shop.musicserver.cz
Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016

Melody Gardot si napoprvé podmanila Prahu

Vydáno: 28.07.2016 08:33 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: M.Malý Prague Proms

Americká zpěvačka Melody Gardot má na svém kontě čtyři desky a řadu koncertních turné, z nichž bohužel ani jedno do této doby nevedlo přes Českou republiku. V úterý jsme se konečně dočkali a tahle originální muzikantka se uvedla ve velkém stylu a za velkého ohlasu dokonale uzavřela letošní Prague Proms.

Live: Melody Gardot

místo: Smetanova síň Obecního domu, Praha
datum: 26. července 2016

Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016
© M.Malý Prague Proms
Zatímco o několik kilometrů dál se Rihanna teprve rozehřívala, v Obecním domě právě vrcholila bouře, kterou tam během necelých dvou hodin způsobila Melody Gardot. Před jejím koncertem asi jen těžko někdo dokázal předpovědět, jak na ni budou lidé reagovat, zda vůbec nějak slušně zaplní sál velikosti Smetanovy síně a jestli je právě ta vhodným prostředím pro její koncert. Přeci jen její písničky v našich rádiích jen tak neuslyšíte, desky se taky neprodávají po tisících, a když někomu ve svém okolí řeknete, že ji posloucháte, bude na vás zřejmě udiveně koukat. Pravda ovšem je, že s její poslední deskou "Currency Of Man" se ono povědomí hodně zlepšilo.

Obavy o nízkou návštěvu vzaly za své velmi brzo, když se lidé začali soukat i na emporu za pódiem. Ty další se pak rozplývaly jedna za druhou během celého koncertu, který Gardot začala poměrně dost progresivní verzí "The Rain", v níž ukazovala, že není jen zpěvačkou ale především nápaditou muzikantkou. Společně s rytmickou sekcí své doprovodné kapely, ji proměnila prakticky k nepoznání, když část klavírního partu hrála klasicky a část vyťukávala přímo ve strunoví. Rozparádila se takovým způsobem, jak to ti, kdo jí znají pouze z desek, ještě nezažili a naznačila, že tenhle koncert rozhodně nuda nebude.

Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016
© M.Malý Prague Proms
Ačkoli Melody Gardot jede aktuálně turné k poslední desce "Currency Of Man", v Praze vybírala písničky prakticky ze všech alb a zmíněné album mělo jen lehce navrch. Předposlední album "The Absence" připomněla skladbou "Goodbye" a na loňskou nahrávku narazila až třetí "Bad News". Ačkoli se studiová verze dá považovat za dokonalou, bluesovější a daleko expresivnější podoba jí ještě hodně přidala na kvalitě. Aby ony špatné zprávy vyzněly ještě o něco chmurněji, následující "You Don't Know What Love Is" naladila do vysloveně těžkého depresivního jazzu. Těžkou deku, která po téhle písničce zůstala, trochu nadzvedli doprovodní muzikanti, kterým nechala volné pole působnosti. Kontrabasista Sam Minaie svým intermezzem za podpory bubeníka Charlese Staaba II. začal a vše dokonal Irwin Hall Jr., když v předehře "Nobody's Fault But Mine" ukázal, jak se dá hrát na dva saxofony naráz a že to lze i velmi energicky. Na to pak navázala i sama zpěvačka se zbytkem kapely.

Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016
© M.Malý Prague Proms
Pak ale přišel zlom. S prvními tóny "Morning Sun" se do Smetanovy síně vplížil obrovský klid. Tichý až éterický začátek písničky byl lehounký jako jarní ranní slunce a Melody Gardot se s písničkou spíš mazlila, ovšem postupně ji začala gradovat. Zatímco do této doby to byl spíš těžší, místy skoro alternativní, koncert, najednou mu začala vládnout melodie, zpěvnost a ona sama vytáhla do boje s překvapivými feelingy. I přes to samotné finále písničky dokázala vyšponovat do takové míry, že na konci se její podupávání jehlového podpatku propisovalo až k nástrojovým mikrofonům. S následujícími "Les Etoiles" a "Baby I'm A Fool" přišla akustická část s tím, že druhou jmenovanou hrála pouze ona s kytaristou Mitchellem Longem a se Staabem, který v ruce držel jeden buben. Přesto to stačilo k tomu, aby publikum vybuchlo nadšením a to ještě ani v tu chvíli nevědělo, že se za pár momentů stane také aktivním účastníkem.

Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016
© M.Malý Prague Proms
Melody Gardot si totiž hned v následující skladbě lidi rozezpívala poměrně jednoduchým popěvkem, aby mu ve vrcholné "Preacherman" rozdělila o něco těžší úlohy. Půlka dostala na starost gospelové základy, druhá půlka pak hlavní nápěv a balkon musel předvést mocné heknutí. Sama zpěvačka pak vzala do ruky onu kouzelnou kytaru, která vydává ten neuvěřitelně hutný drnčivý zvuk, jaký lze vyloudit, a všichni společně se pustili do vyprávění oné lidské tragédie. Výsledek a také loučení samotné zpěvačky zvedl všechny ze židle. Normálně by se pak do nich publikum asi vrátilo, ovšem ve chvíli, kdy jako přídavek kapela spustila "It Gonna Come" v mírné groove úpravě, a sama Gardot všechny vyzvala, ať se nebojí tancovat, většina se sebrala a nahrnula se před pódium. Ze Smetanovy síně se stala v mžiku Lucerna - to jen tak nezažijete. Následné loučení pak bylo poměrně dlouhé a vypadalo to, jakoby samotná zpěvačka tomu ohlasu nemohla uvěřit. Skoro se nabízí srovnání s prvním koncertem Lary Fabian u nás, která zde po dlouhé době našla velmi silnou fanouškovskou základnu.

Melody Gardot, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 26.7.2016
© M.Malý Prague Proms
Koncert Melody Gardot nebyl úplně dokonalý, byl možná místy trochu neurovnaný a zbytečně komplikovaný, zvlášť s ohledem na to, že tu byla poprvé, ale drtivá většina návštěvníků i tak odcházela nadšená. Samotná zpěvačka má totiž neskutečný dar písničky podat a procítit. Ten, kdo se bál, že její intimněji pojímaný zpěv může nudit, byl vyvedený velmi rychle z omylu. Ačkoli není tak moc expresivní jako jiné zpěvačky, dokáže i tak na vás přenést všechnu sílu, pocity a emoce možná ještě lépe a citelněji než její slavnější kolegyně. Například způsob, jakým dokáže pracovat se šepotem a chraptěním, je jedinečný a sexy. Její první pražská zastávka tak byla mimořádným zážitkem a dokonalým vyvrcholením letošního ročníku Prague Proms.

NÁZORY
  • Koncert byl fantastický - asi jeden z nejlepšíc... (p., 28.07.2016 09:49) Reagovat

    Koncert byl fantastický - asi jeden z nejlepších jazzových koncertů, co jsem vůbec zažil. Melody je skvělá hudebnice, přitom tak skromná. I kapela jela perfektně. Několikrát jsem měl husinu. Opravdu nádhera!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 20/2022 - od Harryho Stylese přes Lykke Li po Melody Gardot (25.05.2022 16:05)
- Nové desky 42/2020 - od Bruce Springsteena přes Gorillaz po Melody Gardot (28.10.2020 08:00)
- Recenze: Dusná atmosféra amerického blues Melody Gardot (21.07.2016 15:20)
- Již tento týden startuje 12. ročník festivalu Prague Proms. Finále bude patřit Melody Gardot (15.06.2016 15:20)
- Nové desky pro 18. týden (08.05.2016 20:00)
- Nové desky pro 22. týden (31.05.2015 08:44)
- Video: Melody Gardot - La Vie En Rose (07.08.2012 18:01)
- Nové desky pro 22. týden (27.05.2012 05:00)
- Novinka Melody Gardot vyjde ještě v květnu (18.05.2012 10:31)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver 22/2009 (06.06.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu