Půl milionů Američanů si již stačilo vychutnat limonádu namíchanou Beyoncé

03.05.2016 21:21 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Těžko říct, co je největším tématem amerických žebříčků přelomu května: jestli rapové zjevení Desiigner v singlech, novinka Beyoncé v deskách nebo vlna Prince, která zasáhla obě pořadí. "Lemonade" každopádně odstartovalo na zlatě a Beyoncé jako jediná v historii dosáhla zlata s prvními šesti deskami.
Desiigner - Panda
© facebook interpreta
SINGLY - Co přijde dřív? Klip k "Pandě", nebo konec její vlády? Rapper Desiigner si zatím bez klipu vystačí, naopak streamy ještě o 5 % narostly, na 36,6 milionů, a dvě třetiny jeho výkonu (ve vzorci pro Hot 100) tvoří právě přehrání. Ale daří se i ve zbylých měřítkách: v rádiích si polepšil o 19 % na 51 milionů impresí a downloadů měl solidních 102 tisíc, i když o 10 % méně.

Stříbrný už však je Drake s "One Dance". Ten už je první třeba v Británii, dokonce s rekordem přehrání. V USA zaznamenal 26,4 milionů streamů (+10 %), 121 tisíc downloadů (+43 %) a 69 milionů rádiových impresí (+40 %, Airplay Gainer).

Kanadský rapper tak bude mít opět šanci získat svůj první vlastní #1 hit: u "Hotline Bling" si nechal vítězství ujít kvůli exkluzivitě na Apple Music (v dalším týdnu, kdy už byl dostupný jinde, totiž přišla Adele a Justin Bieber). Předtím byl ještě stříbrný s "Best I Ever Had". Zlato na featuringu má s Rihannou díky "What's My Name?" a "Work", které tento týden najdeme na šestce.

Lukas Graham s "7 Years" spadli na bronz, po 11 týdnech ale nahradili Justina Biebera v poslechovosti, když dosáhli 136 milionů rádiových impresí. Bieberovo "Love Yourself" aspoň nově ovládlo rádiový segment Adult Contemporary. Vypadlo však po 23 týdnech z Top 10, zároveň tak skončila 34 týdenní série započatá "What Do You Mean?" a obsahující "Sorry".

Sranda začíná na čísle čtyři. Do žebříčků se zatím započítalo pouze 8 dnů od smrti Prince a za tu dobu už bylo prodáno okolo pěti milionů singlů a desek. Singly doslova ovládly downloady, poprvé v historii jeden interpret měl sedm z deseti nejstahovanějších skladeb, z toho zlatému "Purple Rain" zaznamenali 282 tisíc stažení a stříbrnému "When Doves Cry" 198 tisíc. V celkovém pořadí skončily čtvrté a osmé. Naposledy byl zesnulý zpěvák tak vysoko před více než 20 lety.

Mike Posner zůstal pátý, Fifth Harmony spadli na sedmičku a Zayn na devítku. Na desítce pak nově najdeme "Formation" Beyoncé, které odstartovalo bronzové v downloadech s 174 tisíci.

Kromě desátého místa ale v Hot 100 najdeme úplně kompletní desku "Lemonade", tedy celkem 12 skladeb, z čehož se ještě tři vlezly do Top 20: "Sorry", "Hold Up" a "6 Inch". Překonala tak dosavadní rekord žen, kdy se Taylor Swift umístila s 11 songy ze "Speak Now". Celkově této statistice vévodí Justin Bieber s 17 tracky z "Purpose".

    Top 10 - singly:
  1. Desiigner - Panda
  2. Drake - One Dance feat. WizKid & Kyla
  3. Lukas Graham - 7 Years
  4. Prince - Purple Rain
  5. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  6. Rihanna feat. Drake - Work
  7. Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
  8. Prince - When Doves Cry
  9. Zayn Malik - Pillowtalk
  10.  N Beyoncé - Formation

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Beyoncé - Lemonade
© facebook interpreta
DESKY - Kdo má rád souměrnost, zajásá nad zápisem Beyoncé ve Wikipedii: v prvním sloupci diskografie najde samé jedničky. Tedy: všechna alba zpěvačky od prvního v USA dosáhla zlata. A zároveň i odstartovala na zlatě. Nově toho dosáhlo i šesté "Lemonade". To se žádnému interpretovi ještě nepovedlo.

Očekáváný, ale skrývaný počin "Lemonade" vyšel 23. dubna na Tidalu, po premiéře celého vizuálního alba na HBO. 12 skladeb je ke streamu dostupných stále pouze z Jay-Zho platformy, v pondělí 25. 4. však bylo album uvolněno ke koupi u většiny bežných digitálních prodejců. Do obchodů se deska dostane až tento týden.

I za takto omezený první týden však novinka dosáhla 653 tisíc jednotek při 485 tisícovém čistém prodeji. To je letos nejlepší číslo, i když jen velmi dočasně, příští týden totiž přivítáme Drakea s monstrózním prodejem, "Views" by se mohlo prodat k 800 tisícům kusů, takže jednotky můžou jít až k milionu.

Zbytek Top 10 je hodně jednobarevný, řekněme fialový. Prince obsadil rovnou pět z prvních sedmi pozic. Prodej "The Very Best Of Prince" dokonce činil 216 tisíc kopií, s přepočítanými jednotkami to bylo vysokých 391 tisíc. Další výsledky můžete vidět níže.

Mezi ho a stálice Rihannu, Chrise Stapletona a Justina Biebera se ještě vklínil A$AP Ferg. Osmička rapperovy druhé řadovky "Always Strive And Prosper" a pozici vylepšuje umístění debutu.

    Top 10 - alba:
  1.  N Beyoncé - Lemonade (653 tisíc jednotek)
  2. Prince - The Very Best Of Prince (391, +118 %)
  3. Prince - Purple Rain (150, +117 %)
  4. Prince - The Hits/The B-Sides (106, +159 %)
  5. Rihanna - ANTI (50, +4 %)
  6. Prince - Ultimate (40, +319 %)
  7. Prince - 1999 (36, +154 %)
  8.  N A$AP Ferg - Always Strive And Prosper (35)
  9. Chris Stapleton - Traveller (33, -13 %)
  10. Justin Bieber - Purpose (31, -14 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY