Lucie Bílá přichází s autobiografickým klipem "Hana"

13.06.2016 09:06 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Lucie Bílá vydala v dubnu letošního roku poměrně překvapivě znějící novinkové album "Hana". Nyní přichází s videoklipem k titulní písni, který je přesně takový jako vyznění písně - silně autobiografický. Vznikal v průběhu měsíce května a natáčel se ve středočeských Otvovicích - místě, kde zpěvačka bydlí a které má nejraději. Nechává v něm nahlédnout do svého soukromí, na místa, která má spjata s konkrétními vzpomínkami a která jsou pro ni zázemím.

Lucie Bílá - Hana
© facebook interpreta
"Klip k písničce 'Hana' je má srdeční záležitost. Točili jsme v místech, kde jsem prožila dětství, kde jsem poprvé zpívala na jevišti a kde jsem v sobě našla lásku ke svému povolání. Vrátila jsem se v čase. Vrátila jsem se k sobě. Je to nostalgie, ale i pocit štěstí a děkuju cestám, které mě dovedly tam, kde jsem," říká Lucie Bílá.

Píseň složila Katarína Knechtová a o text se postarali Štěpán Petrů a Petr Harazin, který se svěřil, jak skladba "Hana" vznikla: "Tahle píseň je pro mě velmi osobní. Snažil jsem se text udělat tak, aby jeho výpovědní hodnota byla silná a zkusil jsem rozlousknout téma rozpolcené osobnosti v tom smyslu, že si každý myslí, že zná Lucii Bílou, ale vlastně skoro nikdo nezná Hanu Zaňákovou. Myslím si, že se to povedlo a že z toho vylezla velmi silná a emotivní píseň. Troufnu si říct, že díky téhle písni jsme se Štěpánem dostali jednu z životních šancí, aspoň my to tak bereme, protože psát texty takovému jménu, jako je Lucie, se nepoštěstí každému."

Videoklip zpracoval Braňo Špaček, jemuž se samotným námětem pomohla Lucie Bílá a Špaček si vzal na starosti i ostatní věci - kameru, střih a režii. "Nejdřív si vždy představím prostředí, kde by se klip měl odehrávat. Při poslechu písně 'Hana' jsem hned myslel na kvetoucí starý třešňový sad. Představil jsem si, že Lucie se objevuje a mizí mezi stromy. Když jsme spolu telefonovali, abych se víc dozvěděl o jejím životě, tak mi Lucie pověděla, že tam, kde bydlí, je právě teď rozkvetlý obrovský višňový sad. Také se zmínila, že kousek od jejího domu je oblíbená kaplička, škola a kulturní dům, kde jako sedmiletá poprvé zpívala před diváky. Pro mě bylo vše jasné!"

Skladba patří k tomu nejlepšímu na desce a videoklip dokresluje to, co chce říct. Že většina z lidí zná jen polovinu osobnosti slavné zpěvačky, zná ji jen z prezentace na pódiu, ale nikoliv v soukromí. Jistou dvojakost chce potvrdit i na velkých koncertech Fifty Fifty v pražské O2 areně, které proběhnou 5. a 6. listopadu. "Když jsem sešla z pódia po třetím koncertu v Bratislavě, hned jsem chytila producenta koncertů, které chystáme v listopadu, a už jsem kula pikle, co tam uděláme, co by se dalo inspirovat bratislavskými koncerty. Nakonec jsme zvolili, že to uděláme úplně jinak. Bude to jen o mně, žádná světýlka a možná se v závěru koncertu také vyzuju, ale budu lidem jen zpívat, ne tisíce převleků. Ale oba dva světy ke mně patří, mám ráda rámus i pokoj."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY