shop.musicserver.cz
The Joy Formidable - Hitch

Špinavě alternativní The Joy Formidable udělali z alba "Hitch" událost

Vydáno: 30.05.2016 15:31 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: villagevoice.com

Jestli si potrpíte na méně známá jména se spoustou nápadů a odboček v tvorbě, atmosférickými nájezdy, zkreslenými kytarami a neučesaným ženským zpěvem, jste tady správně. The Joy Formidable lze označit vícero žánrovými nálepkami, ať už je ale zařadíte do jakéhokoliv šuplíku, štempl kvality zůstane.

8/10

The Joy Formidable - Hitch

Vydáno: 25.3.2016 (v UK)
Celkový čas: 66:02

Skladby: A Second In White, Radio Of Lips, The Last Thing On My Mind, Liana, The Brook, It's Started, The Gift, Running Hands With The Night, Fog (Black Windows), Underneath The Petal, Blowing Fire, Don't Let Me Know

Vydavatel: C'mon Let's Drift

The Joy Formidable vznikli v roce 2007 ve Walesu, když se dlouholetí přátelé z dětství a nakonec i milenci Ritzy Bryan (kytara, zpěv) a basák Rhydian Dafydd rozhodli rozpustit svou dětskou skupinu Tricky Nixton, přejmenovali ji na Sidecar Kisses, z Manchesteru se vrátili do domovského městečka Mold, přibrali bubeníka Justina Stahleyho a znovu si změnili jméno.

Popularitu jim zařídil jejich fanoušek, když jejich první klip "Austere" opatřil videoklipem plným tváří masturbujících lidí. Kontroverze a následné stažení z YouTube formaci pomohlo k vydání EP "A Balloon Called Moaning", následnému turné s White Lies a když pak vyměnili bubeníka za Matta Thomase, stala se jejich sestava prozatím definitivní. S debutem "The Big Roar" jim pomáhal Rich Costney, který má za sebou produkci "Absolution" a "Black Holes And Revelations" od Muse, "Tape Deck Heart" Franka Turnera nebo skvělé loňské album "Kintsugi" od Death Cab For Cutie. A když si tak projdete jeho dosavadní práci, dojde vám, že to musel být on, kdo triu pomohl k účasti na soundtracku k hitu "Twilight Sága: Rozbřesk - 1. část", kde se v roce 2011 objevila jejich píseň "Endtapes".

S druhou deskou "Wolf's Law" se The Joy Formidable podívali i k nám, vidět jste je mohli například na Pohodě nebo Grape festivalu. Kontroverze se ale vrátila až s aktuálním počinem "Hitch". V prvním singlu, zvukově zašpiněném a syrově odzpívaném "The Last Thing On My Mind" se totiž objevují nazí muži, čímž skupina bojuje proti sexualizaci žen v médiích.

Indie-rockové uskupení čerpající z devadesátek ale nestaví jen na čiré provokaci, zaujmout dokáže hlavně a především svou hudbou. Pro mainstreamu holdující čtenářstvo může postačit přirovnání k tvrdším a hudebně komplikovanějším Paramore, ti znalejší si jejich tvorbu spojí s kapelami jako Dead Sara, Garbage, The Material, Siouxsie And The Banshees, Wolf Alice či We Were Promised Jetpacks, jejichž výtečnou desku jsme si zrecenzovali zde.

Úvodní "A Second In White" je ještě docela nenápadná, hned následující "Radio Of Lips" už vás ale zasype drtivým závěrem plným kytarových sól, tepající rytmiky a hlukových stěn, které byste možná čekali až na úplném konci stopáže. Oheň a dravost jsou pro jejich tvorbu typické a i když nejsou žádná punková úderka ale spíš jedinci dlouho si stavějící atmosféru na vrstvících se riffech a garážové DIY estetice, tu a tam svou hudbu protnou čistými pasážemi s klavírem či akustickou kytarou ("Liana", jemná "The Gift" s mužským vokálem či píšťalami prosvětlená "Underneath The Petal").

Bezmála šestiminutová "The Brook" pro změnu vyloženě dýchá americkým zapadákovem a skvěle by sedla třeba do závěrečných titulků "Red Dead Redemption". Ještě delší "Running Hands With The Night" stihne vystřídat snad všechny nálady a texty plné nedorozumění, nepovedených lásek a frustrace prodá stejně jako shoegaze a dream pop, tedy coby nálepky, které se k více jak hodinovému albu hodí stejně poslech v mlze či dešti. A co teprve vrcholná katarze v závěrečné "Don't Let Me Know"? Pokud jste až do té doby vydrželi poslouchat bez husí kůže, tady už se jí neubráníte.

The Joy Formidable natočili album, které si nezaslouží zapadnout. Je na něm tolik nápadů a drobností k objevování, že ani po desátém poslechu ještě neobjevíte všechny ty malé hudební radosti, které vás na něm i přes jeho depresivní a ponuré vyznění čekají. "Hitch" je alternativní klenot letošního jara.

NÁZORY
  • Jen podle jedné písničky,té s nahými muži (hynekhynek, 31.05.2016 15:27) Reagovat

    těžko soudit celek,ale líbí.Nejdřív jsem si říkal,že jim měli pinďulíky nechat bez rozmazání,ale poté,co jsem se šel podívat do zrcadla musím dát za pravdu.Není to moc hezké.Ženské jsou prostě hezčí.
    Mějte se HH.

  • Siouxsie And The Banshees (paul91, 05.06.2016 12:16) Reagovat

    Nějakej ten pátek je znám a i když mě připadá, že všechny 3 alba zní víceméně stejně, tak určitě solidní muzika, ale Siouxsie And The Banshees jakožto jednu z mých největších srdcovek bych v tom fakt nehledal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Garbage téměř po dvaceti letech připravili "Bleed Like Me" na vinylu (12.02.2024 08:06)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- Top 10: Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse (26.05.2023 08:00)
- Top 10: Koho neprošvihnout na Rock For People aneb Devět černých koní hradeckého festivalu (16.05.2023 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Nové desky 49/2022 - od Sama Rydera přes SZA po Ninu Hagen (14.12.2022 12:50)
- Audio: Muse si do klavírní balady "Ghosts" pozvali francouzskou Mylene a italskou Elisu. A je to nádhera (12.12.2022 11:30)
- Death Cab For Cutie a Postal Service oslaví 20 let svých nejslavnějších alb na společném turné (09.12.2022 13:24)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu