Pearl Jam ruší kvůli diskriminačnímu zákonu koncert v Severní Karolíně

20.04.2016 15:18 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Američtí rockeři kráčejí ve šlépějích Ringo Starra, Bryana Adamse či Bruce Springsteena. Všichni zmínění zrušili plánované koncerty v Severní Karolíně kvůli současné politické situaci, kterou Pearl Jam označují za "nechutný legislativní počin, který vyzývá k diskriminaci".

O kterém zákoně je řeč? Hovorově je znám pod zkratkou HB2 a momentálně postihuje základní práva všech transgender obyvatel v karolínském regionu. Nařizuje totiž trans osobám, aby používaly šatny a toalety určené pro pohlaví, které jim bylo přisouzeno při porodu; tj. před tranzicí. Zatímco americká legislativa má plné stoly papírů a láme si hlavy nad tím, kdo bude koho v kabince obtěžovat, transgender lidé by se chtěli hlavně vymočit.

Bruce Springsteen vydal na svých webových stránkách stručný manifest, ve kterém fanouškům objasňuje, v čem tkví problém a z čeho pramení jeho náhlé rozhodnutí. Zmiňuje, že právě tímto krokem vyjadřuje nesouhlas s těmi, kteří společnost tlačí zpět, namísto kupředu.

Ringo Starr se se svým All Starr Bandem na jihovýchod Ameriky také letos nepodívá. Zaujal identické stanovisko jako jeho hudební kolegové a ačkoliv vyjádřil lítost nad svou neúčastí, neopomenul zmínit, že je důležité vystoupit proti nenávisti a šířit mír a lásku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY