shop.musicserver.cz
Metronome Festival, Praha, 25.6.2016

Ella Eyre, The Kooks a Iggy Pop rozkmitali život prvního dne Metronome Festivalu

Vydáno: 26.06.2016 19:46 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

První den prvního ročníku Metronome Festivalu probíhal současně s dalším pražským hudebním svátkem United Islands. Obě víkendové události spojoval společný páteční rozehřívací večer i nabitý program pestré škály interpretů. První den se sice neobešel bez komplikací, ale silné hudební zážitky převážily.

Live: Metronome Festival

místo: Výstaviště, Praha
datum: 25. června 2016
vystoupili: Ella Eyre, The Kooks, Iggy Pop, Fat White Family, Ghostpoet, Barbora Poláková a další

Fotogalerie

Ella Eyre, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Praha potřebuje velký festival, prohlásila před vystoupením The Kooks primátorka Prahy. A nelze než nesouhlasit. Právě hlavní město je jeden z hlavních partnerů nového Metronome festivalu a pokud její slova nebyla planá a spolupráce zafunguje, tak si fanoušci pestré hudby mohou ve svých diářích připsat o jeden červený vykřičník navíc. První ročník Metronome Festivalu skutečně připravil zajímavou skladbu interpretů napříč žánry. Od veterána punku Iggyho Popa, přes sofistikované indie-rockery The Kooks, taneční Ellu Eyre, explozivní Foals až po méně známé umělce jako Ghostpoet, Matt Simons či izraelskou Ninet.

Michal Ambrož, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Areál Výstaviště se vzhledem k parametrům Prahy zdá být jako vhodný prostor. Dostupný z centra, v blízkosti Stromovky i mimo obytnou zástavbu. Má však také svá úskalí. Výstaviště aktuálně není zcela ve formě a cestování mezi jednotlivými stagemi nebylo zrovna příjemné. Zvlášť po vydatném deštíku, který ještě před zahájením festival pokřtil. Přesto je jeho volba od pořadatelů pochopitelná.

Ti pro návštěvníky připravili hned čtyři stage. Kromě velkého hlavního pódia i Park stage, Club stage a Moon stage, která již podle názvu měla bavit zejména v brzkých ranních hodinách. Stranou pak stála relax zóna s velkým množstvím na poměry tuzemských festivalů pestrých stánků s občerstvením. Pestrost stravy a nápojů lze jedině pochválit, s cenami to už tak veselé nebylo. Pivo nebo Kofola za padesát korun jistě nikomu úsměv na tváři nevykouzlí. Ale Praha je prostě Praha.

The Kooks, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Zahájení programu bylo velmi netradiční. Zahajovací koncert měl na starosti Pražský Filmový Orchestr, který pod názvem "Bang Zoom Up To The Moon!" (které se také stalo jakýmsi motem celého festivalu) představil známé filmové melodie scifi žánru. Na úvod nemohla nezaznít slavná znělka z "Vesmírné odysey", po které se strhl ohromující aplaus již slušně zaplněného areálu před hlavním pódiem. Podobně jako diváci si nevšední koncert užívali i samotní hudebníci, kteří se alespoň na chvilku stali takovými rockovými hvězdami. Bohužel počasí přichystalo hned zkraje zatěžkávací zkoušku a prudký déšť s kroupami vyhnal nejprve diváky, pak i členy orchestru. Po krátké, ale intenzivní přeháňce se však všichni statečně vrátili zpět a působivý koncert mohl pokračovat.

Barbora Poláková mezitím ovládla druhou Park stage. Stejně jako orchestr i ona se musela potýkat se špatným počasím a její set začal o půl hodiny později. Kdo však absolvoval dlouhou a náročnou cestu od hlavního pódia neprohloupil. Barbora zpívala s nadšením a nakažlivou energií, kterou předávala zmoklému publiku. Její písně měly vtip i náboj a příjemně rozproudily krev. Na úvod dne skvělá volba.

The Kooks, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
První hvězdou dne i celého festivalu byla londýnská popová zpěvačka Ella Eyre. Pro rockovější fanoušky velká neznámá a mnoho z nich na její vystoupení vyčkávalo s velkým otazníkem ve tváři. Právě ona, ale nakonec patřila k nejvýraznějším momentům dne. Mladičká, drobná, ale hlasem velká zpěvačka, si publikum získala od prvních minut. V pestrobarevném dresu a brýlemi jak od Janis Joplin, pobíhala bez oddechu po pódiu a strhávala fanoušky pod ním. Ella sice musela své písně diváky teprve učit, ale činila tak jako pravá profesionálka. Vystoupení dvaadvacetileté Britky však pokazily hned dva výpadky proudu, které zapříčinily rozkouskování celého setu. Naštěstí to byla jediná, byť výrazná chybakaňka ze strany pořadatelů. Ale technice se někdy prostě neporučí. Sympatická usměvavá Ella Eyre naštěstí slíbila, že se brzy a zcela určitě do České republiky vrátí.

Po energické Elle bohužel působilo další vystoupení Michala Ambrože a Hudby Prahy unaveným dojmem. Setlist zdobily skladby z nového alba "Srdeční příběh", které Ambrož nahrál spolu s Davidem Kollerem. Ten také novou nahrávku přepracovaných starších písní pokřtil. Na Club stagy mezitím pro pár povětšinou sedících zvědavců hráli další ostrované Shelter Point. Duo se prezentovalo mixem elektronického zvuku s indie písničkářstvím, ale vyloženě zaujmout nedokázalo.

Ghostpoet, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Ostrovní nadílka pokračovala koncertem jedné z top hvězd festivalu The Kooks. Jejich účast návštěvníci dle reakcí a velmi vřelého přijetí evidentně ocenili. Zaplněný prostor Metronome stage bouřlivě reagoval na každou píseň a pokud Ella musela své písně teprve publikum učit, zpěvák Luke Pritchard mnohdy zpívat ani nemusel. Bohužel ani tentokrát se vše neobešlo bez potíží. Během největšího hitu kapely "Bad Habit" přestala hrát frontmanovi kytara. Po písni si pak kudrnatý zpěvák svou zlost trochu vylil na svém osobním bedňákovi. Jinak ale The Kooks působili sympatickým dojmem. Jejich set byl příjemný, byť jejich pop-rock nepatří k nejoriginálnějším.

Hlavní hvězda, kmotr punku a nezkrotný živel Iggy Pop započal svůj program o patnáct minut dříve oproti avizovanému času. Komu však ušel začátek, asi zaplakal. Z nástupu v podobě hitů tvořících hudební historii "No Fun", "I Wanna Be Your Dog", "The Passenger" a "Lust For Life" až mrazilo. Během těch úvodních dvaceti minutách dýchala historie rockové i punkové hudby a Iggy Pop svým nezaměnitelným vystupováním (samozřejmě do půl těla) strhával pozornost každou vteřinu, kterou na pódiu byl. Ani poté však jeho set neubral nic ze svého kouzla. Iggy má totiž téměř bezedný arzenál a písně jako "Sixteen", "Skull Ring" nebo výtečná "Nightclubbing", během které ojížděl takřka vše co mu přišlo pod ruku či spíš pod klín působily až uhrančivým dojmem.

Iggy Pop, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Jeho pověst postrachu pořadatelů se opět potvrdila, když neváhal skočit přímo k divákům. Ochranka musela šlachovitého, ale drobného veterána držet vší silou, aby ho dav nevzal mezi sebe. Iggymu to však bylo fuk a s úsměvem na tváři se evidentně bavil. V polovině koncertu se však jeho sedm křížků na triku projevilo mírným pokulháváním, ale statečný Iggy na sobě nedal nic znát. V letošním roce mu vyšla nová skvělá nahrávka "Post Pop Depression", kterou provětral až v samém závěru svého hodinu a půl dlouhého setu. Zazněly z ní výborné písně "Sunday", "Break Into Your Heart" a na úplný konec uhrančivá "Gardenia". Těsně před finálem znovu zasáhla vyšší síla a po obloze začaly létat blesky za doprovodu další mohutné přeháňky. Ale ani to nezkazilo nezapomenutelné představení Iggyho Popa, který svůj status hlavní hvězdy naplnil dokonale.

Iggy Pop, Metronome Festival, Praha, 25.6. 2016 ( fotogalerie )
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Pro ty vytrvalejší následně zahráli skvělí Mydy Rabycad, kteří se vrátili z festivalu Glastonbury. Proč si jejich elektroswing vyžádali až v Anglii, potvrdili během prvních minut. Velká škoda by také byla nechat si utéct vystoupení šílenců Fat White Family. Jejich hodinový set se totiž jen velmi těžko popisuje. Zvukový teror, během kterého zpěvák Lias Kaci Saoudi vbíhal do publika, řval do mikrofonu, válel se po zemi, poléval se pivem, sahal si do kalhot, házel stojanem či kradl cigarety, byl skutečně nezapomenutelný. I přes značnou únavu z horka a přeháněk dokázala tahle parta ukázat zač je toho punk a vykřesat s přihlížejících poslední zásoby pozornosti.

Ti vůbec nejvytrvalejší měli o program postaráno až do pozdních ranních hodin, kdy ještě mohli okusit vystoupení saxofonisty s uměleckým jménem Max The Sax, tuzemské The Prostitutes, duo Anushka či Djku IM Cyber. Ostatní se s klidným svědomím mohli odebrat k spánku a nabrat energii na druhý den, který by měl přinést neméně zajímavé hudební zážitky. Na report z vystoupení Foals, Crystal Fighters či Ivana Krále s Jiřím Suchým se můžete těšit zítra.

NÁZORY
  • "A nelze než nesouhlasit." - fakt jste to chtě... (Petr, 26.06.2016 23:21) Reagovat

    "A nelze než nesouhlasit." - fakt jste to chtěli napsat takhle? Opravte si to. A vůbec, celý se to nedá vlastně moc dobře číst, spousta chyb v interpunkci, divný slovosled, hrůza.

    • Re: "A nelze než nesouhlasit." - fakt jste to chtě... (strom-z, 28.06.2016 00:21) Reagovat

      nj, tak to dopadá, když hudební publicistika = dobrovolná činnost

  • Osobní bedňák? To myslíte vážně? Ten člov (Anonym, 27.06.2016 08:27) Reagovat

    Osobní bedňák? To myslíte vážně? Ten člověk je kytarový technik.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Fat White Family prozradili detaily k chystané desce "Forgiveness Is Yours" (27.01.2024 11:56)
- Video: Fat White Family se v černobílém klipu "Religion for One" převtělili do umělců Paříže z minulé éry (30.12.2023 08:44)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu