Birdy vystoupila ze zóny pohodlí ve prospěch popovějšího zvuku

04.07.2016 12:44 - Redakce | foto: facebook interpreta

Dvěma alby předvědčila mladá zpěvačka hudební svět o kvalitách svého hlasu. U Birdy jsme si navykli na křehké, éterické balady, které, i přes kvality interpreta, po čase neodbytně začínají nudit. Na třetí desce "Beautiful Lies" však zpěvačka zaexperimentovala a úspěšně mísí indie folk s barokním popem.
8/10

Birdy - Beautiful Lies

Skladby: Growing Pains, Shadow, Keeping Your Head Up, Deep End, Wild Horses, Lost It All, Silhouette, Lifted, Take My Heart, Hear You Calling, Words, Save Yourself, Unbroken, Beautiful Lies
Vydáno: 25.03.2016
Celkový čas: 52:49
Vydavatel: Warner Music
Birdy se v patnácti letech uvedla cover verzí "Skinny Love" a následným eponymním albem se jala prezentovat jako křehká vokalistka plná emocí; charakteristiky, které nesetřásla ani na desce "Fire Within". Z ní však již vystupuje jako sebevědomá umělkyně s úspěšným singlem "Wings".

Poslední hudební počin "Beautiful Lies" zastihl dvacetiletou angličanku mnohem jistější a především troufalejší. Nový rok přivítala roztleskanou novinkou "Keeping Your Head Up", která jasně definovala směr nadcházejícího alba. Skrze povzbudivou, chytlavou melodičnost s kolosálním refrénem začala mladá zpěvačka testovat i vyšší polohy svého hlasu. Energie, která ze singlu tryskala, byla téměř ozvěnou galaktických Florence And The Machine. Druhou vlaštovkou "Wild Horses" potvrdila, že i rádiový hit může vyrašit z extrémně osobní a pocitové půdy.

V prvních minutách se nicméně přenášíme z Velké Británie téměř na samotný východ Asie. V "Growing Pains" je patrný vliv Lany Del Rey, jenž je sázkou na jistotu. První skladbou se Birdy navíc odklání od éterického indie folku ve prospěch mnohem popovějšího zvuku, aby se vzápětí vrátila ke klasickému baladickému aranžmá za pouhého doprovodu kláves a falsetta v "Shadow".

Pouhými dvěma úvodními skladbami Britka předvádí vrstvenou, vysoce produkovanou tvorbu, která zní výrazně dospěleji, než na co jsme byli doposud zvyklí. Důraz na zranitelnou poetičnost klade v následujících "Deep End" a "Lost It All". Zde se ukazuje, jak nenuceně může působit balada skrze něžné vokály. Kde by jiní překombinovaným doprovodem snadno zadusili emoce, Jasmine si vystačí se smyčci a klavírem.

Ona procítěnost se snadno oposlouchá, je tomu tak v případě "Silhouette" a "Take My Heart". Pokud jsou však generické balady o zlomeném srdci tím nejhorším ze zpěvaččiny produkce, může celkem v klidu spát, neboť ani občasná mdlost neohrožuje přitažlivost alba, kterým alespoň částečně vystupuje ze své zóny pohodlí.

Do neprobádaných teritorií se tak například vydáme v experimentálnějším, indickým kořením provoněném "Lifted", položeném na jemném beatu, abychom v zápětí zastihli umělkyni v popovém rozpoložení na "Hear You Calling Me", kterým tempo desky graduje.

Zlatý hřeb alba pak tvoří jeho samotný závěr. "Words", obnaženou baladou visící na vokálech, počínaje, "Beautiful Lies", jednou z nejmelodičtějších kompozic, které jsme se od mladé Angličanky kdy dočkali, konče.

Ačkoliv by do budoucna její tvorbě slušelo více pikantnosti, nelze popřít, že baladičnost má interpretka v krvi. Právě proto je třeba si cenit oněch vzácných okamžiků, kdy opouští jistotu indie folku a smáčí se v popových, melodických vodách, v nichž by však na druhou stranu byla škoda lelkovat. Výsledkem je tak vyvážená kombinace welchovské tajemnosti říznuté mainstreamovou lehkostí. Birdy jen nadále prokazuje, že si skutečně vystačí pouze se svým rozsahem a "Beautiful Lies" je znovu obdivuhodnou sbírkou skladeb dvacetileté umělkyně, již čeká slibná kariéra.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY