Pět důvodů, proč letos zavítat na festival Fingers Up

06.05.2016 08:20 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Byli jsme se podívat na tiskovou konferenci k šestému ročníku mohelnické hudební přehlídky Fingers Up a máme pro vás spoustu dojmů. Kdo přijede, jaké novinky nás čekají a proč se o festivalu mluví v takových superlativech, se vám pokusí přiblížit následující text.
Důvod první - Jídlo

Jestli v létě podobně jako my trávíte každý víkend někde na fesťáku, určitě už se vám zajídají všechny ty klobásy, hamburgery, nudle a trdelník. Nic proti nim, ke slunečnému počasí a pohodové muzice určitě patří a i na Fingers Up je určitě najdete, organizátorům i návštěvníkům se ale už loni osvědčilo namíchat festivalovou klasiku i s méně tradičními pokrmy a pokud si ze slaných, sladkých, smažených i zdravých jídel nevyberete ve stáncích, můžete se zastavit v restauraci přímo vedle areálu, kde vám udělají třeba vývar nebo poctivou svíčkovou se šesti.

Důvod druhý - Kapely

Ať chcete nebo ne, festival stojí a padá na kapelách, které svým příznivcům vozí. Po loňském restartu a navázání spolupráce s Fource Entertainment pořadatelé i tentokrát chtějí sázet hlavně na indie-rockové, synthpopové či alternativní kapely a tak se po loňsku, kdy se svými drtivými sety zazářili The Wombats, Kensington, Bilderbuch, nebo nenápadný objev Fickle Friends, můžete těšit na další mladé talenty, o kterých se v kuloárech mluví jako o příštích velkých hvězdách.

Nejjasněji v tuto chvíli zatím září birminghamští indie-rockeři Swim Deep, které si určitě pamatujete z hradeckého Rock For People a pokud ne, dostatek argumentů, proč je třeba je vidět, nabízí recenze Simony Knotkové, která o nich básní už nějaký ten pátek a kolega Malar souhlasně přikyvuje. Povědomé by vám mělo být i jméno Holy Esque, kteří po řadě showcaseových setů na největších evropských festivalech konečně vydali prvotinu "At Hope's Ravine", s níž se v Morava campu představí. Po letošní sezóně se hodně bude mluvit i o nizozemských My Baby, kteří sice zatím slavní příliš nejsou, ale najdete je v line-upech tolika velkých festivalů, že se to jistě brzy změní. Velký otazník visí tak nad polskými synthpopaři Kamp!, kteří mohou překvapit podobně jako loni Bilderbuch. A zapomenout určitě nesmíme na radostnou kytarovku Pleasure House, kterou budou fanoušci indie milovat po prvním poslechu jejich vzdušného singlu "Sunrise".

Z domácí scény sice vypadají Tatabojs a PSH jako největší lákadla, jak ale prozradili organizátoři během tiskové konference, je jejich cílem dovážet i méně nápadná, ale o to kvalitnější jména, která budou souznít s celkovým konceptem festivalu. I proto se pro velký úspěch vrací olomoučtí rodáci No Distance Paradise, s novou deskou se pochlubí We On The Moon či Smrtislav, chybět nebudou chválení elektronici z VR/Nobody, post-punkoví Luno či Klara., která své nadšení z účasti dávala najevo i během konference. Aby byl výčet kompletní, zmíníme ještě VOODOOYOUDO, Alyaz, Chef3000, Kaye či slovenské NVMERI. Finální ale line-up ještě údajně není a bude zajímavé sledovat, s jakými trumfy se ještě organizátoři vytasí.

Důvod třetí - Zážitky a doprovodné aktivity

Dobrý festival nestojí jen na jménech, ale na kompletním servisu. A areál Morava Campu nabízí opravdu všechno. Místo v útulných dřevěných chatkách už sice nekoupíte, protože jsou dávno vyprodány, i letos by ale neměl být problém nastěhovat se do párty kempu v případě, že chcete pařit nonstop nebo naopak do klidného stanového městečka v přilehlém lesíku, kde vás od nerušeného snění nebude nic rušit. Sportovní vyžítí a obecně zážitky nestojící jen na hudbě hodnotí organizátoři jako jeden z největších kladů loňského ročníku a rozhodně v nich chtějí pokračovat. Vloni jste se mohli projet na longboardu, procházet se po laně, zahrát si ping-pong, obří stolní fotbálek s lidmi místo panáčků nebo se účastnit třeba přednášky S Embéčkem kolem světa, letos by to mělo vypadat podobně. Velkou novinkou navíc budou bankomaty a bezkontaktní náramky, s nimiž budete moci platit podobně rychle jako na Szigetu či Lollapallooze.

Důvod čtvrtý - Atmosféra a publikum

Na málokterém fesťáku zažijete takový pocit spiklenectví jako právě na Fingers Up. Pořadatelé mají jasně definovanou cílovou skupinu a nejen z dramaturgie poznáte, že ví, pro koho to všechno dělají. Je-li vám pod čtyřicet, jste nebo brzy budete vysokoškolsky vzdělaní, pro informace si chodíte hlavně na sociální sítě a místo mainstreamu dáváte přednost nezávislým a mladým kapelám, které se na stadiony teprve chystají, jste tady správně. A pokud se jezdíte na festivaly seznamovat s novými lidmi, i letos si můžete šance úspěchu zvýšit tématickým náramkem, který prozradí, zda hledáte jen kamaráda nebo třeba i něco víc. Hlavní pořadatel Petr Elgner se v prezentaci podělil i o přání vytvořit z Fingers Up festival, ke kterému si vytvoříte vztah, jezdíte na něj pravidelně a lístky kupujete i bez znalosti line-upu, protože víte, že se na organizátory můžete spolehnout a nepříjemná překvapení vás nečekají.

Důvod pátý - Bazén

A nakonec to nejlepší. Ať jste se loni podívali do reportáží v médiích, na komentáře fanoušků na Facebooku nebo se prostě jen bavili s těmi, kteří se do Mohelnice na víkend sjeli ze všech koutů země, o ničem jiném se nemluvilo tolik jako úžasném bazénu přímo mezi dvěma hlavními pódii. V bezmála čtyřiceti stupních, které loni panovaly, totiž jen těžko mohlo něco nadchnout více, než si v pauze mezi dvěma koncerty zablbnout ve vodě. Letní pohoda ve své nejčistší podobě.

Takový je Fingers Up. Festival, o němž se sice zatím neví tolik, kolik je k využítí jeho plného potenciálu potřeba, ale který za pouhou pětistovku nabízí tolik zábavy a zážitků, že v poměru cena/výkon vlastně nemá konkurenci. Tak vezměte kámoše a toho 8. a 9. července si na něj do Mohelnice u Olomouce zajeďte. Nebudete litovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY