shop.musicserver.cz
Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016

Rodriguezovy dřevní písně zanikly pod prkenným uvažováním lidí v sále

Vydáno: 12.07.2016 08:50 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Můžete držet s fanoušky, může vám být sympatičtější snaha o uklidnění situace sekuriťáky, není však pochyb o tom, že o veleočekávaném vystoupení bluesmana Rodrigueze se po pondělním koncertu ve vyprodaném Foru Karlín bude mluvit. Na čí stranu se přidáte?

Live: Rodriguez

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 11. července 2016
support: Lucia Scansetti
Fotogalerie

Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Pokud se jako muzikant proslavíte až v pokročilém stádiu vašeho života, většinou jste jedním z mála. Skoro vždycky se za tím ale skrývá úžasný příběh. Své by o tom mohl vyprávět třeba bývalý kuchař Charles Bradley nebo také Rodriguez. Folkový a bluesový zpěvák a kytarista se narodil před čtyřiasedmdesáti lety v Detroitu jako šestý syn a celkově sedmé dítě mexických imigrantů (odtud jeho zřídka uváděné jméno Sixto). A když jej po dvou studiových albech "Cold Fact" (1970) a "Coming From Reality" (1971) nahrávací společnost dva týdny před Vánocemi vyhodila, na hudbu prakticky zanevřel a věnoval se manuální práci ve stavebnictví a chvíli neúspěšně zkoušel i politiku.

Jeho nadčasových písní se však mezitím chytla rádia v Austrálii, Novém Zélandu a hlavně v Jihoafrické republice. Tam se Rodriguezovy politické skladby staly symboly vzdoru proti apartheidu a rasové segregaci a poslouchali je opravdu všichni. Z nějakého důvodu si ale tamní obyvatelé mysleli, že už je zpěvák, který se tam stal legendou slavnější než Bob Dylan či Elvis Presley, dávno mrtvý. Sugar Man, jak mu podle jeho nejslavnější písně přezdívali, žil ale dál relativně spokojený a nenápadný život v Americe a svou hudební kariéru měl za dávno ukončenou.

Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Pátrání po legendě, jejíž album měla téměř jakákoliv jihoafrická domácnost, ale kterou nikde jinde na světě nikdo neznal a její první turné po "černém" kontinentu z roku 1998, na němž byl Rodriguez za hvězdu první kategorie, kterou na letišti vyzvedla limuzína, bylo zfilmováno v oscarovém dokumentu "Searching For Sugar Man". Zájemci o podrobnější příběh tedy mají kde čerpat.

Avšak ti, kteří chtěli vidět až v pětapadesáti letech proslaveného umělce naživo, si museli s velmi příjemným hudebním doprovodem v podobě Lucie Scansetti, což je ve zkratce španělská verze Markéty Irglové, počkat až na pondělní jedenadvacátou hodinu, kdy se shrbený interpret zjevil na pódiu vyprodaného Fora Karlín.

Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Jeho nástup byl velmi pozvolný, když si ale s pomocí asistentů na okraji pódia oblékl sako, nechal se za ruku doprovodit k mikrofonu, nasadil si černé brýle a klobouk a lidi v sále pozdravil německy, publikum stejně propuklo v nadšený jásot. Vystoupení začal s písní "Your Song" z repertoáru Eltona Johna a ke coverům pak sáhl ještě několikrát. Zazněly například "Light My Fire" od The Doors, "I Gonna Live Till I Die" známou od Franka Sinatry nebo "Somebody To Love" od Jefferson Airplane, která sotva hodinový koncert uzavírala.

Řazení písní bylo vůbec zvláštní, asi největší hity, kontroverzní "I Wonder" a dřevní "Sugar Man" zazněly kupodivu ještě v první půli, což koncertu dodalo poměrně překvapivou dynamiku. Jenže, ačkoliv bychom se mohli ještě chvíli bavit o nazvučení nebo jak moc by se Rodriguezovy písně hodily do nějakého westernu od Quentina Tarantina, publikum v sále k očekávanému hudebnímu vystoupení vytvářelo úplně jiný příběh.

Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Celý koncert byl totiž koncipován jako představení, při němž se sedí. A to se mnohým nezamlouvalo. Nebylo žádných pochyb o tom, že se lidem Rodriguezovo představení líbí, avšak jelikož umělec dělal mezi písněmi poměrně dlouhé pauzy, během nichž buď ladil kytaru nebo se o něčem dohadoval se svou tříčlennou kapelou, diváci si prostoje mezi skladbami zaplňovali po svém. Podle očekávání bylo na koncertě obrovské množství cizinců, Čechy jste ale bezpečně poznali vždycky. Jeden křičel "Hobluj!", další svým tancem zacláněl lidem v řadách za sebou, jiný si dokonce svlékl tričko a točil s ním nad hlavou.

Nařizovat někomu, jak se má chovat na koncertě, na nějž si sám koupil ne zrovna laciný lístek, je asi to poslední, co by tento text měl sdělovat, protože nás to vrací do doby dávno minulé, na druhou stranu argument o respektování i ostatních návštěvníků, vnímání atmosféry v sále a faktu, že je koncert na sezení, je také na místě. Zda jste příznivcem jednoho či druhého názoru a jaká je vlastně ta správná cesta, se můžete podělit v komentářích, ale i nezainteresovanému člověku a koneckonců i Rodriguezovi samotnému nemohlo uniknout rezolutní chování sekuriťáků, kteří "neposlušné fanoušky, kteří se chtěli bavit", bez milosti vyváděli ze sálu.

Rodriguez, Forum Karlín, Praha, 11.7.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Mnoho z přihlížejících tak spíše než muzikantské výkony sledovalo drama v publiku a zatímco jedni tleskali za vyvedení fanoušků, jiní se naopak demonstrativně přidávali k "rebelům" a odcházeli na protest sami. Záleží, z jakého úhlu pohledu se na nešťastné události díváte, nicméně Rodriguezovo vzpurné heslo "Power to the people!", s nímž se po přídavcích loučil s už stojícím publikem, se tak vlastně paradoxně trochu ztratilo v tom mumraji a vzájemném nepochopení kolem. A přitom to mohl být tak příjemný večer. Škoda.

NÁZORY
  • K situaci v sále (Miki, 12.07.2016 09:28) Reagovat

    Osobně se domnívám, že šlo o chybu pořadatele. Buď má být koncert k sezení, ale v takovém, případě bych netočil na třech barech pivo nebo k stání.
    Ochranka neměla snadnou situaci, ale domnívám se že byla celkem korektní. Ostatně neřekl bych že vyhrocená situace byla více než jedna a nedělal bych z toho hlavní téma koncertu...

    • Re: K situaci v sále (Magdalena Westman, 13.07.2016 11:43) Reagovat

      Jsi to Ty, Miki?? Můj synovec? Ta mírumilovnost by Tvému příspěvku odpovídala:-)

  • osobně si myslím, že by pořadatel neměl určo... (Anonym, 12.07.2016 10:03) Reagovat

    osobně si myslím, že by pořadatel neměl určovat, jak si mohu koncert užít. Určitě - když jsou místa na sezení, by měla být vyhrazeno i místo, kde se může stát a tančit.
    Připomíná mi to koncert Tiny Turner za normalizace v Lucerně, kde lidi museli celou dobu sedět a max. 10x pak tlesknout rukama - a konec!

    • Re: osobně si myslím, že by pořadatel neměl určo... (Anonym, 13.07.2016 11:44) Reagovat

      SOUHLAS.

  • Pán, který celou dobu hulakal, pořád vstával,... (Jan, 12.07.2016 10:38) Reagovat

    Pán, který celou dobu hulakal, pořád vstával, zpíval o pauze mezi písněmi Highway to hell a pak si svlékl i tričko nebyl Čech, ale Srb. Většině lidem koncert znepříjemnil. Lístek dopředu k sezení stál přes 3000. On měl k stání (které bylo až vzadu u baru) a vlezl si dopředu na volné místo ve třetí řadě. Ochranka ho několikrát napominala. Neměli to s ním jednoduché. Každopádně ho měli odvézt dřív než dvě písničky před koncem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Elektrïck Mann mají s Markétou Irglovou "Problém". Po spolupráci mají "cucflek na péru" (09.04.2024 19:56)
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Audio: S Thomem Artwayem znovu zpívá Markéta Irglová. Singl "Na vlnách" by mohl prozářit rádiový éter (19.04.2023 20:43)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Publicistika: České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna (31.01.2023 08:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (10-6) (26.01.2023 12:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu