Avatar nahráli temnou bajku "Feathers & Flesh"

18.05.2016 16:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Švédská göteborgská scéna dala světu mnoho metalových hvězd. V poslední letech se mezi ně řadí i úderka Avatar. Formace, které vévodí charismatický klaun Johannes Eckerström, nyní přichází s koncepčním a trochu experimentálním albem "Feathers & Flesh".
8/10

Avatar - Feathers & Flesh

Skladby: Regret, House Of Eternal Hunt, The Eagle Has Landed, New Land, Tooth, Beak & Claw, For The Swarm, Fiddler’s Farewell, One More Hill, Black Waters, Night Never Ending, Pray The Sun Away, When The Snow Lies Red, Raven Wine, Sky Burial,
Vydáno: 13.5.2016
Celkový čas: 63:26
Vydavatel: Sony Music
Avatar umí překvapovat, umí bavit a hlavně umí nahrávat skvělé desky. Šesté album "Feathers & Flesh" na tomto trendu švédských cirkusáků nic nezměnilo a opět se dočkáváme změny ve stylu i formátu nahrávky. Novinka "Feathers & Flesh" je totiž jejich prvním koncepčním pokusem. Navíc ho pojali jako bajku na motivy života hlavního bosse skupiny Johannese Eckerströma.

Avatar jsou známí tím, že odmítají zvukové kejkle ve studiu a svá díla nahrávají v co nejautentičtější podobě. Ve výsledku je to cítit. Zvuk je syrový, masivní a živelně kousavý. Posluchači se zařízne pod kůži až nebezpečně snadno. S epičtějším předchůdcem "Hail The Apocalypse" je to však to jediné, co obě desky pojí. Novinka vyměnila industriální, až kýčovitý obraz stojící na úderných, zapamatovatelných refrénech za kompozičně propracované a strukturou překvapivé skladby plné hudebních zvratů a tempových změn. Téměř žádná z písní také nepodlézá délku čtyř minut a celková stopáž přesahuje jednu hodinu. Avatar se prostě s novinkou vydali na nejistou cestu vyžadující velkou odvahu.

Ještě před jejím vydáním švédští kovotepci vyslali na průzkum hned několik singlů a své fanoušky pozvolna zásobovali novým materiálem. Prvním singlem rozhodně překvapili, když zvolili skladbu "For The Swarm", připomínající svou strojovou rytmikou System Of A Down. Ta se ovšem ze zbytku desky zcela vymyká a reprezentativnějším kouskem byla až výborná pecka "The Eagle Has Landed", nejsilnější zářez na nové kolekci. Té sekunduje progresivní lahůdka "Tooth, Beak & Claw" s famózními kytarami a svéhlavým vokálem Johannese Eckerströma i emotivní "When The Snow Lies Red" se skvěle načasovaným sborovým řevem. Milovníci klasického metalu nepochybně ocení další ze singlů "House Of Eternal Hunt", který je poctou tradičnímu hard & heavy.

Překvapivým momentem je i asi nejpomalejší píseň Avatar vůbec "Fiddlers Farewell". Rytmika, jinak dominantní prvek hudby švédských metalistů, tu hraje pouze doprovodnou roli, v čele je naopak melodický, až popový vokál Eckerströma. Pro kapelu nezvyklá poloha však zafungovala a z ponuré balady je jeden z vrcholů alba. Stejně tak jižanským rockem okořeněná píseň "Black Water" s charakteristickým zvukem kytar.

I přes svou pestrost nepůsobí "Feathers & Flesh" roztříštěně. Naopak. Album sice nabízí mnoho žánrových odboček a každá skladba má svůj charakteristický feeling, ale i díky zkušené producentce Sylvii Massy je kompaktní. Avatar se předvedli jako mistrní skladatelé, kteří umí pracovat s hudbou jako takovou a nedrží je úzké mantinely jednoho žánru. Stále jde o metal, ale prezentovaný v těch nejrozmanitějších odstínech.

Avatar se v České republice objevili naposledy během turné k minulé nahrávce "Hail The Apocalypse", a to v prosinci 2014, kde sehráli nezapomenutelný koncert v maličkém klubu Modrá Vopice. Ani tenkrát naši zemičku nemine velké evropské turné na podporu šestého počinu. Tentokrát se však švédská parta zastaví 13. června v mnohem větším klubu Futurum v Praze, kde nepochybně potvrdí status rostoucích hvězd evropské metalové scény.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY