Sobotní Colours připomínaly počasím spíše Glastonbury

17.07.2016 22:36 - Tereza Vavroušková | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Třetí den se z festivalu Colours Of Ostrava stala bažinová oblast, kromě hudebních zážitků jste si tak mohli odnést kila vítkovického bahna. Povzbudit promočené návštěvníky přijeli například Kodaline, Thievery Corporation, Caro Emerald nebo Boys Noize.

Live: Colours Of Ostrava - Den třetí

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 16. července 2016
vystoupili: Caro Emerald, Kodaline, Boys Noize, Thievery Corporation, Lake Malawi a další
Fotogalerie

Sobotní program na hlavní stagi příhodně zahájili Lake Malawi, jelikož se v areálu začala tvořit jezera vody. DJská Camel Beach tak najednou měla konečně vlastní moře, u stánků s pivem se konaly nedobrovolné bahenní zápasy a olympiáda ve vybírání držkopádů a prodejci zmrzliny se oproti loňským tropickým vedrům mohli jít doslova akorát tak klouzat.

Lake Malawi očima Ondřeje Selnera

Při pozorování programu letošních Colours Of Ostrava by leckoho dost možná zarazilo, že v kolonce pro hlavní stage se vyskytovalo jméno českých Lake Malawi. Neprávem. Lake Malawi, kteří jsou v podstatě pohrobky Charlie Straight, totiž dokázali, že i přes nepřízeň počasí (pršelo prakticky celý den a v čase koncertu Třinečanů nejintenzivněji) dokážou přilákat pozornost, především ji ale zcela naplno proměnit v energický koncert plný tance, zasněných melodií a zábavy.

Jestliže bychom chtěli hledat příměr v zahraničí, nepřichází na mysl nic menšího než britští Coldplay. Hudba Lake Malawi totiž také okamžitě chytne. Na rozdíl od britských kolegů se ale Češi nebojí experimentovat, překvapovat a hlavně si zachovávat svou vlastní tvář. A to platí i o performanci (například taneční kreace Alberta Černého v dešti) na pódiu samotném.

Chvíli to vypadalo, že náladu v areálu zvedne nizozemská zpěvačka Caro Emerald, bohužel však svůj jazzový repertoár nechala v zákulisí a hodinový set vyplnila pouze módním elektroswingem v kombinaci s coverem od Ewy Farné Meghan Trainor "All About That Bass" a celkový dojem z jejího vystoupení zůstal velmi vlažný. Na Colours jezdí přece jen náročnější posluchači a není třeba, aby se interpreti přizpůsobovali trendům na úkor kvality.

Jak má vypadat zábavný taneční set, předvedli na Arcelormittal stagi domácí Monkey Business. Zpěvákovi Matěji Ruppertovi sekundovala jak Tonya Graves, tak hostující Tereza Černochová a kapela předvedla snad nejlepší festivalové vystoupení své kariéry. Kromě vlastního repertoáru zaznělo i vzpomínkové medley songů nedávno zesnulého Prince a vedle svých pěveckých schopností ukázal Matěj i trenýrky s logem festivalu.

Jednou z hlavních hvězd večera byli Irové Kodaline:

Kodaline očima Honzy Trávníčka

Kodaline, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, 16.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Druhá deska "Coming Up For Air" sice po světě nesbírala recenze z nejpozitivnějších, umožnila ale irské poprockové čtveřici Kodaline vyjet na dlouhé turné, s nímž se u nás letos zastavila už podruhé. Nasládlé melodie a souměrná tvář Stevea Garrigana pochopitelně pod pódium přilákala zejména dívčí publikum, které se neostýchalo si mezi písněmi i několikrát zapištět. Mezi solidními zpěvnými kousky "High Hopes", "Autopilot", na foukací harmoniku doprovázenou "Love Like This" nebo akusticky zahranou a světýlky mobilů oživenou "The One" si každý našel asi tu svou, oproti únorovému koncertu v Lucerna Music Baru bylo ale využito také velikosti pódia, takže většinu skladeb doprovázely projekce s leteckými záběry na zelenou přírodu.

Do setlistu se navíc vměstnala i novinka "Raging", kterou formace nahrála na Kygův debut "Cloud Nine". Oproti studiové verzi šlo ale o poprockovější provedení, takže tropical house šel tentokrát stranou. To všechno by i díky vrcholu se stadiónovou baladou "Love Will Set You Free" mohlo zapříčinit dobrý koncert, leč bohužel nebylo tomu tak. V Praze bylo na Garriganovi ještě znát nachlazení, a tak mu člověk nějaký ten falešný tón nebo neudýchání písní odpustil. Na Colours Of Ostrava na tom byl ale pěvecky totožně, a to už mu kolem žádné čajíčky nestály. Zdá se tedy, že hlasově selhává pravidelně a výšky či udržení tónu jsou pro něj problémem na denním pořádku. A co se zpěvákem, který vlastní písně nevyzpívá, že... Škoda, mohlo to být fajn. Každopádně zkusíme do třetice ještě ten Sziget, kde Kodaline taktéž zahrají, třeba se to zlepší.

Největší peckou večera bylo vystoupení legendy elektronické hudby, DJe a producenta Boys Noize, který předvedl skvělý set i projekce. Naopak zklamáním byli Thievery Corporation, kteří své vystoupení mohli klidně odzpívat z gauče, jenž na pódiu měli, a možná měli raději zůstat na gauči doma. Kapela totiž songy pojala jako každý pes jiná ves a spousta diváků na tak nekoncepční vystoupení reagovala moonwalkem z plochy před pódiem zpátky do přístřeší.

Po skončení programu na hlavních pódiích se zábavychtiví diváci snažili vměstnat do jediného tanečního stanu, který fungoval do ranních hodin, což kapacitně pochopitelně nebylo možné a zůstává otázkou, proč pořadatelé opustili skvělý koncept z loňského roku, kdy do pozdních hodin fungovalo několik menších tanečních stagí, a diváci tak nebyli nuceni hledat zábavu v centru města.

Víkendový program festivalu ukončí legendární Underworld či Passenger, report z neděle vám přineseme zítra.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY