shop.musicserver.cz
Blink-182 - California

Blink-182 na albu "California" nepřinášejí žádné závratné novinky, ale i tak baví

Vydáno: 05.10.2016 16:00 v sekci Recenze - Karolína Volšická | foto: facebook interpreta

Za poslední dobu se toho kolem Blink-182 událo víc než dost. Hlavní změnou je výměna neposlušného Toma Delonga za Matta Skibu z Alkaine Trio. Nové trio časem moc neplýtvalo a takřka okamžitě se pustilo do nahrávání nového materiálu. Nové album "California" je fajn, ale nic nového nepřináší.

7/10

Blink-182 - California

Vydáno: 01.07.2016
Celkový čas: 42:06

Skladby: Cynical, Bored To Death, She's Out Of Her Mind, Los Angeles, Sober, Built This Pool, No Future, Home Is Such A Lonely Place, Kings of the Weekend, Teenage Satellites, Left Alone, Rabbit Hole, San Diego, The Only Thing That Matters, California, Brohemian Rhapsody

Vydavatel: BMG Rights Management

Od očekávaného comebacku uplynulo již několik let, přičemž rozpad i návrat byl stejně překvapující. Informace o odchodu Toma DeLonga z kapely přišla jako neočekávaný blesk z jasného nebe. Samotní členové na sebe skrz sociální sítě nějakou dobu házeli špínu, zatímco fanoušci napjatě čekali, co se bude dít. Někteří by byli radši, kdyby Blink-182 radši zanikli, jiní toužili po zachování kapely s nějakou uspokojivou náhradou. A přesně to se stalo. Volné místo na pozici kytaristy a zpěváka obsadil Matt Skiba z formace Alkaline Trio.

Doby, kdy pop-punk válcoval hitparády, jsou už s největší pravděpodobností pryč. Stejně asi tak nemůžeme čekat, že Blink-182 nějak moc vykročí ze svých zajetých kolejí a představí něco úplně nového. Deska "California" vznikala jen pár měsíců a podílel se na ní producent John Feldmann, který dříve spolupracoval třeba s All Time Low, Black Veil Brides, Good Charlotte nebo i popovou zpěvačkou Hilary Duff. Patnáctka nových písní tepe v celkovém čase pod tři čtvrtě hodiny, což vypovídá o vražedném punk-rockovému tempu.

Pokud fanoušci očekávali nějakou odbočku od dosavadního stylu, budou asi s největší pravděpodobností zklamáni. To ale neznamená, že by se jednalo o špatné album, naopak, uším lahodí velmi dobře a skvěle se poslouchá. Největší problém ale nastává ve chvíli, kdy si posluchač snaží vybavit nějaký konkrétní song. Prostě se to nedaří. Několikrát nastává pocit, že tohle jste už někde slyšeli, ale žádná z melodií na tom není tak dobře, aby se zaryla do paměti a už nepustila. Skalní příznivci ale zklamaní nebudou.

Blink-182 i bez větší nápaditosti na celém albu předvádí to, na co jsme u nich byli zvyklí před deseti lety a dříve. Na desce najdete takřka vše, co jste najít chtěli. Není zde nouze o chytlavé melodie, vtipné texty, pop-punkové vypalovačky, ale ani ploužáky. Jedno zde ale přece jen chybí a tím je nějaký opravdový hit, jenž by celou desku v jejich diskografii pozvedl. Písničky dohromady každopádně jako celek fungují víc než dobře

Otvírákem kolekce je skladba "Cynical", jež začíná zlehka, ale následně se skladba energicky otočí o sto osmdesát stupňů. "Bored To Death" byla vybrána jako pilotní singl a musí se uznat, že vybrána byla velmi dobře, protože je v ní rukopis tria je rozpoznatelný hned od prvních tónů. Za zmínku stojí i "She’s Out of Her Mind", jelikož je v několika momentech nápadně podobná jejich dřívějšímu hitu "First Date". Dalším energickým kouskem je i "No Future", která se víc rozjíždí s refrénem. Zbytek skladeb sice místy splývá v jednu masu, ale nedá se říci, že by někde kapela podlezla svou kvalitativní laťku.

I přes veškeré výtky je "California" povedené album, které kapele ostudu nedělá. Ve srovnání s jejich největšími hity z prvních desek však novinka přece jen neobstojí, na to jsou skladby na nové kolekci málo výrazné.

NÁZORY
  • Dalo by se shrnout jako... fajn letní deska. Nic ... (Boratisimo, 05.10.2016 22:39) Reagovat

    Dalo by se shrnout jako... fajn letní deska. Nic víc, nic míň.

  • Album je to náhodou velice kvalitní. Spojení Ma... (gorida, 08.10.2016 22:22) Reagovat

    Album je to náhodou velice kvalitní. Spojení Marka a Matta je perfektní.
    Nejlepší songy: Cynical, Shes out, No Future, Left Alone, San Diego, Rabbit Hole


  • Blink 182 - California (Spike, 21.10.2016 15:40) Reagovat

    S recenzí se takřka ve všem dá ztotožnit, je vidět že autorka si desku naposlouchala a nepsala horkou hlavou (však taky na to naposlouchání bylo času dost). Tatam jsou pokusy o dospělejší zvuk jako na eponymu, Neighborhoods nebo Dogs Eating Dogs, kapela se spíš snaží navazovat tak kde v r. 2001 skončila s 'bezstarostnou' tvorbou. Ale ne že by to co se odehrálo mezi 2001 a 2016 bylo zapomenuto, novinka je pokračovatelem Neighborhoods (některé ty 'klasičtější' punkrockové věci z tohoto alba by s přivřením oka zapadly i na Californii) stejně jako Take Off Your Pants And Jacket. To jen ten DeLonge tu chybí. To není výtka, to je fakt - kdo zná jeho AVA, slyší jaký vliv měla jeho osoba na poslední desky Blinků. V r. 2003 blink 182 chtěli/potřebovali posun, v r. 2001 zase potřebovali ventilovat to horší co se jim za tu dobu stalo, takže výsledkem prostě musely být vážnější a dospělejší desky. Teď je Tom pryč a zbytek kapely ví, že snažit se nějak suplovat jeho prvek je nesmysl, proto zní novinka tak jak znít musí - jako Blink 182 bez Toma DeLongeho. Hoppus, Barker a Skiba jsou ale sami o sobě tak dobří, že výsledkem je pořád dobré album. Rozhodli se teď nic moc vážného neřešit, a prostě se hudbou v novém složení bavit jako kdysi - byť s nabytými zkušenosti a bez mladického zápalu a tuny nápadů. Ono to ale není málo.
    Úvodní Cynical to pěkně odpálí, ač k vrcholům desky ji neřadím na start je to dobrá volba. První singl Bored To Death jsou tak moc typičtí Blinci, až váham zda je to dobře nebo špatně... ale jako reprezentace novinky je to vlastně logická volba, aspoň je jasné o jakou kapelu jde. Oproti tomu She's Out Of Her Mind je pro ni taky naprosto typická, ale pro mě ještě o dost zábavnější. Chytlavá hitovka, kapele poplatný text, vrchol desky - právem druhý singl. Jen doufám že neskončí jen u něj, Neighborhoods mělo taky jen 2 singly a přitom dost dalších potenciálních. Symbolický videoklip se vrací k nejslavnějšímu období k songu What's My Age Again? s - pro pány příjemnou - změnou, že místo tří nahých kluků tu pobíhají nahá děvčata. Ale žádný strach, vidět z nich není o nic víc - ba ani ten poslední záběr to tentokrát nenapraví.
    Oproti tomu Los Angeles zní jako pozůstatek spolupráce s DeLongem a upomíná na to že kapela neignoruje desky po TOYPAJ. Jestli se sem píseň hodí je na každém, mě se líbí, jen bych ji snad hodil někam ke konci desky. Následující Sober je pro mě další z vrcholů - můj adept na další singl. S každým dalším poslechem je chytlavější a je to jeden ze songů, který mi nesplývá a který bez problémů identifikuju od ostatních. Built This Pool i Brohemian Rhapsody mají sice jen pár vteřin, ale klidně bych si uměl představit rozvést je do plnohodnotných písní. Že by vzkaz od kapely 'Máme dost nápadů, takže si můžeme dovolit s nimi takhle 'plýtvat'' ? Proč ne...
    No Future se postupně krásně rozjede, ale až taková pecka to přeci jen není. I tak je to ale jedna z mých oblíbenějších písní. Home Is Such A Lonely Place je moc příjemný pomaláč, ale něco málo tomu chybí, dřív do podobných věcí Blinci dokázali dát víc. Typický příklad hezké skladby která se na desce hezky poslouchá, ale z hlavy si ji vybavíte hůř. Kings Of The Weekend, Teenage Satellites i Rabbit Hole by při troše štěstí mohly být další hitovky, určitý potenciál tu je. Oproti tomu Left Alone a San Diego mají sice povedené refrény, ale trochu splývají. To je problém i The Only Thing That Matters, která je na poslech opravdu dobrá, ale když deska dohraje prostě si ji nevybavím.
    To titulní California je docela zapamatovatelná. Žádný megahit, ale velice chytlavá melodická balada (trochu mi evokuje Everybody Hurts). Jedna z mých TOPek. A bonusová Hey I¨'m Sorry je taky velmi příjemná věc, ač se v refrénu zpívá "Hey I'm sorry, I lost the melody" s touhle deskou Blink 182 dokázali že ve skutečnosti tomu tak není.
    Ve výsledku je to hodně povedená melodická letní deska, v diskografii kapely je ale výrazná nejvíce tím že je první nahraná v nové sestavě. 7/10 je řekl bych odpovídající. Nějáký vyloženě špatný kousek by se tu hledal marně, stejně tak ale i nějaký opravdu vynikající, výrazný. Zároveň Californii nelze označit jako šedý, ničím nevynikající průměr, protože jakmile si ji znovu pustím vždy mě po celou stopáž velmi baví. Kapele se povedlo nahrát velmi kvalitativně vyrovnané album, které se vyplatí poslouchat vcelku protože jej nelze rozdělit na hity a vatu. Protentokrát mi tohle stačí a jsem spokojený, uvidíme co na nás kluci vybalí v budoucnu.

    • Re: Blink 182 - California (Spike, 21.10.2016 15:43) Reagovat

      OPRAVA: "...v r. 2011 zase potřebovali ventilovat to horší..."

    • Re: Blink 182 - California (Anonym, 02.03.2017 09:48) Reagovat

      Vidím to dost podobně Spikeu. Pěkně jsi to probral :) Já bych, kdybych mohl, šel s hodnocením klidně na 7,5. Deska mi svojí kvalitou totiž fakt udělala radost, možná o to větší, že jsem čekal mnohem znatelnější absenci Toma. Taky mě mrzí, že neudělali singl třeba ze Sober, nebo California..nebo vlastně i Teenage satelites - to je moje favorizovaná věc. Mohli by v nové sestavě dát zastávku zase v Praze :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: blink-182 se v "One More Time" proměnili v bandu nostalgických kotlíkářů (04.10.2023 11:13)
- blink-182 v říjnu svůj comeback potvrdí deskou "One More Time..." (21.09.2023 10:33)
- Naživo: Blink-182 do Prahy dovezli stadiónovou show, vagón nostalgie a spoustu pubertálního humoru (20.09.2023 12:02)
- Fotogalerie: Blink-182 zahráli v Praze v původní sestavě (20.09.2023 08:41)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Audio: Kelly Clarkson v coveru "All The Small Things" od Blink-182 překonává samu sebe (13.01.2023 08:12)
- Video: Nejsilnější sestava Blink-182 se po deseti letech vrací s krvavým klipem k singlu "Edging" (15.10.2022 11:23)
- Blink-182 se dali zase dohromady. Bude nová deska a turné, které se zastaví i v Praze (12.10.2022 10:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu