Radiohead se vracejí s animovaným klipem "Burn the Witch". Žádné srandičky ale nečekejte

04.05.2016 08:46 - Ondřej Selner | foto: facebook interpreta

Britští Radiohead si v posledních dnech docela pohrávali se svými fanoušky. Nejenže před nedávnem založili společnost Dawn Chorus pro účely vydání desky (bylo tomu tak i v případě nahrávek "In Rainbows" a "The King of Limbs"), a rozvířili tak spekulace o nové desce, následně kompletně vymazali své oficiální informační kanály (z Facebooku i oficiálních stránek skupiny zmizelo naprosto všechno), ale ještě k tomu prostřednictvím Instagramu uveřejňovali krátké, všelicos naznačující video teasery.

Indicie vedou jen jedním jediným směrem - Radiohead chystají vydání nové, v pořadí již deváté plnohodnotné desky. To se potvrdilo zveřejněním první ukázky, která nese název "Burn the Witch" a byla rovněž doprovozena videoklipem. Ten neskutečně kouzelnou technikou stop motion (ručně rozanimované předměty) vznikal v produkci Jacknife a režíroval ho Chris Hopewell. Video sceluje zmiňované teasery do nesnadno pochopitelného a poměrně dosti zneklidňujícího celku, v němž je tématizováno dystopické a neutěšené vidění světa, hony na čarodějnice, byrokratičnost současnosti a dost možná spousta dalšího. Záleží na tom, co všechno si do minimalistického, ale nesmírně působivého klipu budete chtít projektovat.

Animace je pravděpodobně inspirována britským seriálem pro děti "Trumpton", přičemž finální scéna pálení obří dřevěné sochy zase zcela explicitně připomíná scénu z filmu "The Wicker Man" ("Rituál"). Dle producenta Nigela Godriche vznikala píseň během prací na "Kid A", "Hail To The Thief" a "In Rainbows". Na tom asi něco bude, protože "Burn the Witch" se jako logické vyústění třech zmíněných konceptů jeví. Navíc zní dokonale temně: kombinuje elektroniku s výraznou orchestrální složkou a se skličujícím zpěvem Thoma Yorka.

Radiohead zatím další informace k nahrávce nedodali, její vydání se ale zdá být na spadnutí. A to i vzhledem k tomu, že na konec května má kapela naplánované koncerty na nejrůznějších místech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY