Tame Impala zdravili Čečensko, Slowdive uchvacovali návratem do historie. Colours Of Ostrava mají za sebou první den

15.07.2016 16:47 - Jan Trávníček | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

První den megalomanského festivalu Colours Of Ostrava se potýkal s deštivým počasím, rušit se ale naštěstí nic nemuselo. Vystoupili fracoužští elektroničtí mágové M83, alternativci Nothing But Thieves, polská hvězdička Brodka i hvězdní psychedelici Tame Impala.

Live: Colours Of Ostrava - Den první

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 14. července 2016
vystoupili: M83, Tame Impala, Nothing But Thieves, Slowdive, Brodka a další
Fotogalerie

Skinny Lister, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Festival Colours Of Ostrava výbuchem konfet odstartoval svůj patnáctý ročník na hlavní scéně s početným uskupením Treacherous Orchestra, kteří, ač pochází především z Glasgow, komunikovali s publikem lámanou češtinou a v průběhu svého intrumentálního setu postaveného na píšťalách, dudech, houslích a obecně tradiční irské hudbě postupně zaháněli mraky. Ty se nad Ostravou hnaly už od předcházející noci a vydatné srážky nadělaly v areálu paseku.

Že chvíli potrvá, než se rozbahněné prostranství kolem Full Moon stage něčím zakryje, se dá ještě pochopit, že ale organizátoři jednoho z největších festivalů u nás, jenž se pyšní tunou ocenění a hromadou sponzorů, nedokážou ani po pěti letech od přestěhování do areálu v Dolních Vítkovicích udělat něco s tou hromadou kamení, aby návštěvníci neměli nohy jako jehelníčky, nad tím už zůstává rozum stát.

Hudební program každopádně pokračoval s výtečnými alternativními indie-rockery Nothing But Thieves a také s australskými psychedeliky Tame Impala.

Nothing But Thieves a Tame Impala očima Terezy Vavrouškové

Tame Impala, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Australští Tame Impala zahráli v České republice úplně poprvé . Alespoň z našeho pohledu, zpěvák totiž do mikrofonu zahlásil, že jsou poprvé v "Čečensku" , ale že se jim tu velmi líbí. Pobavená reakce fanoušků na sebe nenechala dlouho čekat, leader kapely Kevin Parker tedy znejistěl a se slovy: "Počkejte, čte se to tak, ne? Tak to se omlouvám", se roztomile opravil.

Kromě tohoto faux pas naštěstí žádný jiný kiks nenastal a pop-psychedeličtí muzikanti rozjeli energickou show, při které zazněly hity jako "Let It Happen", "Eventually" či "Feels Like We Only Go Backwards", protkané instrumentálními sóly. Kevin ke konci poznamenal, že je nadšený z publika a že napoprvé obvykle nemají tak skvělou odezvu, přikládáme tedy pro jistotu mapu s vysvětlivkou, aby k nám trefili na samostatný koncert.

I přes svůj nízký věk dokázala tato parta z Británie předskakovat kapelám jako jsou Arcade Fire či Muse. Mladíci Nothing But Thieves z Essexu v čele se zpěvákem Conorem Masonem do toho totiž řežou jako rockoví veteráni a ostravské publikum dokázali svou neuvěřitelnou energií nadchnout. Kapela na ArcelorMittal stagi představila své stejnojmenné debutové album, které proložila singlem "Where Is My Mind" od Pixies a vysloužila si obrovský potlesk. Kritici kapelu často přirovnávají k Foals či Radiohead a pokud pojedou dál tímto tempem, jistě mají i podobně slibnou budoucnost.

Po nich se návštěvníci rozutekli po menších scénách. Na Full Moon stage na svůj superstarovský původ nechávala zapomínat Polka Brodka, nebyl to však žádný zázrak a mnohem zajímavější věci se děly jinde. Na Drive stagi, která se ze stanu proměnila v klasickou velkou scénu, hráli britové Skinny Lister a jejich euforická směs ostrovních hospodských odrhovaček trochu ve stylu Dropkick Murphys rozdivočela všechny, kteří u Tame Impala marně hledali zpěvné refrény.

Slowdive, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
Ještě lepší hudební zážitek ale přichystali svým posluchačům navrátilci Slowdive. Jedni z předních britských představitelů resuscitujícího se žánru shoegaze se po vzoru My Bloody Valentine předloni vrátili na scénu a podle svých vlastních slov byli šokováni zájmem, který o ně i po dvaceti letech neaktivní kariéry byl. "Něco se děje...", říkal si tehdy překvapeně kytarista Nick Chaplin, když jeho kapele nabídli hraní na největší scéně na Primaveře a lístky na menší show v Londýně zmizely během pár minut. I zájem o Slowdive tak nakopl další veterány žánru, aby se vrátili k muzice, můžeme tedy jen doufat, že Ride či Lush brzy uvidíme i u nás.

Zájem by o ně každopádně byl, až na velkou kaluž před scénou ArcelorMittal bylo prostranství slušně zaplněno a i když zpěvačce Rachel Goswell, jejíž uhrančivý hlas můžete znát i z posledního alba Editors, třpytící se svršek příliš nelichotil, hlas měla i pod nánosem zefektovaných kytar stále silný a jistý. Muzikanti čerpající i z dream popu a alternativního rocku zkrátka neztratili nic ze své naléhavé podmanivosti a nezbývá než doufat, že nás nakonec přece jen potěší i slibovanou studiovou novinkou, s níž by se k nám mohli zase vrátit. Protože ačkoliv set na Colours Of Ostrava v podstatě neměl chybu, představa o koncertě Slowdive někde v klubu vyvolává na zádech příjemné mrazení.

M83, Colours of Ostrava, 15.7.2016
© Martin Chochola / musicserver.cz
M83 je kapela, do níž její předák Anthony Gonzalez promítl své okouzlení osmdesátkovými synťáky, velkolepou filmovou muzikou a kýčovitými sóly na saxofon. Galaxie, do které své publikum přenášel na Colours, vyloženě evokovala sci-fi spektákly posledních let a to třeba i včetně "Nevědomí", k němuž spolu se Susanne Sundfør, jenž na Colours vystoupí dnes, složil hudební doprovod. Jeho vystoupení k albu "Junk" bylo doprovázeno pestrobarevnými projekcemi, zkreslenými vokály a dlouhými instrumentálními kusy, které byly v přibližně v polovině pročísnuty dvojicí největších hitů. A jak synthpopová hymna "Midnight City", tak letošní nasládlý hit "Go" publikum probraly ze zasnění se z okázalosti předchozích věcí k nadšenému tanci. Svůj podíl na tom jistě měla i půvabná vokalistka Mai Lan, která svým hlasem doprovodila několik skladeb a potvrdila, že je jen otázkou času, než se i díky prvnímu sólovému zářezu "Technique" prodere k ryze sólové kariéře, kde by mohla konkurovat třeba takové .

V pátek čeká ostravské barvy kapela Of Monsters And Men, zpěvačky ANOHNI, Aurora nebo polský folkař Fismoll. Zůstaňte s námi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY