shop.musicserver.cz
Ohlédnutí za Metronome festivalem. Festivalem, co to myslí <I>upřímně</I>

Ohlédnutí za Metronome festivalem. Festivalem, co to myslí upřímně

Vydáno: 30.06.2016 09:33 v sekci Na okraj - Alena Bílková | foto: klapper.cz / musicserver.cz

První ročník zbrusu nového ambiciózního festivalu pro hlavní město je za námi. Oslavné ódy na pár světových jmen v line-upu si můžete přečíst v reportech. Festival ale netvoří jen headlineři. Rozhoduje nespočet dalších aspektů, jestli vám festival přiroste k srdci, nebo se jen přisosne k vaší peněžence.

Několik týdnů před samotným zahájením akce Prahu doslova zaplavila masivní reklamní kampaň. A PR se dělalo samo - na Iggyho Popa slyší snad každé médium a už samotný fakt, že v hlavním městě vznikl nový hudební festival s cílem hostit až 15 tisíc lidí, je zpráva hodná zveřejnění. Nemusíte být ale zrovna art director v reklamce, abyste věděli, že zahlcení reklamou má na potenciální kupce někdy negativní důsledek. V hlavním městě byste těžko hledali sloup nebo tramvaj, které by nekrášlil metronom vystřelený do vesmíru.

Metronome facebook
© facebook interpreta
Vrcholem této reklamní smrště pak bylo umístění několikametrové plachty na Stalina na Letné. Vlny nesouhlasu na facebooku pořadatel David Gaydečka hasil s šovinismem jemu vlastním. Voda se ale začala vařit, až když nejmenovaný sprejer celou plachtu přesprejoval, aby dal najevo, že reklama na pomníku nemá co dělat. Onlinovou reklamu přehlcení uživatelé skrývají pouhým klikem myši, tohle gesto ale dalo zabrat podstatně víc. Diskuzi na sociálních sítích Gaydečka pojal jako prostor, kde se předvést, všechny odpůrce setřít i je pozvat, ať vysolí 1 600 Kč za vstupenku a staví se na akci podívat. Zajímavý přístup.

metronome facebook 2
© facebook interpreta
Smutná je na této bitce především skutečnost, že se vůči Metronome festivalu nezačali vyhraňovat nekulturní frustráti, ale naopak ti, kteří kulturu v Praze sami vytvářejí a volají po kvalitě, nikoli neuctivé komerční invazi, kterou Metronome předvedl.

Ono ruku v ruce s paní primátorkou Krnáčovou totiž zaplatíte leccos. Pořadatelé festivalu ji uvedli nejen na tiskové konferenci, ale dokonce ji vytáhli na hlavní pódium. Ve svém projevu nezapomněla zmínit, že si Praha zaslouží vlastní hudební festival, a proto má její vřelou podporu. To je samozřejmě fajn. Svůj vřelý vztah k muzice ale projevila třeba tím, jak podporuje busking v ulicích. To asi zrovna neoblékala kabát milovnice muziky. Může rock'n'rollu něco odporovat víc než vměšování politiků do hudebního dění? Ať si každý festival shání sponzory, kde chce. Metronome je ale evidentně ochotný pro korunu udělat téměř cokoliv. Kdyby Iggy věděl...

Crystal Fighters, Metronome festival, Praha, 25.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Že sebevědomí Metronomu nechybělo, jsme viděli na každém kroku - z tonality jejich jednání a hlavně přepálenou cenou lístku. "My máme Iggyho Popa, no a co." Ok. A co Metronome nabídl dál? Kooks i Foals už k nám přivezl Rock For People před několika lety. Crystal Fighters jsme už v Praze uvítali a letos přijedou na podzim opět. Ellu Eyre a Walk Off The Earth pořadatelé asi zvolili podle počtu zhlédnutí na YouTube. A dál? Richard Müller? Vážně? Pro koho že je tenhle line-up tedy vlastně sestaven? Potřebujeme tu festival, který ani neví, na koho cílí?

Je fér uznat, že na clubové stagei se objevila i jména, která lahodila uším zarytějších hudebních fanoušků, ať už to byl třeba Ghostpoet nebo Fat White Family. Měli jste ale štěstí, pokud jste zapadlou, téměř neoznačenou stage vůbec našli.

Foals, Metronome festival, Praha, 25.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Ne úplně úspěšný boj festivalového teamu s elektřinou díky počasí není nutno vyčítat, to se může stát i na dramaturgicky lépe sestavených akcích. Jestli ale něco bilo do očí, byl to předimenzovaný poloprázdný areál. Návštěvníci se totiž (mimo čas headlinerů) potulovali po areálu v počtu, který byste klidně narvali na Majáles v Kralupech. Pořadatelé se tak v posledních dnech před vypuknutím akce museli hodně otáčet, aby na akci, která konkurovala United Islands z vlastní stáje, natáhli lidi alespoň zadarmo. Jen novinářů bylo na akci 170. Presslistu sekundoval nadprůměrně obsáhlý guestlist a VIP list. Lístků se, soudě dle velikosti areálu, prodala zhruba čtvrtina oproti optimistickým očekáváním, a to jsme ještě mírní.

Metronome festival, Praha, 25.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Komparz, co na festival dorazil, tak alespoň vydělal konzumací předraženého piva, mnoho lepších aktivit kromě family parku areál nenabídl. Pořadatelům nezbyl budget ani na jednoduchou mobilní aplikaci, kterou už bere konkurence jako samozřejmost.

Ještě pořád si někdo myslí, že tohle byl biggest music weekend v Česku? Pořadatelé Metronomu se takto stále prezentují ve snaze nechat daleko za sebou kolegy, kteří u nás už několik let dělají takové akce poctivě. Kluby v Praze jsou pravidelně narvané i na prestižních a čerstvých zahraničních interpretech. Colours of Ostrava se každým rokem rozrůstají. Je znát, že Češi jsou připraveni do živé muziky investovat. Metronomu se ale podařilo s balíkem peněz v ruce nafouknout bublinu bez originálního obsahu.

Metronome festival, Praha, 25.6.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Pořadatelé Metronome festivalu už mají za sebou pár afér ohledně financování United Islands a na hudební scéně jim fandí málokdo. Metronomem svou pověst rozhodně nevylepšili.

Jestli tohle měla být snaha o druhou Lollapaloozu, která je také městským festivalem a disponuje nesrovnatelně silnějším line-upem, tak se to moc nepovedlo. Proč se festivaly jako právě třeba Lollapalooza v Berlíně, pouhých pět hodin jízdy od Prahy, vyprodají? Kvalitní line-up, vizuál, vize, atmosféra, za to si lidé připlatí rádi. Za dotovanou dávku arogance už tolik ne.

NÁZORY
  • watch out (jarecek, 30.06.2016 10:13) Reagovat

    we got a badass over here ..

  • nová doba! Festival si dělá reklamní kampaň!... (Anonym, 30.06.2016 11:33) Reagovat

    nová doba! Festival si dělá reklamní kampaň!

  • Paninka je husta (smatlak, 30.06.2016 13:04) Reagovat

    Ty vole, drsny, priste bude hate na Horsta Fuchse. :-D Opravdu, nejen festivaly v Berline jsou lepsi, ale zrejme i novinari :-D

  • Tleskám! (xyz, 30.06.2016 13:50) Reagovat

    Tleskám! Konečně někdo neudělal ctrl+c crl+v z jejich zaslané tiskovky. Nabubřelá kampaň a velkohubé kecy o největším hudebním víkendu všech dob se fakt nepotvrdily. 7500 lidí na Metronomu? Ani po sečtění 2 dnů dohoromady... 50 000 lidí na UI? Leda ve snu... Byl jsem na obou akcích a v neděli to večer vypadalo tak na maximálně 2000 lidí dohromady na všech scénách, přičemž skoro nejvíc lidí bylo na nejmenším Žofíně, stánkaři bědovali, že nemají kšeft a co se týče hudby tak světové objevy vypadají taky jinak... A Metronome? (ano byl jsem komparz) Mega stage uzavřená tribunami (aby to nevypadalo blbě jakože tam je málo lidí, na které mohli jen ti co si koupili lístky přes 2 litry) takže jich tam na 2 tribunách bylo asi 24. Naštěstí bylo dlouho světlo, protože při přechodu z hlavní na Park stage by se člověk ve tmě zabil. Do toho staráč za pade, neoznačená klubová stage s příšerným zvukem (zvukař byl asi hluchej). No a paní primátorka na stage je taky vtip. Ještě před rokem ji pánové organizátoři hejtovali v kampani, kterou dělali na klíč TOP09 a teď se snaží dostat paní primátorce do zadní části těla... Nechápu jak zase přemluvili Českou spořitelnu, doufám, že se tam někdo ze Spořky byl mrknout za co vyhodili peníze. Pořadatelům doporučuju navštívit nějaký zahraniční festival, vypadá to, že navštívili zatím jen ten svůj :)

    • Re: Tleskám! (navstevnik, 30.06.2016 17:08) Reagovat

      Gajdecka leze do zadele komukoliv, kdo je u kromidla v prazskym zastupitelstvu.Aneb prachy az na prvnim miste. O jejich podivnych praktikach financovani na United Islands uz si septaji i holubi na strese.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)
- Audio: Iggy Pop a Trevor Horn oblékli "Personal Jesus" od Depeche Mode do kabátu jižanského rocku (08.11.2023 12:58)
- Jak brát život s nadhledem? Crystal Fighters se vracejí do klubů nabití pozitivní energií (29.09.2023 09:17)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Top 10: Pět songů skupiny Foals, které by vám neměly uniknout (23.06.2023 08:00)
- Baskytarista Walter Gerverse je zpět ve Foals (08.05.2023 19:59)
- Svět je náš! Indie klenot Foals přijíždí do Česka na první samostatný koncert (23.02.2023 14:28)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu