Drake ovládl americké singly i desky s rekordními čísly

10.05.2016 08:15 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Kanadský rapper a zpěvák Drake v USA prodal 852 tisíc kusů nové studiovky "Views" a zároveň stanovil nový rekord streamů skladeb z alba: 245 milionů. Streamy zajistily i umístění v singlové hitparádě, kde ze sta položek patřilo Drakeovi rekordních 20, včetně té nejvyšší, když "One Dance" zvítězilo.
Drake - One Dance
© facebook interpreta
SINGLY - Juchů, je to tady. Drake konečně získává svůj vlastní #1 hit. Předtím byl zlatý pouze díky Rihanně, na "What's My Name?" a "Work". S vlastními singly "Hotline Bling" a "Best I Ever Had" byl dvakrát stříbrný, přičemž prvně jmenovaný by zlata dosáhl, kdyby neměl v klíčový týden Apple Music exkluzivitu.

Poprvé tedy svého zlata dosahuje s "One Dance", čímž zajistil i triumf v podstatě neznámým hostům WizKidovi a Kyle. Prvenství si zajistil 160 tisíci downloadů (+32 %), 37,4 miliony streamů (+41 %) a 87 miliony rádiových impresí (+25 %.)

Aby toho nebylo málo, podařilo se mu v uplynulém týdnu ještě něco bezprecedentního: v Hot 100 se umístil s celkem 20 singly. Možná si pamatujete, že Beyoncé posledně překonala rekord žen s 12 simultánními hity a že absolutní rekord držel Justin Bieber s 17 skladbami.

Drake teď hranici posunul zase o něco dál a v žebříčku tak každá pátá skladba byla s ním. Navíc, 16 z 20 skladeb se v žebříčku objevilo nově a celkem tak už má 123 Hot 100 hitů. Více už má pouze Glee (207) a Lil Wayne (130). Wayne však na pouze 35 % z nich vystupuje jako hlavní interpret, zatímco Drizzy na 63 %.

Desiigner s "Pandou" tak byl poražen, přestože měl track opět 37 milionů streamů. Rozhodly především downloady, kde nestačil se 102 tisíci.

Lukas Graham s "7 Years" zůstali bronzoví a udrželi vedení v rádiích. Mike Posner se posunul na čtyřku a ovládl mainstreamová rádia, jinak řečeno, nově tedy vede žebříček Pop Songs. "Work From Home" přeskočil "Work" a stal se tak prvním Top 5 hitem Fifth Harmony.

Na sedmičku vystřelili po debutu trochu podivného videa The Chainsmokers a Daya s "Don't Let Me Down". Taneční duo předtím dosáhlo šestky s "Roses". Osmý byl Zayn a desátý Justin Bieber.

Nejvyšší novinku najdeme ještě v první desítce, Calvin Harris a Rihanna odstartovali na devítce. "This Is What You Came For" bylo se 123 tisíci bronzové mezi downloady. Myslíte, že z toho bude druhé "We Found Love"?

    Top 10 - singly:
  1. Drake - One Dance feat. WizKid & Kyla
  2. Desiigner - Panda
  3. Lukas Graham - 7 Years
  4. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  5. Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
  6. Rihanna feat. Drake - Work
  7. The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
  8. Zayn Malik - Pillowtalk
  9.  N Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
  10. Justin Bieber - Love Yourself

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Drake - Views
© facebook interpreta
DESKY - Drakeovy desky dlouhodobě patří mezi bestsellery. Kanaďanovi se se studiovkami, na kterých kombinuje strhující pecky s ukolébavkami, daří i v USA. Dosud všechny tři řadovky dosáhly zlata, stejně jako komerční mixtapy "If You're Reading This It's Too Late" a "What A Time To Be Alive" s Futurem . No, a novinka "Views" si vedla úplně stejně dobře.

Navíc, 852 tisíc je rapperův vůbec nejlepší rapperův výsledek. První týden přitom deska byla dostupná pouze u jablíček: ke koupi na iTunes a ke streamu na Apple Music. Samozřejmě to je dosud největší start roku, a rovnou nejlepší mužský start od tři roky starého "The 20/20 Experience" Justina Timberlakea. V mezidobí prodaly více už jen Taylor Swift a Adele.

V čem však nastavil nová měřítka, jsou streamy. Skladby z alba totiž zaznamenaly šílených 245,1 milionů přehrání, na ostatních službách jako Spotify přitom byly dostupné pouze singly. Více než dvojnásobně tak překonal dosavadní čerstvý rekord: "Lemonade" Beyoncé mělo 115,2 milionů streamů.

Streamy jednotlivých skladeb se nyní do pořadí Billlboard 200 počítají v poměru 1 ku 1500 a ze 245 mega tak bylo 163 tisíc jednotek. Spolu s downloady skladeb (ty v poměru 1 ku 10) z toho nakonec bylo 1,04 milionů jednotek.

Beyoncé po týdnu spadla na stříbro, i když jen s polovičním propadem. Stejně ztratil Princův "Purple Rain", a zopakoval bronz, když "The Very Best Of" spadlo za něj.

Další novinku najdeme za Rihannou na šestce. Rob Zombie si pro svou novou sólovku opět vybral krkolomný název: "Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser". Přineslo mu to šesté Top 10 umístění z šesti pokusů. Za ním se umístila 58. kompilace "Now!".

    Top 10 - alba:
  1.  N Drake - Views (1,04 milionu jednotek)
  2. Beyoncé - Lemonade (321 tisíc jednotek, -51 %)
  3. Prince - Purple Rain (75, -50 %)
  4. Prince - The Very Best Of Prince (70, -82 %)
  5. Rihanna - ANTI (51, +1 %)
  6.  N Rob Zombie - Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser (41)
  7.  N Různí - Now That's What I Call Music! 58(37)
  8. Chris Stapleton - Traveller (31, -3 %)
  9. Justin Bieber - Purpose (29, -7 %)
  10. Adele - 25 (28, +10 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY