shop.musicserver.cz
AC/DC, Letňany, Praha, 22.5.2016

Pekelně výbušní AC/DC s Axlem v čele zdevastovali Letňany i očekávání fanoušků

Vydáno: 23.05.2016 08:50 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

"Jestli lidi chtějí hluboké texty, ať si pustí R.E.M. Jenže pak přijde večer a lidi se budou chtít ožrat. A tady přichází na řadu AC/DC." Prorocká slova Anguse Younga vystihla jeho skupinu dokonale. Australani se po letech vrátili do České republiky a i s Axlem za mikrofonem s nimi zpívaly desetitisíce lidí.

Live: AC/DC

místo: Letňany, Praha
datum: 22. května 2016
setlist: Rock Or Bust, Shoot To Thrill, Hell Ain't A Bad Place To Be, Back In Black, Got Some Rock & Roll Thunder, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Rock 'n' Roll Damnation, Thunderstruck, High Voltage, Rock 'n' Roll Train, Hells Bells, Given The Dog A Bone, Dog Eat Dog, If You Want Blood (You've Got It), Sin City, You Shook Me All Night Long, Shot Down In Flames, Have A Drink On Me, T.N.T., Whole Lotta Rosie, Let There Be Rock, Highway To Hell, Touch Too Much, For Those About to Rock (We Salute You)
Fotogalerie

Pražské Letňany zažily v neděli večer jeden z nejkontroverznějších koncertů novodobé historie. Legendární AC/DC se vrátili po sedmi letech do České republiky a přesto, že jen o málokom se tvrdí, že je pořád stejný, tak často jako právě o nich, paradoxně bylo tentokrát všechno vzhůru nohama a úplně jinak než posledně.

Co koncertu předcházelo?

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Problémy začaly už před dvěma lety, kdy se u rytmického kytaristy a zakládajícího člena Malcolma Younga začaly stupňovat zdravotní obtíže. Diagnostikovány byly jako demence a dnes třiašedesátiletý autor mnoha hitů skupiny tráví své dny v pečovatelském domě v Austrálii. Jeho místo zaujal jeho vlastní synovec, devětapadesátiletý Stevie Young, který s AC/DC krátce vystupoval už na turné v roce 1988.

Odporoučet se musel i bubeník Phil Rudd. Policie v jeho domě našla drogy a donedávna jediný v Austrálii narozený muzikant v sestavě údajně také vyhrožoval smrtí svým nejbližším. Obvinění potvrdil soud a autor jediné sólové desky "Head Job" z roku 2014 tak musel strávit osm měsíců v domácím vězení. Z AC/DC byl nejen díky tomu, ale také díky dřívějším problémům (chyběl například při focení promomateriálů k nové desce) vyhozen, a za bicí tak usedl Chris Slade, což fanoušci vzali ještě poměrně s klidem, protože Slade si za bubny ve veleúspěšné formaci sedával už mezi lety 1989 až 1994 a za sebou má i hraní s Manfred Mann's Earth Band či Tomem Jonesem.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Aby toho na příznivce kapely i pořadatele nebylo málo, prohýřená léta v rock 'n' rollu si vybraly daň i na nejdůležitějším článku sestavy. Zpěvák Brian Johnson byl varován lékaři, že v případě dalšího koncertování může s velkou pravděpodobností nenávratně ztratit sluch, což vyústilo v posunutí amerického turné, definitivního zanechání Johnsonova veřejného vystupování a hledání řešení, co s nasmlouvanými a v mnoha případech i vyprodanými koncerty bude dál. Jako náhradník za Johnsona se hlásil například Dave Evans, který v AC/DC v letech 1973 a 1974 působil, zkoušel to i Robin Zander z Cheap Trick a pozadu nezůstal ani divočák Howlin' Pelle Almqvist, excentrický zpěvák švédských The Hives.

Nakonec se ale skupina dohodla s Axlem Rosem, frontmanem neméně legendárních Guns N' Roses, což mnohé fanoušky nehorázně vytočilo. Problémem však nebyly ani tak jeho vokální kvality, jako spíš nechvalně známá pověst nespolehlivého křupana, diktátora a egomaniaka, který uráží všechny kolem, je hysterický a na své vlastní koncerty dochází i o dvě a více hodin později, pokud tedy vůbec dorazí. Nejen pamětníci dosud posledního koncertu jeho formace v pražské O2 areně by mohli vyprávět. A tak přesto, že se Rose na přelomu roku údajně usmířil se svým věčným rivalem, kytaristou Slashem, a na rok 2016 si po více jak dvaceti letech nasmlouvali nové turné Guns N' Roses ve víceméně klasické sestavě, zpěvákův mediální obraz je v branži i mezi fanoušky natolik špatný, že obavy o to, zda pražský koncert vůbec regulérně proběhne, byly skutečně na místě.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
A protože špatných zpráv z lůna AC/DC v poslední době jaksi stále nebylo dost, světem otřásla další katastrofa - Axl Rose si zlomil nohu a celé turné tedy prosedí na trůnu Davea Grohla z Foo Fighters, který z něj po slavném úrazu ve Švédsku rovněž odehrál zbývající koncerty své skupiny.

Takové tedy byly průběžné zprávy před koncertem. Nebylo proto divu, že na donedávna beznadějně vyprodaný koncert se začaly houfně vracet a přeprodávat vstupenky, vždyť ze slavné pětice v kapele zbyl jen jediný původní člen. Ikonický kytarista Angus Young, kterého celý svět zná mimo muziky také díky školní uniformě a kachní chůzi, tak zůstal jediným opravdovým lákadlem květnového vystoupení. Nad vším ostatním visely otazníky.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Bylo ještě horké pozdní odpoledne, když v areálu v pražských Letňanech dohrávala česká kapela Doctor Victor, která ještě nedávno předskakovala skupinám Chinaski nebo Lucie. Vystřídalo je uskupení Tyler Bryant & The Shakedown, přičemž obě formace byly vzhledem k hlavní hvězdě večera vybrány s opravdovým citem. Zhrublé riffy sedmdesátkového hard rocku, hledající inspiraci právě u takových kapel jako AC/DC nebo Led Zeppelin místo nevhodného balastu, přesně trefily cílovku a podobně jako neméně skvělí The Answer před sedmi lety perfektně naladili na budoucí dění. Jen je škoda, že drtivá většina diváků z nich nic jiného než hudbu nezachytila, protože kameramani ne a ne zazoomovat na dění na pódiu.

Každopádně pokud by se v budoucnu nějaké koncerty australského kvarteta na našem území ještě někdy měly odehrát, mohli by na výše zmíněnou dvojici v podobném duchu navázat z českých luhů třeba The Atavists, ze světa zase Black Stone Cherry. To už je však spíš jen fantazírování, reálně je třeba si přiznat, že "Rock Or Burst", vzhledem k aktuální sestavě i věku všech zúčastněných, pravděpodobně bude posledním v jejich kariéře.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Důvody, proč od začátku všechno spělo k totálnímu koncertnímu propadáku, jste si mohli přečíst výše, teď ale začíná ten šokující zvrat, kdy se zase spousta věcí začala v dobré obracet.

Zázrak číslo jedna: AC/DC začali hrát ve stanovený čas, a to včetně nevyzpytatelného Axla Rose! Když se na gigantickém pódiu ve tvaru čelenek s blikajícími rohy, které si v místních stáncích koupila nemalá část přihlížejících, poprvé zjevila současná sestava a za salvy pyrotechniky spustila perfektně nazvučenou novinku "Rock Or Burst" ze stejnojmenné desky, ruce fanoušků šly okamžitě nahoru.

Zázrak číslo dvě: Angus Young je i ve svých jedenašedesáti letech při takové síle, že vám jeho hra dává všechno, jen ne smysl. To, jak bezchybně jezdil po krku svého Gibsona a ještě u toho zvládal i svou ikonickou kachní chůzi, kterou se, jen tak mimochodem, naučil od Chucka Berryho, bralo dech znovu a znovu. Young překypoval energií a životem, běhal (!) z pódia na molo a zase zpátky a i přes svou rachitickou postavu působil jako opravdová rocková hvězda. Během více jak dvou hodin toho ze sebe shodil spoustu (kromě obleku také baret nebo kravatu, pomocí níž zahrál sóla v "Sin City"), řetěz si ale pohlídal.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Zázrak číslo tři: A konečně Axl. Muž mnohými považován za hlavního strůjce všeho zla byl navzdory všem očekáváním nejen uspokojivou, ale dokonce i velmi dobrou náhradou za indisponovaného frontmana. Těžko se tomu věří, ale ať už jste o Axlu Roseovi dosud slyšeli cokoliv, v Letňanech se žádná z negativních předpovědí nepotvrdila. Grohlův trůn už minimálně od předcházejícího koncertu ve Vídni nepotřeboval, neboť se jeho nohu podařilo uzavřít do pevné sádry, která mu umožnila chodit bez větších problémů, což rockovému odpichu koncertu velmi pomohlo.

Namísto nenávistných komentářů publikum téměř před každou písní připravoval hláškujícími slogany, podle nichž už většinou nebyl problém poznat, co bude následovat. Největším překvapením však bylo zjištění, že Axl Rose umí zpívat téměř stejně jako Brian Johnson. Nepouštějme se nyní do debaty, kdo z nich vynalezl ječák jako první, že bude ale Axl v řadě písní od původního umělce skoro k nerozeznání, je jistě poznatek, kterému by před koncertem věřil asi málokdo. Ne že by byl Rose zcela bezchybný (zejména v závěru show mu hlas místy ujel do klasických pěveckých manýr, jakými se prezentoval v Pistolích a růžích), v exponovaných refrénech ale šel naplno, a když si setlist vyžádal nějakou méně typickou praha-děčínskou skladbu jako například "High Voltage", dokázal se jí barvou i intenzitou přizpůsobit. Z nejvíce nenáviděného člena výpravy se tak stal někdo, u něhož byste se vůbec nezlobili, kdyby si v přídavku vyměnil "Touch Too Much" za "Paradise City", jen aby to všechno ještě nekončilo.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Blesky, hromy, napětí, výbuchy, sex a rock 'n' roll. O tom všem je muzika AC/DC. A jakkoli se nabízelo, aby volné prostranství s přibližně šedesáti tisíci více či méně fandícími lidmi nabídlo také perfektní vizuální podívanou, o show to bohužel moc nebylo. Spíše se dbalo na to, aby maximálně po dvou méně profláklejších písních přišla vždycky alespoň jedna pořádná hitovka, která to zase nakopne, a tak se postupnou setrvačností jelo až do konce.

Oči si tak nejvíce užily černobíle snímanou "Back In Black", "Hells Bells", v níž se ze střechy pódia snesl a rozhoupal obrovský zvon, "You Shook Me All Night Long", ve které kameramani dali prostor na velkoplošných obrazovkách i sny si plnícím fanouškům, nebo "Whole Lotta Rosie". To se pro změnu na scénu dostala nafukovací kyprá burleska, jejíž živá obdoba a nadprůměrný sexuální výkon se staly inspirací pro její stvoření. Základní set ukončovala prodloužená verze "Let There Be Rock", ve které si Angus Young protáhl sólo na několik dlouhých minut, během nichž mimo jiné stihl i vyjet s koncem mola nad diváky, padnout na zem, točit se v kruhu, hrát u toho a nechat se zasypat tisícovkami konfet. Nádhera.

AC/DC, Letnaňy, Praha, 22.5.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
V přídavku nesměla chybět nezbytná "Highway To Hell" s plameny po celé šíří pódia, pro niž si beztak přijela většina návštěvníků. Takový sborový zpěv hned tak z hlavy nedostanete. V závěrečné "For Those About To Rock (We Salute You)" z pódia střílela i děla, hlavní ale byl obrovský finální ohňostroj, který v monumentálnosti trumfnul i Metalliku nebo Coldplay. Klobouk dolů, něco takového se nevidí každý den. A to ostatně platí i pro celý koncert "Axl/DC" nebo jak vlastně chceme toto muzikantské uskupení nazývat. Co mělo platit za propadák roku, se tak naopak řadí k největším koncertním překvapením sezóny a pověst mu kazí jen kartičky, bez nichž jste si v areálu nekoupili ani vodu a které místo avizovaného zrychlení obsluhy naopak nutily stát kromě front na jídlo také fronty na terminály.

NÁZORY
  • Koncert přesto fenomenální (Jan, 23.05.2016 08:57) Reagovat

    Ať si říká kdo chce, co chce byla to pecka...mělo to šťávu a když jste zavřeli oči, jako by to byli opravdu AC/DC. A ty kokoti, co vraceli lístky vlastně ani nejsou skuteční fandové ejsů.
    Jó, hošani, přišli jste o hodně...ale hlavně že se vaše ego namlsalo.

    • Re: Koncert přesto fenomenální (Axl, 23.05.2016 09:44) Reagovat

      Hele, já tomu vracení lístků rozumím. Já bych ho nevrátil, protože tohle je prostě bomba, ale chápu, když někomu vadí takovéto změny.
      Každopádně AC/DC jsou hlavně o Angusovi. kapela pojede dál, pokud pojede on. Ať už bude zpěvák nebo jiný muzikant jakýkoliv. Axl je čtvrtý zpěvák v řadě.
      AC/DC = Angus... S tím je třeba se smířit.

      • Re: Koncert přesto fenomenální (Jimmy, 23.05.2016 21:35) Reagovat

        Tak tady těžkej nesouhlas.Kapelu dělaj všichni,ale jak si napsal AC/DC=Angus,tak to je,jak mi tady většina pravověrných fans potvrdí,nesmysl.Šedá eminence AC/DC byl vždycky Malcom,ať se ti to líbí nebo ne.

        • Re: Koncert přesto fenomenální (pedes, 24.05.2016 15:23) Reagovat

          Kapelu samozřejmě dělají všichni, nicméně v případě tohoto koncertu se dělal z komára typický český velbloud. Přestali být snad Iron Maiden sami sebou když angažovali Bruce Dikinsona, nebo naopak po jeho odchodu? Přestala být metallica sama sebou když zemřel Cliff Burton, nebo odešel Dave Mustaine nebo Newsted? Jen někteří fandové prostě nemohli spolknout jak obměnu pozic v GNR tak v AC/DC. Každopádně hudba AC/DC je fajn, mám ji moc rád, ale není těžké nahradit zpěváka někým jako je Axl. Axl je muzikant "PE" a pěvecky je zde navíc s BJ určitá spojitost. Každý, kdo znal Riff raff nebo WLR oo GNR tak musel vědět., žeto bude povedená náhrada.

        • Re: Koncert přesto fenomenální (Mr. AC/DC, 27.05.2016 22:20) Reagovat

          Pokud bys byl pravověrný fan, jak se nazýváš, tak bys soulasil, alespoň částečně... Protože Malcom sice vždycky byl šéfem kapely a druhou polovinou srdce kapely (spolus Angusem dávali dohromady celek), ale hlavním frontmanem a poznávací značkou kapely byl vždycky Angus.

          Jak sis sám určitě všimnul, kapela bez Malcolma může fungovat dál (zastoupil ho Stevie), mohla fungovat i bez Davea Evanse, Bona Scotta, Philla Rudda, Simona Wrighta a dalších, nyní funguje bez Briana Johnsona... Ale nikdy by nemohla fungovat bez Anguse!!! Protože by nikdo nedokázal na pódiu to co on, nikdo by nezahrál jeho kytaru, jeho sóla s feelingem, který má jen on!!! Jen on symbolizuje plně tuhle kapelu!

          Takže v podstatě ano, je pravda, že AC/DC = Angus Young, stejně jako např. Black Sabbath = Tony Iommi a ne Ozzy, jak si mnozí mylně myslí... Dokud bude v kapele Angus, stále to budou AC/DC, ať už s ním na pódiu bude stát kdokoliv, bez něj ale není existence AC/DC možná.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- The Atavists vydávají na vinylu album nominované na cenu Anděl, pokřtí ho ve čtvrtek v Café V lese (09.12.2023 16:18)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu