shop.musicserver.cz
Mumford & Sons, Bill Ryder-Jones, O2 arena, Praha, 20.5.2016

Mumfordi po Lucerně převálcovali i O2 arenu

Vydáno: 21.05.2016 17:47 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Poté, co si folk-rocková skupina Mumford & Sons před třemi roky rozebrala pražskou Lucernu, si letos pořadatelé troufli umístit je do naší největší koncertní haly. Kdo by si myslel, že se v ní tahle čtyřka z Londýna ztratí, nemohl by se více mýlit. Marcus a spol. ji převálcovali, jako by se nechumelilo.

Live: Mumford & Sons

support: Bill Ryder-Jones
místo: O2 arena, Praha
datum: 20. května 2016
Fotogalerie

Mumford & Sons, O2 Arena, Praha, 20.5.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Vzhledem k tomu, jakým způsobem to vřelo v sektoru stání a že publiku, jak se posléze ukázalo, stačilo jen opravdu málo k nakopnutí, byl předskokan Bill Ryder-Jones tak trochu zbytečným prvkem. Jeho vystoupení nebyl sice vysloveně propadák, ovšem jeho melancholický a někdy až zbytečně složitý indie folk vůbec nekorespondoval s přímočarostí a energií, s jakou následně nastoupily hlavní hvězdy večera. I publikum tohoto anglického písničkáře přijalo poněkud chladně a rozžhavilo se pouze ve chvíli, kdy se k němu a jeho kapele přidal v písničce "Seabirds" i Marcus Mumford.

Daleko větší haló přišlo pochopitelně ve chvíli, kdy na scénu dovedl své Syny a jejich doprovod, tvořený čtveřicí dalších muzikantů. Ti celou show otevřeli novinkou "Snake Eyes", která byla takovým zahřívacím kolem. Po krátkém pozdravu, v němž Marcus předvedl celkem obstojnou češtinu, ale spustili "Little Lion Man" a v tu chvíli byla celá hala na nohou a to včetně lidí na ochozech a tancovala s kapelou. Nažhavenému publiku stačilo v podstatě hrozně málo - aby Winston Marshall vzal do ruky banjo a kapelu navedl k písničkám z prvních dvou desek, tedy k onomu energickému zemitému folk rocku, který je proslavil.

Mumford & Sons, O2 Arena, Praha, 20.5.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Písničky z nich pochopitelně tvořily hlavní osu celého koncertu a Mumford & Sons mezi ně velmi šikovně zařazovali skladby z nového alba "Wilder Mind". Ačkoli na něm tak moc změnili zvuk, v koncertní podobě to nebylo prakticky znát. Jejich výběrem, vsazením do setlistu a mírně upravenými aranžemi dosáhli toho, že všechny tyto novinky zněly, jakoby k těm starším prostě patřily a koncert jako takový plynul naprosto přirozeně. Pánové zkrátka posluchače vtáhli do svého vystoupení koncertu tak dokonale, že vlastně ani nikdo nepostřehl, kdy vzali do ruky elektrické nástroje a kdy naopak vládli těmi akustickými.

Mumford & Sons, O2 Arena, Praha, 20.5.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Měl-li někdo obavy o to, zda přesunem do velké haly, neutrpí atmosféra koncertu, musel už na to po prvních několika skladbách zapomenout. Vysočanská hala nebyla vyprodaná, z horního ochozu byla například otevřená poměrně malá část, ale bylo to způsobené spíš tím, že lidi na Mumfordech prostě nechtějí sedět. Plocha na stání byla doslova našlapaná, že by tam nepropadl špendlík, a když se Marcus v "Ditmas" prodíral publikem a přitom zpíval, stálo ho to poměrně dost energie. Možná i díky neobsazenému hornímu ochozu O2 areny pak ve výsledku koncert vyzníval mnohem intimněji, než by se mohlo zdát, na čemž měla svůj podíl pochopitelně i kapela samotná.

Jednotliví členové se totiž s publikem bavili, jako by byli v nějakém menším klubu, nebo třeba v Lucerně. Na svůj první koncert u nás mimochodem také zavzpomínali a poměrně vtipným momentem bylo, když začali zjišťovat, odkud pochází publikum, které do pražské haly zavítalo. Největší ohlas neměl, když se Marcus Mumford ptal na Českou republiku, ale když se zeptal, kolik lidí je ze Slovenska. Následná bouřlivá reakce a slabší, přitom stále velmi slyšitelné, pokřiky lidí z Polska, Slovinska, Ruska, Itálie a Španělska ho šokovaly natolik, že nakonec prohlásil, že toto je ta nejmezinárodnější show, jakou dosud zažil. Patrně i díky tomu se toto obecenstvo zařadilo mezi ta nejlepší, jaké jsme zde mohli vidět.

Mumford & Sons, O2 Arena, Praha, 20.5.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Stejně jako u ostatních podobných kapel, není vizuální složka koncertu tím hlavním, ale i v tom uspěli Mumford & Sons na jedničku. Zcela logicky, při show takovéto velikosti, už si nevystačíte s několika bílými bodovkami a je potřeba něco přidat. Anglický kvartet představil dvouúrovňové pódium, kterému jako hlavní prvky vévodila řada ledkových pásů. Ty různými kombinacemi barev a zapínáním skvěle měnily charakter hmoty celé scény. K tomu se navíc přidal velmi slušný světelný park a především několik laserů, které většina diváků vnímala spíše okrajově. Výjimkou byla "Ghosts That We Knew", v níž se obvykle několik málo koncentrovaných paprsků roztříštilo na spoustu drobných, které doslova zalily celou halu. Ve výsledku tak dokonale podtrhly atmosféru téhle písničky, která jakoby se svým klidem odkazovala na skladby dvojice Simon & Garfunkel. Kontrastovala navíc s momentem, kdy se kapela přesunula na velmi malé pódium za pultem zvukaře, kde akusticky na jeden mikrofon odehrála "Timshel" a "Reminder". Bylo jasné, že Mumfordům svědčí velké pódium stejně jako to malé a klidně si mohou troufnout i na open-air koncert.

Mumford & Sons, O2 Arena, Praha, 20.5.2016
© klapper.cz / musicserver.cz
Finále celého koncertu patřilo dvěma coververzím a největšímu hitu kapely. Do setlistu zařadili nejprve Springsteenův hit "I'm On Fire", a pokračovali klasikou The Kinks "You Really Got Me", kde se k Mumfordům připojil předskokan Bill Ryder-Jones. Takto posílení představili asi svoji nejrockovější polohu, jakou u nich mohou jejich fanoušci slyšet. Poté už se dostalo na ten nejočekávanější z hitů - "I Will Wait". Jestli do této doby někdo náhodou ještě nebyl na nohou, pak s prvními údery téhle pecky vstal a pustil se do tance. Když po jejím odehrátí Mumford & Sons opouštěli scénu, vyprovázel je bouřlivý potlesk a řev, který nějaký čas neustával ani po tom, co se rozsvítila světla a spustila reprodukovaná hudba.

Když si člověk vezme, jakým poměrně těžkým způsobem si folk rock u nás prošlapává cestu k českým kapelám a k českým posluchačům, je takto povedený koncert, jaký předvedli Mumford & Sons se svými fanoušky, malým zázrakem. Snad se tímto blýská na lepší, folk rockové časy, o čemž se budeme moci přesvědčit už v listopadu, kdy naší republiku navštíví jejich američtí kolegové - The Lumineers. Budou mít alespoň srovnatelný ohlas?

NÁZORY
  • Byl to skvělý koncert.. ... (Petr, 21.05.2016 21:53) Reagovat

    Byl to skvělý koncert..

  • uau (jarecek, 23.05.2016 07:31) Reagovat

    tak tohodle autora jsem necekal :)

  • nič moc (Milan, 24.05.2016 21:42) Reagovat

    Také gyče a kolovrátčiky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- P!nk si na novou desku pozvala The Lumineers, First Aid Kit i Chrise Stapletona (06.02.2023 13:58)
- The Lumineers ohlašují nový termín pražského koncertu (09.11.2022 19:17)
- Nové desky 2/2022 - od The Lumineers přes Elvise Costella po Dymytry (18.01.2022 08:00)
- The Lumineers vystoupí v Praze. Zaznějí největší hity i nové písně (21.05.2021 17:33)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Billboard zveřejnil žebříček nejúspěšnějších rockových songů dekády. Chybí v něm... rock (02.01.2020 16:18)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu