopy". Mimo hitu "Žaluzie" vybrala i krásný titulní duet, který pro ni složil a nazpíval baskytarista Filip Benešovský. Lady soul nabídla ještě jednu píseň z podobného ranku "S tím bláznem si nic nezačínej". Skladba původně vznikla pro jeden z dílů televizního "Divadélka pod věží" a zpíval ji dnes již bohužel nežijící Pavel Bobek. Píseň byla pojata jako vzpomínka na tuto výjimečnou osobnost a Bobkův part velmi dobře odzpíval Vít Sázavský.

Marie Rottrová letos chystá na 20. prosince v O2 areně velkou oslavu svých pětasedmdesátin a svým vystoupením potvrdila, že věk je opravdu jen číslo. Nikdy svým hlasem nebořila zdi, ani tentokrát. Byla jemná, citlivá. V závěru "Řeky lásky" je intonačně vysoko posazená pasáž, kterou zpěvačka obalamutila přechodem níž, ale to dělal i Freddie Mercury na slavném koncertu Queen ve Wembley. Jinak působila jistě, v klidu, se šarmem i drajvem. Závěrečná "Lásko, voníš deštěm" byla naprosto magická. Lidé ani nedutali a po jejím konci odměnili interpretku první standing ovation letošního ročníku.

Start se tedy velmi podařil a dá se čekat, že i nadále se budou servírovat lahůdky. V hlavním sobotním programu festivalu je vystoupení Krystyny (nezaměňovat se slovenskou popovou hvězdičkou!) a Szidi Tobias. Na našich stránkách se můžete těšit na reportáž z nedělního vystoupení sourozenců Ulrychových.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY