Nové desky pro 18. týden

08.05.2016 20:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Začátek května nabídne druhý díl "Electronica" Jeana Michela Jarre, první album Goo Goo Dolls pouze ve dvojici, druhou desku Mikea Posnera a jazzoví příznivci se mohou těšit na Gregoryho Portera a Theo Crokera. Fanoušky české populární scény jistě potěší novinka Eddie Stoilow nebo akustický živák Prago Union, country příznivce zase deska Cyndi Lauper.
Pokud se v pondělí 9. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Jean Michel Jarre - Electronica 2: The Heart Of Noise (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica

Jean Michel Jarre - Electronica 2: The Heart Of Noise
Už při vydání loňského alba "Electronica 1: The Time Machine" bylo zcela zřejmé, že Jean Michel Jarre má připravené i druhé pokračování. Obě alba pocházejí z projektu původně nazvaný "E-project", který postupně narostl do této podoby. Druhý díl dostal název "Electronica 2: The Heart Of Noise" a stejně jako předchůdce je osmnáct kompozicí našlapáno hosty z různých žánrů. Francouzského skladatele a hudebníka tentokrát doplnili Pet Shop Boys, Rone, Julia Holter, Primal Scream, Gary Numan, Hans Zimmer, Edward Snowden, Peaches, Sébastien Tellier, The Orb, Siriusmo, Yello, Jeff Mills, Cyndi Lauper a Christophe. Album, které Jarre představuje prostřednictvím svého YouTube.com profilu, seženete hned v několika formátech a podobách. Vedle downloadu, CD a vinylu se můžete těšit na dva boxy, z nichž první kombinuje oba fyzické formáty a přístup k bonusovému materiálu. Druhý box nabídne ještě plakáty, litografické fotografie a další USB s alternativními verzemi písní. Těm největším fanouškům pak jistě neunikne koncertní provedení obou dílů alb, které bude ke slyšení na začátku listopadu v pražské O2 areně.


Eddie Stoilow - Jupiter (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Eddie Stoilow - Jupiter
Chytili jste v rádiu novinkový singl "Sun Is Shining" od Eddie Stoilow? Pak jste měli to štěstí na čerstvý materiál stále populárnější tuzemské formace, který nyní s velkou slávou novinkovou nahrávku "Jupiter". A pokud jste tuto skladbu ještě neslyšeli, neváhejte ani vteřinu a navštivte YouTube.com, kde najdete i příslušný videoklip. Kromě zmiňované vlaštovky obsahuje nahrávka celkem jedenáct písní. A jak novinku komentují muzikanti? "Vesmír si nás opět přitáhnul," prozradil s úsměvem kapelník David Šmídt. Vesmírná energie, planety i kouzlo nekonečného prostoru patří k tématům, která jsou Eddie Stoilow velmi blízká. A Jupiter? "Má pro nás zásadní symboliku. Je velmi charakterní, je to takový gentleman mezi planetami."


Goo Goo Dolls - Boxes (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Goo Goo Dolls - Boxes
Americká kapela Goo Goo Dolls po vydání alba "Magnetic" prošla poměrně drastickou změnou. Na konci roku 2013 totiž trio opustil bubeník Mike Malinin, a to za poměrně vyhrocené situace. Johnny Rzeznik a Robby Takac nicméně pokračují dále a jejich prvním počinem coby dua je jedenáctá studiovka "Boxes". Je tak prvním albem po průlomovém "A Boy Named Goo", na kterém se Malinin nepodílel. Novinka přinese celkem jedenáct skladeb, kde kapela poprvé mírně experimentuje s elektronikou. Devět z nich nazpíval Rzeznik a ve dvou dominuje vokál Robbyho Takace. Pánové navíc ve studiu přivítali také jednoho hosta, kterým je zpěvačka Echosmith Sydney Sierota. Kompletní album je ke slyšení již dnes na YouTube.com kapely.


Cyndi Lauper - Detour (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Cyndi Lauper - Detour
Američanka Cyndi Lauper působí na hudební scéně od sedmdesátých let minulého století a nyní potěší své fanoušky s novinkovou a v pořadí už jedenáctou studiovou deskou "Detour". Příznivci této rebelky si na nové dílo museli počkat šest let, které od vydání poslední "Memphis Blues" letos uplynuly. Novinka obsahuje dvanáct písní včetně pěti kousků, ve kterých se blýskli i významní hosté v čele s Emmylou Harris, Willie Nelsonem, Jewel nebo Alison Krauss. Produkci nového materiálu dostal na starost Tony Brown a ukázky k poslechu najdete na stránkách obchodu Amazon.com.


Tip týdne

Gregory Porter - Take Me To The Alley (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Gregory Porter - Take Me To The Alley
Americký jazzový zpěvák Gregory Porter má na co navazovat. Jeho poslední album z roku 2013 "Liquid Spirit" bylo úspěšné prakticky po celém světě a navíc za něj získal o rok později i cenu Grammy. Nyní bude na tento sukces navazovat čtvrtým počinem, které pojmenoval "Take Me To The Alley". Dvanáct skladeb, respektive čtrnáct vyhledáte-li deluxe edici, nahrál Porter v New Yorku za asistence producenta Kamau Kenyatta a uslyšíte mezi nimi i přepracovanou verzi písničky "Holding On", kterou zpěvák složil s elektronickým duem Disclosure. Ve studiu ho pak doprovodili pianista Chip Crawford, kontrabasista Aaron James, bubeník Emanuel Harrold, saxofonisté Yosuke Sato a Tivon Pennicott a připojila se i zpěvačka Alicia Olatuja, trumpetista Keyon Harrold a dokonce i český varhaník Ondřej Pivec. Jestli má Gregory Porter zaděláno na další zlatý gramofonek, můžete zjišťovat buď prostřednictvím jeho YouTube.com profilu, nebo z ukázek na Supraphonline.cz. Album bude k dostání také na vinylu.


Prago Union - G2 Acoustic Stage (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Prago Union - G2 Acoustic Stage
Prago Union bez šťávy, no dovedete si to představit? Ale jistě! Po dvou předešlých pokusech dalo osazenstvo populární tuzemské formace znova hlavy dohromady a kapela nyní zdárně odprezentovala své skladby unplugged, tedy bez šťávy. Koncert, ze kterého vám nyní přináší záznam, proběhl 9. listopadu v pražské Retro Music Hall V rámci série G2 Acoustic Stage, kterou pořádá hudební televize Óčko. Ukázky z povedené akce najdete na YouTube.com.


Melody Gardot - Live At The Olympia Paris (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / blues

Melody Gardot - Live At The Olympia Paris
Americká jazzová zpěvačka Melody Gardot loni vydala kritikou velmi oceňované album "Currency Of Man", které následně představila také na svém světovém turné. V říjnu loňského roku se s ním zastavila v pařížské Olympii a vzhledem k tomu, že je ve Francii velmi populární, pořídila zde záznam, který nyní vychází pod názvem "Live At The Olympia Paris". Ačkoli má Melody Gardot na svém kontě již čtyři studiová alba, je toto jejím prvním uceleným koncertním záznamem. Vyjde pochopitelně na DVD a Blu-ray a jeho hlavní náplní jsou především písničky ze zmiňovaného alba, doplněné o několik skladeb z "My One And Only Thrill". Prvním lákadlem může být ukázka v podobě "Baby I'm A Fool" na jejím facebookovém profilu.


Gamma Ray - Lust For Live (25 Anniversary Edition) (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Gamma Ray - Lust For Live (25 Anniversary Edition)
Ještě než se rozjede sezóna rockových a metalových festivalů, mohou se fanoušci tvrdších žánrů navnadit poslechem remasterovaného živáku německé metalové legendy Gamma Ray "Lust For Live". Od prvního vydání alba totiž uplynulo již pětadvacet let a kapela přináší svůj slavný živák poprvé na DVD a také na CD verzi. Remastering si nyní vzal na starost zvukový inženýr Eike Freese. Můžete se těšit na vyšperkovaný záznam vystoupení kapely ve složení Kai Hansen, Ralf Scheepers, Dirk Schlächter, Jan Rubach a Thomas Nack, který osazenstvo skupiny odehrálo 25. září roku 1993 v Hamburg Docks.


Mike Posner - At Night, Alone. (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / hip hop

Mike Posner - At Night, Alone.
Nebýt loňského EP "The Truth" nechal americký zpěvák a rapper Mike Posner čekat své fanoušky na novou desku poměrně dlouhých šest let. Nástupce poměrně úspěšného debutu "31 Minutes To Takeoff" pojmenoval "At Night, Alone" a jakoby chtěl dlouhé čekání svým příznivcům vynahradit, nacpal na něj hned sedmnáct položek. Pravdou ovšem je, že písniček jako takových je tam po odečtení úvodního intra pouze deset. Dalších šest tracků tvoří remixy vybraných skladeb. Mike Posner je napsal a produkoval prakticky sám. Spíše drobnou pomoc poskytli Labrinth, Martin Terefe a Diplo. Na remixech se pak vyřádili norští SeeB, Kyle Tree, JordanXL, Brian Kierulf, Sluggo x Roote a Lucas Löwe, kterému v remixu "Buried In Detroit" vypomohl rapem i Big Sean. Několik písniček a také remixů nahrál Mike Posner na své VEVO.


Abraxas - Nekonečný Boogie - Best Of (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Abraxas - Nekonečný Boogie - Best Of
Kapelová čtyřicítka je jistě důvodem k připomenutí a oslavám! Nová kompilace kultovní tuzemské formace Abraxas, v tomto rozsahu a provedení vlastně vůbec první, začíná instrumentálkami z konce sedmdesátých let a je uzavřena ukázkami z aktuálního alba formace. Příhodných čtyřicet hudebních položek vybral, sestavil a v rozsáhlém bookletu okomentoval Slávek Janda. Kytarista, zpěvák, skladatel, zakladatel a šéf kapely také doplnil atraktivní digipackový obal několika desítkami fotografií, dokumentujících historii studiovou, pódiovou i soukromou. Zpěvák, textař i skladatel Miroslav Imrich je další zcela zásadní postavou, s Jandou v průběhu času doplňovanou řadou muzikantů, když třeba baskytaristů se vystřídalo hned deset. Opravdu je co na výběr k pořádnému ohlédnutí: 2CD obsahuje ukázky z devíti alb a několika singlů či EP z let 1977 až 2015. Spojením archivních sil Supraphonu, Pantonu, Českého rozhlasu i Slávka Jandy je to stylově pestrá jízda, vždy ovšem s jasným poznávacím znamením zvuku a hudební filozofie Abraxasu. Ukázky k poslechu najdete na stránkách vydavatelství


Pat Metheny - The Unity Session (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Pat Metheny - The Unity Session
Je to už čtyři roky, co jazzový kytarista Pat Metheny dal poprvé dohromady The Unity Group, do níž po dlouhých dvaatřiceti letech zařadil tenor saxofon. V ruce ho držel Chris Potter a k němu se dále zařadili dlouholetý Methenyho spolupracovník, bubeník Antonio Sanchez, kontrabasista Ben Williams a multi-instrumentalista Giulio Carmassi. Eponymní album o rok později tomuto kvartetu vyneslo cenu Grammy, která byla v případě Methenyho již jeho dvacátá. Čtveřice pak s touto nahrávkou a následujícím albem "Kin (←→)" objela i prakticky celý svět a jedno vystoupení se odehrálo v jednom malém newyorském divadle. Formace tento koncert zaznamenala a představila jej loni na DVD "The Unity Session". Nyní k tomu přidávají audio podobu, která ponese stejný název. Ukázky z něj jsou ke slyšení v e-shopu Amazon.com.


Thalía - Latina (Sony Music)
web / Deezer / psali jsme
žánr: latin pop

Thalía - Latina
Maxičanka Thalía vydává desky v pravidelných intervalech a po "Amore Mio" z roku 2014 přichází s již třináctou řadovkou "Latina". A třináctka je pro toto album asi zásadní: Kromě pořadí v diskografii zpěvačky a herečky, známé z mýdlových oper čítá navíc třináct nových písní. Z hostů zde najdete například hvězdy jako Maluma, Silvestre Dangond, De La Ghetto, OMI, Jacob Forever a Chiky Bom Bom "La Pantera". Z rádií možná už znáte pilotní singl "Desde Esa Noche" právě s hostujícím zpěvákem Maluou. Poslechnout si ho ale můžete i na YouTube.com.


Různí - The Angry Birds Movie (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / rock

Různí - The Angry Birds Movie (soundtrack)
Příští týden vstoupí do českých kin "Angry Birds ve filmu", tedy snímek inspirovaný slavnou hrou, která za dobu existence zaznamenala více jak miliardu stažení. Jak tvůrci naložili s tématem hry, můžete zjišťovat z trailerů na webu filmu, nicméně už nyní si můžete poslechnout soundtrack, který k filmu náleží. O jeho hlavní náplň se v tomto případě postaraly písničky, které mají na svědomí Blake Shelton, Matoma, Imagine Dragons, Charli XCX, Rick Astley, Scorpions, Steve Aoki, Limp Bizkit, nebo KRS-One. Jednou z největších hvězd je Demi Lovato, která pro tento film přezpívala slavnou "I Will Survive", u nás známou jako hit Heleny Vondráčkové "Já půjdu dál". Ukázku této písničky i zbylých třinácti můžete slyšet v e-shopu Amazon.com.


Theo Croker - Escape Velocity (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / fusion jazz

Theo Croker - Escape Velocity
Americký jazzový trumpetista Theo Croker má poměrně zajímavou hudební kariéru. Po absolvování The Douglas Anderson School of the Arts ve floridském Jacksonvillu se na dlouhých sedm let přemístil do Šanghaje, kde si rozšiřoval své pojetí jazzu, do kterého posléze začleňoval salsu, fusion rock, r'n'b, hip hop, či blues. Nahrál zde své první desky a do Států se vrátil ve chvíli, kdy potkal Dee Dee Bridgewater, se kterou poté začal spolupracovat. Ta mu umožnila nahrát i další dvě alba, z nichž to poslední dostalo název "Escape Velocity". Theo Croker pro něj společně s dalšími muzikanty připravil patnáct skladeb včetně jedné, do které vsadila svůj hlas již zmíněná Dee Dee Bridgewater. O něco blíže se můžete s tímto trumpetistou seznámit prostřednictvím jeho YouTube.com profilu.


Stanley Clarke & Robert Glasper - Barbershop: The Next Cut (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Stanley Clarke & Robert Glasper - Barbershop: The Next Cut (soundtrack)
Do kin, ovšem ne těch českých ale amerických, vstoupilo třetí pokračování snímku "Barbershop", který byl u nás distribuovaný pod názvem "Holičství". V třetím díle "Barbershop: The Next Cut", jenž přichází po dlouhých dvanácti letech po dvojce, si opět zahrála řada černošských hvězd nejen hereckých, ale i těch hudebních v čele s Ice Cubem a Eve, které tentokrát doplnili například Common, Tyga, nebo Nicki Minaj. K filmu vyšly hned dva soundtracky - písničkový a druhý se scénickou hudbou. Zatímco ten první k nám opět zatím nedorazil, ten druhý ano. Hudbu k filmu, a tedy i dvacítku kompozic na albu, má na svědomí dvojice převážně jazzových muzikantů Stanley Clarke a Robert Glasper. O tom, že se ale odklonili od svého stylu, se můžete přesvědčit z ukázek na stránkách e-shopu Amazon.com.


Dále vychází:

Beyoncé - Lemonade (CD+DVD) (Sony Music)
Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker - Tango (Sony Music)
Infestdead - Satanic Serenades (Sony Music)
John Williams - Master Of The Guitar (Sony Music)
Karel Vlach - Legenda (Universal)
Ladislav Frej, V. Javorský - A.C. Doyle - Pes Baskervillský (Supraphon)
Lubomyr Melnyk - Illirion (Sony Music)
Muna - The Loudspeaker (EP) (Sony Music)
Olga Scheps - Satie (Sony Music)
Rick Wakeman - Journey To The Centre Of.. (Universal)
Rick Wakeman - Journey To The.../Dvd (Universal)
Různí - 100 nejznámějších dětských písniček (Supraphon)
Různí - Čtyřlístek - Nová dobrodužství (Supraphon)
Různí - Love & Friendship (soundtrack) (Sony Music)
Různí - Sounds Of The 80s (Sony Music)
Různí - Taneční liga 179 (Universal)
Sebastian Bohren - Equal - Beethoven: Violin Concerto, Op. 61 - Schumann: Fantasia, Op. 131 - Françaix: Nonetto (Sony Music)
Vincent Niclo - Romantique (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Alfred Brendel - Sonata Pro Klav 21/Poutnik (Universal)
Big John Patton - Let 'Em Roll (Universal)
Earle Steve - Copperhead Road (Universal)
Earle Steve - Guitar Town (Universal)
Earle Steve & The Dukes - Exit 0 (Universal)
Earle Steve & The Dukes - The Hard Way (Universal)
Frank Sinatra - All The Way (Universal)
Frank Sinatra - Sinatra At The Sands (Universal)
Frank Sinatra - Sinatra-Basie: An Historic (Universal)
Fricsay/BPh - Vltava/Malá noční hudba (Universal)
Fricsay/RSOB - Povídky z videňského lesa (Universal)
Gregory Porter - Take Me To The Alley (Universal)
Jean-Michel Jarre - Electronica 2: The Heart Of Noise (Sony Music)
Mitchell Blue - The Thing To Do (Universal)
Nat King Cole - At The Sands (Universal)
Rick Wakeman - Journey To The Centre Of.. (Universal)
Simone Kermes - Lava - Opera Arias From 18th Century Naples (Sony Music)

Reedice:
Sweet - Strung Up (New Extended Version) (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY