Buskingem k recyklaci

25.07.2016 18:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Existuje celá řada způsobů, jak podpořit třídění odpadů a recyklaci. Na Colours of Ostrava a Rock for People podpořili projekt ČISTÝ FESTIVAL bezejmenní buskeři i známí interpreti na scéně REC.stage. Hned na úvod je třeba poznamenat, že busking na REC.stage podpořil nejen třídění, ale také zajímavě osvěžil atmosféru dvou největších českých festivalů.

Busking na festivalech pro všechny!

Myšlenka REC.stage je naprosto jednoduchá. Třídíte odpady? Tak si přijďte zahrát na naše festivalové pódium. Máme pro vás bicí, kytary, perkuse, zvukový aparát, světla a zvukaře. Je jen na vás, kolik diváků buskingem přitáhnete a jak velký ohlas bude mít vaše show. Jedno vám ale už nikdo nevezme. Můžete všem říkat, že jste si zahráli vlastní koncert na velkém festivalu!

Reakce návštěvníků, amatérských i profesionálních kapel byla na Rock for People i Colours of Ostrava spontánní a nadšená. Neplánovaná vystoupení mnohdy přilákala davy návštěvníků a známé i náhodně vzniklé hudební seskupení si doslova užívaly bezprostřední kontakt s publikem. Jedinci z davu se navíc nezřídka chopili připravených perkusí nebo kytar a připojili se k muzikantům.

REC.stage tajně představila festivalová esa

Stovky lidí před malé pódium přitáhla Vypsaná fiXa na Rock for People. Márdi hned na začátku zdůraznil, že akusticky odehrají zcela jiný set, než den předtím na jednom z hlavních pódií festivalu. Nadšení davu se pak projevilo především u skladby Lunapark, která byla doplněna obligátním circle pitem. To není nic neobvyklého, pokud zrovna nejste na akustickém buskingovém koncertě. Zcela jiné pojetí koncertu představil Ondřej Ruml. Ten na Colours of Ostrava předvedl neplánovanou one-man show. Jen škoda, že jeho vystoupení v nabitém programu festivalu uniklo velké části návštěvníků.

Naopak neskrývaný zájem lidí na ostravských Colours přitáhla formace, která kromě ostatních muzikantů sdružila Maro Zemana, Davida Stypku a Pavla Sotoniaka. Ti pod hlavičkou hudebního projektu Davida Stypky ve čtvrtek na Czech Stage festival zahájili a v neděli na REC.stage symbolicky ukončili. Improvizovaná kapela použila místo bicí soupravy pouze kachon a během akustického setu doplněného výborným saxofonem předvedla, jak má vypadat pravá pouliční show. Návštěvníci, kteří v tom čase odcházeli z koncertu Passengera, si tak v krátkém čase užili druhou porci skvělé akustické hudby.

Co je REC.stage?

Unikátní festivalová scéna letos díky Samosebou.cz putuje po osmi českých festivalech. Cílem scény je podpořit myšlenku třídění odpadů a recyklace v rámci projektu ČISTÝ FESTIVAL. Na pouhých 25 čtverečních metrech najdete pódium ve stylu newyorské ulice a kompletní nástrojovou aparaturu potřebnou k akustickému koncertu. Pódium je otevřeno všem návštěvníkům, kteří třídí odpady. Ti mohou předvést vlastní hudební show a získat ihned po skončení audio a video nahrávku na USB disku.

Thom Artway recykloval na Colours s jednou z fanynek

Scéna REC.stage cestuje po českých festivalech už od června. Nejbližšími zastávkami bude Benátská! v Liberci a Sázavafest ve Světlé nad Sázavou. Na obou festivalech budou headlinery Thom Artway a Pekař. Ti zatím sklízeli na Colours of Ostrava a Rock for People největší ovace.

Zatímco k Pekařovi se na Rock for People neplánovaně přidal Kuba Ryba, Thom Artway měl na pódiu na Colours hudební doprovod v podobě jedné z fanynek. Ta se k překvapení všech chopila tamburíny a trochu mimo rytmus doprovodila Tomáše při skladbě I Have No Inspiration. Thom to glosoval se značným nadhledem: "Slečna, která se ke mně přidala, byla úplně vedle. Ale právě proto, že byla vedle, jsem recykloval svoji skladbu. Takže všechno bylo nakonec v naprostém pořádku, přestože ta písnička zní normálně trochu jinak.

TIP

Připojte se na Facebook Čistého festivalu, ať vám neuniknou plánované i neplánované koncerty na REC.stage!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY