Kevin Olusola (PTX) - O Jasonovi Derulovi bych mohl mluvit týdny

08.07.2016 16:30 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Již podruhé přilákalo americké acapella uskupení davy pražských fanoušků na koncert nabitý cover verzemi nejhranějších rádiových hitů i originálními skladbami. Pentatonix slaví pětileté výročí a při této příležitosti jsme s Kevinem Olusolou, beatboxerem, probrali péči o hlasivky i setkání s Jasonem Derulem.
Jaká byla show v Berlíně?

Bylo to venku, takže příjemné. Miluju berlínskou architekturu. Evropská tour je dost nabitá, měli jsme tři koncerty ve třech dnech, musíme dost myslet na hlasivky a udržovat si je.

Takže žádné večírky?

No, to bych zase neřekl. Když víme, že máme druhý den volno, tak i na to se najde čas.

Prvně vám chci pogratulovat k pětiletému výročí. Byla to pro vás dost rychlá jízda od chvíle, co jste se dali dohromady. Můžete se chlubit oceněním Grammy a úspěšnou deskou. Mnozí fanoušci si vás samozřejmě pamatují především z videí jako "Evolution Of Music". Jsi jedním z textařů, jak těžké bylo vymanit se ze škatulky cover kapely?

Pentatonix
© facebook interpreta
Zpívání cover verzí nám pomohlo pochopit, jak vlastně děláme hudbu, které styly pro nás nejlépe fungují, co lidi nejvíce baví. V originální tvorbě jsme tak vždy nejprve napsali písničku jako rádiový hit a až poté ji zpracovali v našem aranžmá. Nebyl to jednoduchý přechod, samozřejmě, ale jednalo se o něco, k čemu jsme všichni chtěli dojít. Netušili jsme, že fanoušci novou tvorbu přijmou tak vřele.

Co se atmosféry alba týče, nalezneme na něm spoustu upbeatových skladeb, které však mají často indie nádech.

My jsme si přednostně kladli za cíl popovost, protože i cover verze na desce jsou popové hity. V rámci žánrů popu jsme ale napsali snad vše, co se napsat dá, a vybrali to nejchytlavější.

Jedna ze skladeb, jejíž název se ani nebudu pokoušet vyslovit, je ve francouzštině. Byla to výzva?

"Papaoutai"! Já se francouzsky učil rok na vysoké, ale samozřejmě hraji jen na cello a beatboxuji. Ostatní měli lektora a učili se veškerá slova především foneticky. Poslouchali skladbu pořád dokola a snažili se napodobit zvuky.

Pentatonix

Pentatonix je americká acapella skupina, jejíž kariéra odstartovala vítězstvím v hudební soutěži "The Sing-Off", které jí zajistilo nejen finanční odměnu, ale také smlouvu se Sony Music. Během pěti let se Pentatonix dočkali dvou cen Grammy a úspěšného eponymního alba, které je poprvé primárně tvořenou originální tvorbou. Do povědomí veřejnosti se nicméně dostali virálními klipy, mezi které patří "Evolution Of Music" či "Daft Punk". Jejich YouTube kanál je odebírán deseti milióny příznivců.

Zmínil jsi hru na cello. Valná většina kapely má i své sólové projekty.

Naše kapela je skvělou platformou, díky které nás fanoušci mohou poznat individuálně a s námi i naše talenty. Scott a Mitch mají úspěšný YouTube kanál "Superfruit", Avi dokončuje sólovku a je z ní nadšený. Já jsem v loňském roce vydal album klasické hudby, které si nevedlo špatně, ale cítím, že se mám po své hudební stránce stále co učit. Kirstin si vede skvěle s "Disney Love Medley", které se stalo virálním. Vše pramení z pestrosti našich povah a zájmů, jsme skupina pěti velice odlišných lidí.

Podstatnou část vašeho repertoáru stále tvoří cover verze. Dovedu si představit, že proces eliminace je dost náročný vzhledem k počtu popových hitů, ze kterých je možné vybírat.

Známe své silné stránky. Pokud je ve skladbě vysoká poloha, kterou zvládne Mitch, nebo bas, který zajišťuje Avi, ihned ji přezpíváme. Ne vše funguje, samozřejmě. Milujeme "Madness" od Muse, snažili jsme se na ni pracovat, ale nevyšlo to.

U singlu "If I Ever Fall In Love" jste navázali spolupráci s Jasonem Derulem. To muselo být něco.

No, ty jo. O tom bych mohl mluvit týdny. Jasona miluju, je to skvělý chlap. Potkali jsme se na novoroční show Dicka Clarka. Zahlédl jsem ho a vždycky jsem byl jeho velkým fanouškem. Tak jsem k němu během zkoušky jednoduše přišel a oslovil ho. Netrpím nervozitou nebo studem před celebritami, protože jsme v závěru všichni na jedné lodi. Navíc chovám respekt k tomu, kam se díky tvrdé práci dostal, a rád se lecčemu přiučím. Takže jsem mu řekl, kdo jsme, a on hned odpověděl, že má track, na kterém bychom to mohli dát dohromady. Hned po předávání cen Grammy jsme se zašili do studia a začali na singlu pracovat. Jason je děsně v pohodě a spolupráce s ním byla na jedničku.

Na evropské turné jste vyrazili s Us The Duo. Byli jasnou volbou?

Znali jsme je z Vine jako všichni a říkali jsme si, že by pro nás byli perfektní doprovod. Jsou navíc šíleně skromní a milí. V německém Kolíně jsme šli na exkurzi do dómu, kde jsme jen kecali. Mám je čím dál tím víc radši.

Mluvil jsi o obavách ze zpětné vazby fanoušků, co se originální tvorby týče. Jaká je zatím zkušenost z koncertů?

Přijíždíme sem ze Států a většina desky je v angličtině. Člověk počítá s tím, že tu znáte mainstreamové hity, které měsíce hrají rádia. Fanoušci, jejichž rodným jazykem není angličtina, ale znají naši originální tvorbu slovo od slova. To je neuvěřitelné a dotýká se to našich srdcí způsobem, který se jen těžko popisuje.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY