Massive Attack přivezli na Rock for People jímavé vizuály i politiku

07.07.2016 12:48 - Karolína Stránská | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

V souvislosti s nedávným odchodem Velké Británie z Evropské Unie a nespokojenosti mnohých není divu, že se Massive Attack na svém turné nacházejí na pomezí hudby a politiky. Na rozdíl od jiných se jim však daří obé skloubit do fenomenální světelné show, která představovala ideální tečku na závěr festivalu.

Live: Massive Attack

místo: Rock for People, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 5. července 2016
setlist: United Snakes, Risingson, Ritual Spirit, Future Proof, Eurochild, Pray For Rain, Voodoo In My Blood, Old Rock 'N' Roll, Shame, He Needs Me, Inertia Creeps, Take It There, Safe From Harm, Unfinished Sympathy

Massive Attack se posledních několik let pohybují vlastním tempem. Je tomu již pár měsíců, kdy vydali EP "Ritual Spirit" plné hostování. I přes ukolébaný stav rozšiřuje kapela své obzory spolupracováním s Blur či politickými protesty a aktivitami. Mezi ně patří i návštěva uprchlického tábora v Libanonu.

Politické poselství předali i hradeckému davu, ač prostřednictvím pouze jedné skladby. Zbytek našlapaného hodinového setu sestával z osvědčených hitů i novějších záležitostí, k radosti všech se na pódiu objevili i Young Fathers, jejichž účast byla potvrzena na poslední chvíli.

Massive Attack, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Pokud budeme na EP hledat vítěze, je jím pravděpodobně "Voodoo In My Blood", jehož video i samotné živé vystoupení, během kterého na pódium přicházejí držitelé ceny Mercury Prize, je svou energií rozduněné. I přes atraktivitu a hypnotičnost hudby, kterou si Britové konstantně udržují, zrak zaplněného placu se opakovaně obracel k omračujícím vizuálům. Během "Voodoo In My Blood" se obrazovky mění v odletové a příletové tabule, "Ritual Spirit" pak zalévá vokalistu přímo saharským sluncem.

Massive Attack, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Vrchol LED výjevu nicméně přichází v podobě singlu "Eurochild." Podle názvu je jisté, že byl do setlistu zařazen v souvislosti s nedávnými událostmi. Sama kapela poznamenala, že netušila, že ho po více než dvaadvaceti letech zazpívá jako rekviem na rozloučenou. Tam, kde mnozí rockeři zabředávají do prostého Ahoj, Praho, Massive Attack povyšují. Na světelné ploše za nimi začínají problikávat hesla Idiot, Fašisti, Jsme v tom spolu, Ať to Brusel brousí a další silné výkřiky. Vše navíc v češtině. Rock for People se ale neřadí mezi speciální hostitele a skrze jejich tour se překladu do rodného jazyka dočkaly všechny země. I přes drobné překlepy je však nutné podotknout, že i přes průměrnou či nadprůměrnou znalost angličtiny přítomných se "Eurochild", možná díky speciálnímu detailu, dočkalo mohutné odezvy.

Massive Attack, Festivalpark, Hradec Králové, 5.7.2016
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Politickou rozervanost a vztek vystřídal sametový "Pray For Rain". Mnohé páry si ho vyložily jako příležitost k plouživým tanečkům, po bližším přezkoumání textu písně se však od sociální nespravedlnosti a útlaku opět příliš neodvrací. Ačkoliv triphopová podmanivá fantazie neustupuje do pozadí ve prospěch politických gest, solidarita a nespokojenost je titulním námětem současného turné. Nejinak je tomu u "Safe From Harm", které, ač by tomu název napovídal, nestáčí pozornost na utíkající davy na březích oceánu, ale představuje velice dojemný hudební katalog architektonických památek, zničených během útoků.

Jímavá "Unfinished Sympathy" z "Ritual Spirit" zakončila set, který je pouze důkazem, jak hudební virtuozita 3D a Daddyho G nadále efektivně přetváří temné, vibrující rytmy nočních klubů do bitvy se současnou britskou politikou, aniž by ztratili svou charakteristickou údernost a ostrost. Epileptická tapisérie slov doplněna ohlušujícími basy a vyhrůžnou gradací se tak na závěr festivalu spojila v hudebně fantastický zážitek, kterým britská stálice vyprovodila návštěvníky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY