shop.musicserver.cz
Rock for People, 1. den, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016

Skillet, Nero, hřející slunce, krátké přeháňky i zásnuby. Rock for People se vrátil do Hradce Králové

Vydáno: 04.07.2016 13:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Už potřiadvacáté konaný festival Rock for People z Hradce Králové samozřejmě nikdy neodešel, loňský program rozdrobený mezi dvě samostatné akce už je ale minulostí a ročník 2016 zatím vypadá velice slibně. První den patřil rockerům Skillet, punkerům Royal Republic i dubstepovému uspokojení Nero.

Live: Rock for People

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 3. července 2016
vystoupili: Skillet, Nero DJ set, Royal Republic, Roni Size & Dynamite MC, Vypsaná fixa, Paceshifters a další
Fotogalerie

Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
"Vzhledem k výše zmíněným kladům a záporům ale přece jen doufáme, že se letos nadvakrát konaný festival vrátí k původnímu datu a osvědčenému místu v Hradci Králové. Tamější atmosféra, plnohodnotný line-up a vychytaný areál jsou, se vší úctou k Plzni, nepřenositelné.", psali jsme v závěrečné části reportáže z loňského ročníku Rock for People, který se konal s měsíčním rozestupem ve dvou českých městech. A tak se také stalo.

Je fér hned ze startu pořadatelům uctivě zatleskat, tak fantastický line-up co do velikosti jmen i smysluplné dramaturgie ještě neměli a i když by někteří mohli spílat, že řada interpretů už na festivalu hrála, stačí se podívat třeba na německý Rock im Park, který vozí Metallicu, Volbeat a Die Toten Hosen téměř co druhý rok a málokdo proti tomu cokoliv namítá.

Roni Size and Dynamite MC, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Ale vážně - rozpočet atakující padesátimiliónovou hranici a státní svátky situované na začátek týdne festivalu pomohly a už první den jste se v opět přestavěném areálu, mohli pohybovat mezi desítkami tisíc spokojených návštěvníků. Největší změnou je jistě přemístění hlavní scény na místo, na němž se v minulých letech skvělo gigantické šapitó, druhá největší scéna je naopak umístěna prakticky ve středu areálu. Co ale menší kapely a jejich fanoušky potěšilo asi nejvíce, hangáry a s nimi spojený špatný zvuk byly letos transformovány v hospodu, kino a VIP bar a v tom jediném, který stále funguje jako scéna, zatím zvuk nezklamal. Palec nahoru.

Paceshifters, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Hned zkraje festivalu jsme se vypravili na kolébající se loď, kde nás svým pirátským zjevem i muzikou čerpající z irských kořenů přenesl Travis O'Neill a jeho česko-irská skupina His Cardinal Sins. Ten si za své vystoupení už vyslechl slova chvály loni v Plzni a snad i díky nim mohli fanoušci na kolech dobíjejících elektřinu nadšeně tleskat i letos.

Paceshifters mají svým pojetím rockové muziky nejblíže asi k RavenEye, kteří na festivalu vystoupí dnes, divokosti a prožití z jejich našlápnuté show místy připomínali i hvězdné Biffy Clyro. Kromě své vlastní tvorby zaujali také zkrácenou verzí euforicky přijatého coveru "Baba O'Riley" od The Who a kotel s crowdsufery tak nenechali odpočinout až do konce.

Bazookas očima Karolíny Stránské


Ska uskupení z Holandska přirovnává svůj vznik k objevení střelného prachu. Odtud pramení název Bazzookas. Na festivalu předvedli výbušný, energický set, kterým částečně stvrdili svou chvástavou teorii. Energie, proudící ze samého srdce kapely s věčně rozesmátým, dredatým frontmanem Bazzem v čele je ryzí a nehraná. Mnozí interpreti dostávají davy do kolen, "bazuky" položili hradecký chumel na záda, aby posléze na povel zpěváka ve vzduchu rozpumpovaly stovky nohou. O kredibilitě spontánní, čisté bláznivosti nesvědčí pouze žlutý školní autobus, se kterým kapela po tour cestuje a stihla v něm již odehrát i koncert, ale také žádost o ruku, ke které se jeden z fanoušků rozhoupal. Žánr původem z Karibiku, ač mohutně těžící z improvizace, nemá v roce 2016 zvukově moc co nového nabídnout. "Skanken" či "Win Win" splývají v jednolitý proud žesťové divokosti, na který si český publikum navyklo kupříkladu u Sta zvířat. A tak stejně jako slečna, jež byla požádána o ruku, nelze než holandské, bazukové přestřelce říci špitavé "ano".

Podobné publikum se jako u Paseshifters se sešlo i na Vypsanou fixu, která sázela jednu pecku za druhou a v přídavku dokonce splnila i přání fanoušků na Facebooku, kteří si přáli zahrát "Samurajské meče".

Ginkgoa a Royal Republic očima Karolíny Stránské


Royal Republic, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
On je Francouz, ona Američanka. Dohromady tvoří duo Ginkgoa, které by se poněkud simplisticky dalo shrnout jako Parov Stelar s klubovějším zvukem. Takový dojem po sobě zanechala nedělní electrosmršť. Swing starého New Yorku prorostlý moderními, elektronickými beaty roztančil i nejstydlivější z postávajících pod střechou stage Šapitó. Namísto zástupu divokých šelem se v záři purpurových světel objevila jen jedna: Nicole Rochelle. Ta se na pódiu pohybuje od svých sedmi let a má nad ním absolutní kontrolu. Do České republiky dorazila se svým partnerem Antoinem Chatenetem s jediným cílem, a to roztančit všechny přítomné. Tam kde v polovině setu začínají jejich kolegové z Parov Stelar slitým pásmem neodvratně ukolébávat, Nicole přetíná eklektickou směsku francouzských a anglických textů esem v rukávu v podobě stepovacího čísla. Nejvýraznější "De New York à Paris" byl poté pouze střípkem pestrého kaleidoskopu, ve který francouzsko-americká dvojice v současné době proměňuje pařížský tradiční šansón.

Nálepce garážového rocku se nebrání, zároveň si ji odmítají přivlastnit. Na Rock For People přivezli švédští Royal Republic rock 'n' rollový pětačtyřicetiminutový vzorek, díky němuž si skrze mnohožánrovost a nakažlivou energii a vzhledem k rozblázněnému kotli získali pravděpodobně i ty, kteří se říznému, od moderních šperků okleštěnému zvuku vyhýbají. V jednoduchosti je krása. Motto nového alba "Weekend Man" a také setlistu, který ze tří desek kapela dala dohromady. Jak zmínili v rozhovoru, zatímco v uplynulých letech měli problém vyváženou sestavu songů vytvořit, nyní mají skladeb příliš. Většina z nich nepřesahuje tříminutovou hranici, čímž se charismatičtí muzikanti vyvarovávají neúnosmému(ná)řezu kytar. Skandinávská formace je jako podvodní monstrum: čapne a nepustí. Hradecký dav se tak dočkal hitů z natřískaného debutu "We Are The Royal" i prostředního, na chvostu zaostávajícího "Save The Nation". Výraznými změnami poloh v Grahnově přednesu počínaje, otcovskou starostí při nabádání crowdsurfujících fanoušků a klokotajícím, bublajícím "Baby" konče, čtveřice pocházející z krajiny mýtů a legend je na dobré cestě se jednou takovou legendou na poli rocku stát.

Skillet, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Skillet nám během svého úžasného koncertu pověděli, že u nás hrají teprve podruhé, nebyla to ale pravda. Po premiéře v O2 areně, kdy v roce 2013 předskakovali Nickelback a odkud o nich nejspíš ví i majorita těch, kteří v neděli večer tak hrdě zpívali všechny texty, vystoupili o rok později také na slušovickém festivalu Bílá hlína. Je ale na místě říci, že třetí zastávka v České republice byla zatím nejlepší, protože tolik našprtaných fanoušků asi v jejich obecenstvu čekal málokdo. Kapela, která je jedním z nejhlasitějších zástupců milovaného i nenáviděného žánru křesťanského rocku tentokrát vynechala obdivné řeči k Bohu, jimiž o měsíc dříve bavila zaplněnou Alternaarenu na festivalu Rock im Park a prostě jen neúnavně sázela jeden hit za druhým. Chraplák, otočky a divoké předklony frontmana Johna Coopera se proplétaly s fantastickou bubenicí, která svým hráčským, ale i pěveckým výkonem zastínila i Pera Andreassona z Royal Republic. Méně řečí také znamenalo více času pro písničky, takže kromě "Feel Invincible" a "Back From The Dead" z chystané novinky "Unleashed" došlo oproti Německu k drobné obměně setlistu. Tam to sice i tak bylo o chlup delší a euforičtější, i tak si ale Skillet udělali v České republice dobré jméno a jejich samostatný, plnohodnotný koncert je, doufejme, už jen otázkou času.

Roni Size and Dynamite MC, Festivalpark, Hradec Králové, 3.7.2016
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Roni Size a návštníkům drum'n'bassových show dobře známý Dynamite MC si následně podmanili druhou největší scénu oldschoolovým setem, v Hard Rock Café stagi v hangáru ale mezitím hráli rockeři Boy Jumps Ship, což sice zatím není příliš známé jméno, ale jelikož jde o další z kapel, které organizátoři objevili na showcaseovém festivalu The Great Escape, patřila návštěva jejich vystoupení k slušnému vychování. Vždyť se podívejte, jak daleko od té doby ušli například Swim Deep nebo Holy Esque, které pořadatelé objevili tamtéž. A vyplatilo se, rodáci z Velké Británie a autoři debutu "Wake Up" svými hutnými riffy rozhodně pobavili.

Největší peckou nedělního programu ale určitě byli Nero. Dvojice DJů Dan Stephens a Joe Ray sice vystupovali jen v levnější verzi DJ setu, ale i když to nebyla taková smršť jako v plnohodnotné živé verzi loni na Szigetu, i tentokrát dokázali svou dubstepovou masírkou proměnit publikum v nemyslící divochy, kteří nad sebou pod jejich dropy a omamnými, zběsilými projekcemi ztráceli kontrolu. Jejich zpěvačka Alana Watson sice kromě úvodní skladby a skvělých singlů "Circles", "Promises", "Two Minds" a závěrečné "Me And You" zůstala spíše schovaná v zákulisí, i tak ale Nero rozpoutali totální mayhem a postarali se tak o dosavadní vrchol festivalu.

Není pochyb o tom, že po výtečném prvním dni má vzhledem k teprve blížícím se koncertům největších hvězd Rock for People nakročeno k dost možná nejlepšímu ročníku ve své historii. Držme mu i sobě palce!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Naživo: Skillet svým novým písním nevěří. V Praze hráli na jistotu (10.05.2023 10:30)
- Fotogalerie: Koncert skupiny Skillet zachycený objektivem fotoaparátu (10.05.2023 08:54)
- Rockoví velikáni Skillet se v květnu vrací do České republiky, aby rozproudili Forum Karlín (09.02.2023 13:09)
- Živelní rockoví baviči Royal Republic znovu slibují pořádnou koncertní jízdu (21.09.2022 15:26)
- Naživo: Slzavé údolí i oáza radosti. Kensington se loučili s fanoušky v Amsterdamu (05.09.2022 17:18)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Mighty Sounds letos láká na Dropkick Murphys, Royal Republic nebo Anti-Flag (27.06.2022 19:22)
- Naživo: Enter Shikari si z boty udělali mikrofon a Rock For People ve druhém dni otestoval gigantickou stage (17.06.2022 19:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu