shop.musicserver.cz
Primordial, Nová Chmelnice, Praha 24.4.2016

Severský metalový souboj ovládla islandská Černá smrt

Vydáno: 25.04.2016 09:43 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: www.metal-archives.com

Před Novou Chmelnicí se krom černě oděných osob nacházeli i jedinci v plátěných lidových košilích a zvířecích kůžích. Ptáte se, zda jen několik vesnických nešťastníků zabloudilo na metalový koncert? Ale kdepak. To do Prahy pouze zavítali irští pohani Primordial. Vítězem večera se však stal jiný interpret.

Live: Primordial

support: Svartidauði, Ketzer
místo: Nová Chmelnice, Praha
datum: 24. dubna 2016

Nedělní večery nebývají pro značnou část metalové obce dobou dvakrát oblíbenou. Náročné víkendy si často žádají svou daň. Snad proto se publikum do Nové Chmelnice trousilo velmi pozvolna. Finální návštěvu, odhadem něco přes stovku hlav, rozhodně nemůžeme považovat za důstojnou. Přesto se nedá tvrdit, že by v klubu panovala chladná atmosféra. Na skalních fanoušcích hlavních hvězd večera bylo vidět, že si vystoupení Primordial hodlají náležitě užít.

Jako první se do strun a blan opřeli němečtí Ketzer. Fungují poměrně dlouho, avšak nelze říci, že by šlo o v našich končinách příliš známou partu. Svým setem ostatně ukázali, proč tomu tak je. Kapela se prezentovala z řady nevyčnívajícím skočnějším metalem, který vybočoval tu do černějších, jindy zas do thrashovějších vod. Byť si své publikum daná produkce zajisté najde, půlhodinka vyhrazená našim západním sousedům byla pro náročnější posluchače snad až příliš dlouhá.

Svartidauði
© www.facebook.com
Jestliže se při Ketzer pod pódiem vyskytlo v zásadě jen pár jedinců, kteří začali nesměle pařit, atmosféra výrazně zhoustla s druhým interpretem, islandskými černokněžníky Svartidauði. Dalo se vypozorovat, že nezanedbatelná část lidí se tento večer dostavila právě na ostrovní černou smrt. Je ostatně bez debat, že tato parta v rámci dramaturgie silně vybočovala.

Nad bicími se spustila plachta s černým krkavcem a dvěma lebkami, na stage si nakráčela čtveřice zmalovaných a šátky maskovaných postav a blackmetalové peklo mohlo nerušeně začít. Islandská parta se s ničím nepárala a rozjela svou typickou show plnou změn nálad, rytmů a temp, spletitých temných harmonií a nekompromisních vokálů. Hudba Svartidauði není v žádném případě přímočará a k plnému vstřebání potřebuje dobrý zvukový háv. Ten byl bohužel tentokrát lehce potrhaný a přes vytažený vokál nebylo zdaleka plně rozumět všem linkám vzájemně se doplňujícího kytarového dvojbloku. Na druhou stranu však kapela tento nedostatek dokázala kompenzovat silnou, maximálně temnou atmosférou, která přiměla lidi k vydatnému headbangingu a hrození.

Svartidauði mimo jiné představili ukázku z aktuálního EP "Hideous Silhouettes of Lynched Gods", největší úspěch však sklidily pecky ze zatím jediného dlouhohrajícího zářezu "Flesh Cathedral". I tak novinka vyzněla naživo velmi působivě a je zřejmé, že kapela pokračuje v nastoupeném, značně osobitém kurzu a je třeba s ní počítat i do budoucna.

Primordial,  Metalfest Open Air, 5. června 2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Vystoupení Islanďanů bylo pro mnohé vrchol večera, byť kvůli komornějším podmínkám nedosahovalo intenzity, s níž skupina smetla v hluboké noci loňský Brutal Assault. S nástupem headlinera tak řady lidí v klubu o něco prořídly. Na druhou stranu se skalní fans nahrnuli ve velkém dopředu a snažili se Primordial vyhecovat k maximálnímu nasazení.

A podpora publika byla nakonec značně zapotřebí. Počátek setu irských Keltů totiž negativně poznamenaly technické problémy. Na pódiu očividně nefungovaly odposlechy a zmalovaný, komplet potetovaný A.A. Nemtheanga se přes slušně šlapající kapelu prakticky neslyšel. Pěvecky se tak tento charismatický chlapík několik písní spíše hledal, postupem času se ale jeho výkon objektivně lepšil. Primordial se tak museli opřít o letité hráčské zkušenosti a na poměry Nové Chmelnice velmi solidní zvuk všech nástrojů. Ano, nazvučit pochodová tempa, jednoduše a unisono hrající kytary bude vždy jednodušší, i tak bylo slyšet, že pánové mají něco odehráno a v rámci svého žánru jde o těžké profíky.

Primordial,  Metalfest Open Air, 5. června 2011
© Tereza Váchová/Musicserver.cz
Nemtheanga se nepřízní aparatury nenechal příliš rozhodit. Přes občasná gesta vyjadřující jednou vztek, podruhé frustraci se soustředil na komunikaci s publikem. To mu na oplátku doslova zobalo z ruky a vzývalo ho jako nějakého pohanského boha. Tedy alespoň jeho část. Atmosféra v prvních řadách totiž silně kontrastovala se situací o několik metrů dále, kde se nejeden metalový příznivec chopil židle a dění na pódiu jen ležérně sledoval.

Primordial vás zkrátka buď berou, nebo ne. Pokud patříte k první skupině, koncert nemohl zklamat. Kapela odehrála vydatný, téměř hodinu a půl dlouhý set, během něhož citovala většinu svých zásadních nahrávek, včetně svého vrcholného záseku "To the Nameless Dead". Na řadu přišly i věci z poslední desky "Where Greater Men Have Fallen". Největší ovace ale přinesly osvědčené hity jako "As Rome Burns" či "Heathen Tribes".

Celkově vzato, jednalo se o slušnou akci, kterou poznamenala především nevalná návštěva. V čem spatřovat důvod? Těžko říct. Faktorů je ve hře více. Jedním z nich ale mohla být i na současné poměry značně vysoká cena vstupného. Primordial jsou zajisté kult, otázka však zní, jak velký.

NÁZORY
  • Byl jsem teda spíše v těch prvních řadách, a... (dwave, 25.04.2016 17:39) Reagovat

    Byl jsem teda spíše v těch prvních řadách, ale tak bídně bych to s tou návštěvností neviděl. Je fakt, že je těch akcí dost, nedávno v tom samém klubu Deströyer 666, za 3 dny Cannibal Corpse atd.
    Jinak souhlasím s recenzí, úžasná akce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault ohlašuje blackové vlny v čele se Satyricon a Abbath (23.11.2023 14:32)
- Naživo: Ultima Ratio Fest přivezl do MeetFactory Paradise Lost i Primordial a byl z toho skvělý a intenzivní večer (08.10.2023 20:34)
- Ultima Ratio Fest v čele s Paradise Lost a Primordial zamíří už tento pátek do pražské MeetFactory (04.10.2023 12:22)
- Recenze: Kniha "Black Metal: Evoluce kultu" Dayala Pattersona je podrobnou cestou do nitra temnoty (09.10.2021 08:30)
- Publicistika: 4 x 5 koncertů, které nevynechat na 24. ročníku festivalu Brutal Assault (07.08.2019 08:00)
- Na Brutal Assault přijedou kmotři black metalu Hellhammer i japonští šílenci Vampillia (05.02.2019 16:08)
- Video: Temná romantika pro taneční parket: Primordial představují druhý singl z nové desky (23.02.2018 17:42)
- Kelti Primordial v doprovodu islandské černé smrti táhnou na Prahu (15.04.2016 17:46)
- Naživo: Plzní zaduněla metalová smršť (06.06.2011 23:56)
- Fotogalerie: Záblesky z Metalfestu (06.06.2011 22:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu