Milan Áda si vydáním CD splnil sen. "Dopisy" si rádi přečtete i poslechnete

17.06.2016 14:20 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Milan Áda si konečně splnil sen. Písničky, které roky psal do šuplíku, jsou konečně nahrány na regulérní album a poslány mezi folkumilovné fanoušky. Podílelo se na něm mnoho osobností scény a daly mu výslednou, velmi příjemnou formu. Možná i vy byste si měli vytáhnout "Dopisy" ze své schránky.
7/10

Milan Áda - Dopisy

Skladby: Tanečnice, Budík na pátou, Fata Morgana, Polní, Hodina dospělosti, Zase, Obrázky v kalužinách, Žulový monolit, Slzičky Panny Marie, Inzertní zpráva, Noční, Dopisy
Vydáno: 02.05.2016
Celkový čas: 44:02
Vydavatel: FOLK ŽIJE!
Hudba má mnoho funkcí a možností. Jednou z nich je i schopnost plnit si své sny. Pro někoho to jsou plné fotbalové stadiony a miliony prodaných nosičů, jiným stačí i pouhá možnost vydat své písně na hudebním nosiči.

Na ni čekal Milan Áda několik desítek let. Výchozím bodem se pro něj stalo demo "Šestistrunná psaní", které obsahovalo dvacet čtyři skladeb napsaných v období let 1985-1996. Vrchními hybateli celého projektu se v roce 2015 stali Miloš Dvořáček a Petrové Novotný a Michal. Na desku bylo nahráno dohromady tucet písní a na první poslech je z ní patrno několik faktorů.

Není to klasická spotřební nahrávka. Z každého tónu i akordu je cítit promyšlenost, nic není spíchnuto horkou jehlou, ale vše vyplynulo z mnoha hodin zkoušení a cizelování. Jednotlivé aranže dodávají vyzněním písní a hlavně jejich textům ty správné nálady. Nechybí ani přesné vytipování toho, jaké party má kdo nazpívat, kam se hodí spíš ženský hlas a kam mužský.

Minirozhovor s Milanem Ádou

Kdybyste měl sám sebe charakterizovat posluchačům, co by u popisku vašeho jména nesmělo chybět?

Nevím, snad člověk, který miluje hudbu, literaturu, hory, tramping a své přátele.

Ze sleevenote v CD je patrné, že lásku k hudbě ve vás zažehli Greenhorns, co však bylo dál?

Když jsem se na střední škole zmohl na kytaru, tak v prvé řadě bolavé lámání neohebných prstů, zároveň i postupné rozšiřování hudebních obzorů - od prvotních Greenhornů k Hoboes, přes trampskou a countryovou scénu v čele s Poutníky k folkové a rockové muzice. Nikdy jsem nebyl žánrově vyhraněný, poslouchám a hraju to, co se mi líbí a co mne osloví. Vlastní písničky pak přicházely na svět mimoděk, neplánovaně, jako projev jakési reflexe. V polovině devadesátých let, tj. před nahráním demosnímku "Šestistrunná psaní", jich odpočívalo v zásuvce něco přes padesát.

Na albu máte mnoho hostů, nejzásadnější stopu však na něm nechal Petr Novotný. Proč zrovna on?

Domnívám se, že Petr Novotný se mého alba ujal proto, že jej zaujalo a oslovilo. Jsme vrstevníky, některé pocity vyjádřené v písních byly nejen mými, nýbrž i Petrovými prožitky. Postupem času jsem stále více zjišťoval, že máme na mnoho věcí týkajících se alba totožný náhled. Mnohdy nebylo zapotřebí vysvětlování a domlouvání se, oba jsme směřovali k témuž cíli. Petrova zainteresovanost na albu tak přirozeně rostla a odrazila se i v míře využití jeho multiinstrumentálních schopností včetně jeho pěveckého příspěvku.

Jakým způsobem jste dohadovali aranže jednotlivých písní?

Porozuměli jsme si i v představách o aranžích, v některých písních mě Petr zaskočil tím, co na základě naší diskuze a výsledného konsensu vymyslel - vystihl dokonale tvar, o nějž bych usiloval, kdybych byl hudebníkem jeho úrovně. Petr porozuměl nejen mým představám, především porozuměl mým písním. Kupříkladu vzájemné prolínání se sedmi baskytarových stop v písničce "Noční" mi připadá nejen opravdu noční, ale - mám-li být upřímný - i geniální. Výsledná podoba aranží vznikala samozřejmě i ve vzájemné komunikaci s ostatními skvělými muzikanty podílejícími se na nahrávkách. Hledání výsledného tvaru, společné rozvíjení a obohacování písní a obohacování se hudbou druhých byly nádhernými a nezapomenutelnými okamžiky.

Z mužů na něm zpívá i Ivan Němec. Kdy tedy bylo jasné, že bude znít jeho hlas a kdy Petra Novotného?

O mužské pěvecké party jsem požádal Petra a Ivana, s nímž mě Petr seznámil. Oba mají přirozený civilní projev, jejž jsem k písničkám hledal. Při dělbě partů jsem vycházel z obsahu písní, pro některé se mi zdál být vhodnějším interpretem Petr, pro jiné Ivan. Oba s mou představou souhlasili, za což jsem jim vděčný.

Na jakém základě jste se rozhodli dát ženský pěvecký part mladé Zuzce Mimrové?

Zuzku mi doporučil opět Petr, její projev se mně velmi zamlouval, navíc mi připomínala zpívající kolegyni z demosnímku, a to jak hlasem, tak i věkem, jenž odpovídal textům. Byla to výborná volba, jsem moc rád, že Zuzka naši nabídku přijala.

Bude možné si písně z desky někde poslechnout naživo?

CD "Dopisy" vzniklo jako studiový projet, tedy bez zázemí vlastní kapely nebo stálého doprovodného muzikanta a zpěvačky. Pokud si Zuzka některé písničky - kupříkladu "Hodinu dospělosti" a "Obrázky v kalužinách" - zařadí do svého repertoáru, pak je posluchači uslyší naživo na koncertech skupiny Marien.

I když celou nahrávku spojuje folkový žánr, nechybí výlety do jiných hudebních oblastí. "Budík na pátou" nás zavede do jazzu a swingu, "Inzertní zpráva" ve svém závěru je zase plnokrevný bigbít. Působí skvěle kontrastně proti předchozí duchovně laděné "Slzičky Panny Marie". Jinak je zde hojně přítomna pro folkovou muziku tak vlastní křehkost a romantika, do které se skvěle hodí i texty, které mají v sobě výpovědní hodnotu a nejsou plytkou vatou.

Velmi příjemně k sobě ladí i hlasy hlavních zpěváků Petra Novotného a Zuzky Mimrové. Mladá zpěvačka dostala na starost téměř všechny ženské party a působí velmi svěže a jako nádherný protiklad chlapských zkušených bardů (vedle Petra Novotného na desce zpívá i sám autor Milan Áda a Ivan Němec). Zaujmou i její krásné feelingy. Petr Novotný byl zase hlavním architektem nahrávky. Mimo zpěvu právě on nahrál v českobudějovickém MK Production studiu většinu nástrojů a dodal písním aranže.

Nedá se říci, že by deska na první poslech působila tolik hitově jako alba Marien "Ze skla" a "Krajina v Tobě" nebo lidově jako "Před odletem" Bujabézy. Je třeba ji poslechnout víckrát, zato však se s ní budete časem neradi loučit a přecházet k novějším nahrávkám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY