shop.musicserver.cz

Manu Chao na frekvenci Radia Bemba

Vydáno: 20.09.2002 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kdo se v květnu nedostal na pražský koncert Manu Chaa a skupiny Radio Bemba, má nyní jedinečnou šanci poslechnout si je naživo alespoň na CD s názvem "Radio Bemba Sound System". A ti, kteří tam byli, si určitě rádi vzpomenou na divoký hudební cirkus, který tam tento hudební světoběžník předvedl.

8/10

Manu Chao - Radio Bemba Sound System

Celkový čas: 64:25

Vydavatel: EMI

Není těžké se zamilovat do hudby Manu Chaa. Jako prvotřídní kuchař vybírá ty nejlepší přísady z hudby celého světa. Kuchtí z nich dort o stovkách chutí, ale nebojte se, břicho vás z něho bolet nebude. To spíš nohy, protože kdo zůstane u jeho hudby sedět, tak ten si nejspíš sedí na uších. Po dvou veleúspěšných studiových albech vydává Manu Chao v těchto dnech koncertní záznam.

Manu Chao (ročník 1961) začínal v rockabilly skupině Les Hot Pans, pak si zamiloval The Clash a s bratrancem založil punkovou kapelu Mano Negra. Jméno si vypůjčili od levicové teroristické organizace a jejich hudba kombinující lidovou španělskou i francouzskou hudbu s říznými kytarami, neměla do terorismu daleko. Vydali tři úspěšná alba a cestovali po celém světě. Na jednom koncertním turné objevil Manu Chao sílu latinské hudby a rozhodl se, že více než elektrická kytara mu sedí akustická. Ve Španělsku založil kapelu Radio Bemba, do které později přetáhl i některé členy z Mano Negra. S nimi natočil úspěšná alba "Clandestino" a "Proxima Estacion: Esperanza", která vyšla pod jeho jménem. Obou se po celém světě prodaly miliony kusů, poslední dokonce minulý rok několik týdnů vedlo evropský albový žebříček. Desky točí Manu Chao vynikající, hlavní pro něj ale vždy byly koncerty.

Manu Chao miluje hraní před živým publikem a vůbec mu nevadí cestování, ba právě naopak. (Kdysi řekl, že "hraní hudby je jen pouhá výmluva pro cestování".) Tvrdí, že si svoje nahrávací studio vozí na cesty s sebou a že v cizích zemích vstřebává podněty z lokálních hudebních žánrů. Jeho "globalizovaná" world music nemusí ortodoxním fanouškům etnické hudby zrovna sedět, každopádně Manu Chao je v současnosti jeden z mála celosvětově populárních zpěváků, který nezpívá anglicky. A že to vůbec nevadí, dokázal například koncem června na festivalu v anglickém Glastonbury, kde vystoupil na hlavním pódiu, navíc den po vítězství brazilských fotbalistů na světovém šampionátu. Bláznivá oslava (Manu zásadně vystupuje v brazilském fotbalovém dresu) prý patřila k vrcholům hvězdně obsazeného festivalu.

Manu Chao se v doprovodu Radio Bemba Sound System na koncertním pódiu mění v živel a recenzované CD to potvrzuje. Najdete na něm zběsilý mix, ve kterém se do stopáže 65 minut vešlo 29 písní. Fragmenty skladeb se střídají v rychlém sledu, prolínají se a někdy se už zahraný refrén nebo motiv vynoří za pár minut znovu (v začátku třeba "Welcome To Tijuana"). Celosvětovému hitu "Bongo Bong" Manu Chao věnuje sotva minutu a jde dál. Často máte sami chuť vykřiknout "Que paso?" (co se děje?), ostatně tak Manu komentuje několikrát koncert sám. Je to hudební jízda ve velkém tempu, písně jsou v porovnání s deskami mnohem rychlejší - větší prostor dostávají perkusionisté a někdy celá kapela sklouzne do spontánního zrychlujícího se šramlu. Skladby ze dvou studiových desek Manu Chaa doplňují ještě čtyři písně z repertoáru Mano Negra. Transformace z punkového revolucionáře na tuláka s kytarou, kterou Chao prodělal mezi poslední deskou Mano Negra a svým prvním sólovým albem, ale na živém koncertu není výrazněji slyšet. Anarchistický etno-punk jeho první formace si podává ruku s rockabilly, raggae, ska, nebo rychlou salsou. Víc ryčné kytary ala Clash než akustická španělka z "Clandestino", "Radio Bemba Sound System" připomene asi nejvíce "In The Hell Of Patchinko", tedy poslední (a také živou) desku Mano Negra. Je pravda, že některé intimnější skladby v ryčném proudu ztrácejí svoji sílu (milostná "El Viento") a chybí i spousta výrazných písní z Manova repertoáru ("Gustas Tu", "Luna Y Sol "), to ale vůbec nevadí, protože to hlavní je roztancovat publikum, a to se mu stoprocentně daří.

Manu Chao zpívá jako o život, až se divím, že tak rychlé tempo vydrží. Na pražském koncertě dostal mnohem větší prostor Gambeat, černý rastaman, který vnáší do hudby silný vliv jamajského reggae nebo hip hopu. Na živém albu ho uslyšíme třeba v "Mr Bobby" - což je píseň věnovaná Bobu Marleymu (o němž Manu Chao tvrdí, že je jeho velký učitel). Jemný odstín melancholie z albové verze ("Hey Bobby Marley, sing something to me/ this world has gone crazy, it is an emergency") je na pódiu pryč. Fantaskní pokřik "Bobby Marley is in da house" zahájí další divokou smršť, která se zastaví až s dalším hitem "Clandestino", který Manu hraje na akustickou kytaru. Následují dvě latinskoamerické vložky s výraznou španělkou, ale trvá to jen malou chvíli, než v "Mala Vida" vystřídá akustickou kytaru elektrika a hudba se znovu drasticky zrychluje. Hudebníci z Radio Bemba prý nemají příliš v oblibě zkoušky, to si prý raději vyjdou jen tak zahrát do ulic. Společné hraní kapelu obrovsky baví, radost z hudby tryská z každého tónu. Kdo viděl Radio Bemba na vlastní oči, potvrdí že Manu působí na pódiu jako krotitel divokých zvířat (tedy hlavně perkusionistů a trumpetistů. Na pražském koncertě jsem napočítal na podiu až deset hudebníků). Skupina je ale po tolika koncertech maximálně sehraná a působí jako dobře seřízený stroj, který ale nezadřou spontánní jamy. Jako důkaz dvě skladby nazvané "Pinocchio".

Radio Bemba Sound System je hudební i jazykový Babylon. Jazykový protože Manu střídá španělštinu, francouzštinu, portugalštinu i angličtinu. A proč hudební je nasnadě. Skupina svoje koncerty koncipuje jako vysílání pirátské stanice s názvem Radio Bemba. Známe to už z desky "Clandestino", kde útržky rozhlasového vysílání v nejrůznějších jazycích tvořily mezery mezi skladbami. Z bookletu se bohužel nedozvíte, kdy a kde byl záznam pořízen a nenajdete tam ani jména hudebníků. Ale co, to je "anarchie", která k němu prostě patří. Místo toho je v bookletu seznam míst, kam Manu se svojí kapelou za poslední tři roky zavítali. Od Latinské Ameriky, přes Evropu až po Japonska, tomu říkám opravdová world music! Živé CD "Radio Bemba" je zážitek, ale koncertu se nevyrovná. Přesto ukazuje trochu jinou tvář Manu Chaa než známe ze studiových alb.

NÁZORY
  • Jsem lapen ! (David Macků, 20.09.2002 09:57) Reagovat

    Nedá se nic dělat, něco podobného se mi už dlouho nestalo, Manu Chao jsem asi nikdy neslyšel, ale poté, co jsem četl nadšené recenze na jeho koncert a ještě lepší článek, k němuž píšu nyní příspěvek (tj. reakci na vydání jeho aktuálního živáku) budu si to muset brzy pořídit. Zní to jen z těch řádků úžasně a vše nasvědčuje tomu, že to bude parádní zábava.

  • Que paso?! (space.lemon, 22.04.2006 13:44) Reagovat

    Tohle se mi (na musicserveru) moc často nestává, ale fakt - 8/10 je MÁLO!!! Málo, málo, prostě málo, zu wenig! Sám bych tomu nevěřil, ale tohle je jízda jízd! Uf... dojezd bude dlouhý...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Hudebníci z celého světa předělali "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" od U2. Připojil se i Daniel Lanois (06.09.2022 10:17)
- Naživo: Muse, Bastille, Editors i John Newman zbourali Sziget (20.08.2016 09:05)
- Již za tři týdny se uskuteční slovenský multižánrový festival Bažant Pohoda (17.06.2015 10:40)
- Slovenský festival Bažant Pohoda letos přiveze Björk, Young Fathers, Die Antwoord a mnoho dalších jmen (27.04.2015 13:45)
- Naživo: Rozeskákaného Manu Chaa na Rock for People nezastavila ani letící lahev (04.07.2014 19:07)
- Recenze: Tu eres fantástico, Manuel! (23.11.2009 05:00)
- Nové desky pro 38. týden (20.09.2009 05:00)
- Manu Chao a Radio Bemba nachystali živák (11.09.2009 11:46)
- Makrorecenze: Makrorecenze "La Radiolina" Manu Chaa (19.10.2007 13:00)
- Recenze: Tranzistorák nabitý energií (21.09.2007 12:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu