shop.musicserver.cz
Oceán - Ve smíru

Oceán jsou na "Ve smíru" civilní mystikové

Vydáno: 06.06.2016 14:30 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Téměř až nekonečné čekání je u konce. Oceán stvrzuje návrat s albem "Ve smíru", se kterým navazuje na to, s čím v roce 1992, dá se říci, končil a spojuje s podobenstvím současnosti. Neoblomná lyrika v textech, hlas Jitky Charvátové, to vše slibuje jedno z nepřehlédnutelných alb tohoto roku na domácí scéně.

9/10

Oceán - Ve smíru

Vydáno: 03.06.2016
Celkový čas: 43:27

Skladby: Intro, Bludný Holanďan, Půlměsíc, Dorianův obraz, Dante, Po hlase a podle chůze, Odlesk tvůj, Doufám, že, V peřinách, Pouto, Den za dnem

Vydavatel: Warner Music

Od návratu kapely v roce 2011 uteklo už dost času. Oceán tehdy oslovil Jitku Charvátovou, aby se stala jejich novou frontwomankou. Po sérii koncertů se pak vyhlíželo ono stvrzení novým albem. V mezičase skupinu opustil Dušan Vozáry a místo něj se regulérním členem stal textař Petr Hons. Nemalým odrazovým můstkem bylo spojení s producentem Arminem Effenbergerem, velkým fanouškem původního Oceánu.

Před všemi stál nelehký úkol, jenž Jan Vozáry definoval slovy: "Zvukově je to současnost, ale zároveň jsme chtěli navázat na alba z roku 90, 91 a 92. Tohle album považuju za takový most mezi dobou tenkrát a dobou teď. Vrátili jsme se k tomu, co nás baví, čím žijeme." Určitým potvrzením této teze se posléze stal singl "Bludný Holanďan", ve kterém se tyto plány odhalují v plné kráse.

"Ve smíru" představuje hned několik rovin, nejenom onu zmíněnou návaznost na dávné, minulé dějství. Předně se sune dost do současnosti, což zjevně byla Arminova vize. Jako producent měl při natáčení zcela volné ruce a možná byl i hlavním hybatelem. Současně spojuje představy jednotlivých aktérů, zejména asi Jana, který chtěl docílit výraznější syrovosti zvuku s hybnou elektronikou a důraznější rytmikou. V tomto ranku zcela funguje skladba "Dante", slyšitelná pocta Depeche Mode, a dvojice písní "Doufám, že" a "V peřinách", které vybočují ze zasněné linie nastolené v úvodu desky (včetně čistě klavírního "Intra"). "Odlesk tvůj" zde pak figuruje jako pojítko mezí první fází návratu a novou oceánskou tváří, v ní se zjevuje i muzikální alchymie z období ve Fiction (spolupráce bratří Vozáryů a Jitky s Mejlou Hlavsou).

Logicky neočekávejte nová podobenství "Dávné země", "Pyramidy snů" nebo "Dva a půlky". V potaz byl jen brán odkaz, éteričnost výraziva Petra Muka a mezi často slyšitelnými změnami do popředí vystupují kytarové vybrnkávačky navrátivšího se Petra Honse, důmyslná práce s beaty a melodickými strukturami. "Dorianův obraz" je přesně z toho ranku, je po hudební stránce klenutým rozvětvením "Bludného Holanďana" a rozechvívá nálady před zlomovým bodem, kterým je již zmíněný "Dante". Jitka Charvátová zahodila variantu, že by se nějakým způsobem vžila do Mukova frázování, stylizace gest a zvolila velmi civilní cestu, díky níž je celé "Ve smíru" hmatatelně uvěřitelné.

Oceán naživo

"Ve smíru" bude mít hned tři samostatné křty, na kterých kapela představí nový koncertní program a během večera zahraje přes dvacet skladeb:

- v Praze (15. června v Roxy)
- v Brně (22. června na Flédě)
- v Bratislavě (19. srpna, místo bude ještě upřesněno).

Na podzim naváže regulérní turné k desce.

Neméně důležitou kapitolou jsou texty. V nich Petr Hons navazuje na všechny etapy (včetně té v Shalomu a vsuvek během sólovek Petra Muka), nechybí tak pro něj typická básnická lyričnost, obrazotvornost a ukryté spojnice, které si každý musí poskládat dle svého niterného vnímání. Mezi hromadou krásných, emocemi protkaných veršů kralují melodramatický "Půlměsíc", asi nejvíce Shalomem líznutá "Po hlase a podle chůze" nebo závěrečná "Den za dnem", která je zkrocenou alternativou k naléhavosti "Vyznání" z "Dávné země".

Čekání je tedy u konce a zdá se, že se vyplatilo. "Ve smíru" vzniklo za poslední zhruba půlrok, zcela spontánně, bez nutného nátlaku, že nyní musíte něco dokončit a prezentovat se. Oceán dozrál do nového stavu fungování a zároveň si ponechal v sobě uchován odkaz Petra Muka. Jak říká Petr Kučera, jsou stále takoví "civilní mystikové", což sedí. "Ve smíru" má v sobě vše typické oceánské, ale ctí i současnost a vokální univerzum Jitky Charvátové. Pokud máte stále nějaké předsudky či zábrany, zkuste je vypnout a nechte se do desky vtáhnout, litovat nebudete.

NÁZORY
  • 10/10 (jiribenda, 06.06.2016 15:23) Reagovat

    Za mě si deska zaslouží plný počet bodů. Osobně jsem nadšený. Jak zvuk, tak hlasové podání frontmanky je geniální. S každým poslechem se nořím hlouběji a hlouběji na dno králičí nory. Po dlouhé době je tohle české album, co mě skutečně baví a překvapilo. Ty nesmysly okolo neřeším, tady jde o hudbu. Nyní už jen doufat, že si třeba najdou během turné i cestu do Jablonce.

  • Výborné album.Oceán byl pro mně v dobách jeji... (Petr K, 06.06.2016 23:00) Reagovat

    Výborné album.Oceán byl pro mně v dobách jejich největší slávy taková druhá liga tohoto žánru, víc mně brali Depešáci nebo Camouflage, ale bylo to české, tak se tomu dalo ledacos prominout. Tohle je ale opravdu velmi vyzrálé a působivé album ,které si troufám hodnotit jako jejich nejlepší. Jitka Charvátová tam pasuje neskutečně dobře. Za mne také 10/10.

  • !!! (stýv, 07.06.2016 00:01) Reagovat

    Super, asi si ho koupím, škoda že naživo je Jitka Ch. trochu ...slabší, ...

  • jakoby se vrátil (jirkaL, 07.06.2016 07:20) Reagovat

    po dvaceti letech duch kapely Fiction, i když už bez Mejly Hlavsy, a ta černobílá image tomu sluší...

  • veľmi dobré (Substance242, 07.06.2016 08:57) Reagovat

    Oceán je pre mňa najsilnejším hudobným zážitkom v dejinách Česka a Slovenska :-), na nový Oceán som bol pred pár rokmi v Ostrave a Bratislave a trpezlivo čakal čo z toho bude. Odchod Dušana zamrzel, lebo jeho Déva je aj zvukovo neskutočná a z tej doby ju mám v spomienkach zaradenú v jednej krabičke spolu so Songs of Faith and Devotion. Nový album si dávam od stredy každý večer (len raz, viac takých silných zážitkov nevládzem stráviť), a je výborný. Už na druhý deň som sa pristihol, ako si v hlave prehrávam jeden nádherný refrén (V peřinách) - zapamätaný po jednom vypočutí. :-) Občas sa zdá, že pieseň je zložená z nesúvisiacich nápadov a do refrénu prejde nie celkom prirodzene, niekedy má človek pocit bezcharakternej precíznosti virtuálnych VST nástrojov a chcelo by to viac špinavosti, aspoň že život tomu dodáva gitara a veľmi dobre naspievaný a zmixovaný hlas. Honsove texty zasnené ako vždy, treba precítiť, nesnažiť sa pochopiť. Viete, čo by to chcelo? Ako New Order tento rok vydali Complete Music, čiže ten istý album čo pred rokom :-), ale s oveľa dlhšími a trošku remixovanými verziami, tak presne toto by som chcel, Ve smíru má síce skvelú nenaťahovanú LP dĺžku bez pridaných zbytočností, ale občas tie piesne ozaj končia príliš zavčasu, dajte mi 8-minútové verzie. :-) Páči sa mi tiež muzikálnosť albumu, napríklad keď sa pieseň po tichšej pasáži sa vráti znova do refrénu a nie do slohy, alebo ako sa to volá, alebo že iná v závere prejde do neopakovaného finále.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Legendární "Déva" a "Eniel" se dočkají výročních reedic (16.11.2022 18:42)
- Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva" (04.11.2022 18:26)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Video: Jitka Charvátová a Martin Pavlík spojili síly jako Mia Bohemia. Klip k songu "Wonder" je meditační modlitbou za přírodu (05.01.2022 16:52)
- Video: Dušan Vozáry (Oceán): Z rychlé slávy jsme zdementněli (28.02.2021 18:12)
- Nový remix "Doteků v zemi" láká na reedice desek Oceánu (26.10.2020 11:19)
- Oceán na podzim připomene alba "Dávná zem" a "Pyramida snů" (25.08.2020 17:28)
- Recenze: "Sny zůstanou" jsou důstojným poutem ke kariéře Petra Muka (30.03.2020 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu